Aπό τον φούρνο ενός σπιτιού στην Κωνσταντινούπολη, στην κορυφή της αγοράς και με παρουσία σε 61 χώρες. Αυτή είναι η «γλυκιά» ιστορία της… μπισκοτοβιομηχανίας Παπαδοπούλου, στην ηγεσία της οποία βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας.
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, είναι αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος πίσω από τα μπισκότα Παπαδοπούλου και σε μια σπάνια συνέντευξη στη διαδικτυακή εκπομπή του ΣΕΒ «Innovative Greeks Talks», με οικοδεσπότη τον Venture capitalist Μάρκο Βερέμη, αναλύει την εξέλιξή της μέσα στα χρόνια, τη σημασία του ποιοτικού προϊόντος καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αναζήτηση… καλών στελεχών, ενώ παραδέχεται ότι είναι σκληρή στην καθημερινότητα αλλά, και δίκαιη.
Ο «χρυσός» αιώνας των Μπισκότων Παπαδοπούλου
Με τον Μάρκο Βερέμη, συζητούν για το νόημα της ζωής, τη σημασία των γονιών για το μεγάλωμα των παιδιών και την σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Τέλος, η Ιωάννα Παπαδοπούλου απαντά στην πιο δύσκολη ερώτηση: Τι θα έκανε αν αύριο πουλούσε την εταιρεία. Spoiler alert: δεν θα την πουλούσε.
Η ιστορία της μπισκοτοβιομηχανίας ξεκινά 100 χρόνια πριν. Ξεκινά με ένα ταξίδι μετανάστευσης προς τη Μασσαλία που, τελικά, σταμάτησε στον Πειραιά χάρη σε έναν καφετζή που είπε ότι «δεν υπάρχουν μπισκότα στην Ελλάδα».
Η «σκληρή, αλλά δίκαιη» -όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό της- η κ. Παπαδοπούλου βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης από το 1995 και βασική της επιθυμία ήταν να διατηρήσει το «ελληνικό κάστρο», αυτό το οποίο πριν από μόλις 15 χρόνια κατάφερε να επαναγοράσει από την Danone. Υπενθυμίζεται πως το 1996 η γαλλική πολυεθνική είχε αποκτήσει το 60% της επιχείρησης.
Όπως αναφέρει και παρά τα κατά καιρούς επίμονα φλερτ επίδοξων επενδυτών, δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο πώλησης. «Να το πουλήσουμε, να κάνουμε τι; Για να καθίσουμε; Αποκλείεται. Να φτιάξουμε τι; Τα πάντα είναι φτιαγμένα. Να στραφούμε σε κάτι άλλο άσχετο; Μήπως είναι πιο επικίνδυνο απ’ το να καθίσεις στα αυγά σου και να προσπαθήσεις για το καλύτερο με τη διαφοροποίηση που έχουμε; Γιατί εμείς ξεκινήσαμε απ’ τα μπισκότα και σήμερα είμαστε στα ψωμιά, και στις μπάρες και στις φρυγανιές, και στα τέλη του άλλου χρόνου θα ακούσετε και άλλα θέματα δικά μας. Στο τρόφιμο και στο δημητριακό πάντα. Αλλά έχουμε τόση πολλή δουλειά να κάνουμε…».
Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγώ δουλεύω τα τελευταία 48 χρόνια. Από τη μέρα που γεννήθηκα μυρίζω και ασχολούμαι με τα μπισκότα και τα τρόφιμα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο».
Σε άλλο σημείο του podcast η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε πως στόχος είναι να κοιτάζει να κάνει καλά τη δουλειά της: «Να χαίρεσαι! Να αγοράζεις το προϊόν σου απ’ το ράφι και να χαίρεσαι. ναι ρε παιδί μου θα το ξαναπάρω. Ως καταναλωτής, ως νοικοκυρά, ως ιδιοκτήτης».
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι αδιαμφισβήτητα η «σιδηρά κυρία των μπισκότων», αφού μεθοδικά και αθόρυβα η εταιρεία της παραμένει leader του κλάδου. Ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε τα Caprice, το πιο εξαγωγικό προϊόν της εταιρείας, ενώ δική της πρωτοβουλία ήταν η επέκταση στις μπάρες δημητριακών και στο συσκευασμένο ψωμί. Διοικεί τέσσερα εργοστάσια, ενώ μέσα στην κρίση αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της σε 1.200.
Αποφοιτώντας από τη Σχολή Χιλλ συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία στη Χημεία Τροφίμων. To 1977 ανέλαβε τη θέση της Αντιπροέδρου και Β’ Διευθύνουσας Συμβούλου της Βιομηχανίας Μπισκότων και Ειδών Διατροφής Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και το 1996 ανέλαβε τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας. Είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος στις εταιρείες Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε ΚΑΙ ΙΚΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ENDEAVOR GREECE, ενώ έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της ALPHA BANK και της ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ A.E.
«Όταν η δουλειά σου είναι το μεράκι σου, όπως είναι σε εμάς καταρχάς δεν σε κουράζει, σου αρέσει. Και κάθε μέρα δημιουργείς. Στη δουλειά μας κάθε μέρα μαγειρεύουμε και προσφέρουμε. Αντί στο τραπέζι μας, παντού, όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε. Μαγειρεύουμε όμως με χαρά. Είναι σαν να σας φιλοξενούμε σπίτι μας. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο», τόνισε.
Η ιστορία της εταιρείας, από την Κωνσταντινούπολη στις 5 ηπείρους
Το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου μοσχοβόλησε στον φούρνο του σπιτιού της οικογένειας Παπαδοπούλου στην Κωνσταντινούπολη και σφραγίστηκε με μια ξύλινη σφραγίδα. Το 1922, με την Μικρασιατική καταστροφή, ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος με τη μητέρα του και τους αδελφούς του επιβιβάζονται σε πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι και η οικογένεια επέλεξε να κάτσει σε ένα καφενείο να ξεκουραστεί, όπου τους περίμενε μια έκπληξη: πληροφορήθηκαν ότι στην Ελλάδα τα μπισκότα δεν ήταν γνωστά. Και έτσι γεννήθηκε η μεγάλη ιδέα να διαδώσουν στην Ελλάδα την μεγάλη τους αγάπη, την τέχνη του μπισκότου.
Η οικογένεια εγκαθίσταται σε στέγη που προσέφερε το κράτος, σε προσφυγική πολυκατοικία κοντά στο Λυκαβηττό. Μητέρα και παιδιά αγοράζουν ένα μικρό φούρνο και ξεκινούν πάλι τη γνωστή τέχνη: η μητέρα ζυμώνει και ψήνει τα Πτι-Μπερ, τα παιδιά τα πουλούν χύμα.
Το 1930, το 1931 και το 1935 κυκλοφορούν για πρώτη φορά οι 3 από τις σημαντικότερες μάρκες της εταιρείας: τα Μιράντα, τα Γεμιστά και Cream Crackers που θα αγαπηθούν από όλες τις ελληνικές οικογένειες και θα συντροφεύουν κάθε ηλικία σε κάθε στιγμή.
Το 1938, έτος σταθμός, η βιοτεχνία εγκαθίσταται στο πρώτο της μικρό εργοστάσιο στην Αθήνα, στην οδό Θεσσαλονίκης, στην γέφυρα Πουλοπούλου και αγοράζονται μηχανήματα ελληνικής κατασκευής για τις ανάγκες της παραγωγής.
Τα Πτι-Μπερ, τα Γεμιστά και τα Μιράντα που συσκευάζονται στα μεγάλα τετράγωνα κουτιά από λευκοσίδηρο, γίνονται τα αγαπημένα όλων των Ελλήνων. Ένα προϊόν της Εταιρείας, πρόδρομος των σημερινών Cream Crackers, καταναλώνεται από τον ελληνικό στρατό ως ξηρά τροφή.
Το 1941 η επιχείρηση επιτάσσεται από τους Γερμανούς και παράγει μπισκότα για τους στρατιώτες των κατακτητών. Δύο χρόνια αργότερα, όπως οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις έτσι και οι αδελφοί Παπαδόπουλοι διακόπτουν εντελώς την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Μεταπολεμικά, το 1948, ο Νικόλαος αναχωρεί για ένα «ταξίδι μελέτης» στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου θα συνεχίσει να ταξιδεύει τα επόμενα χρόνια, επισκεπτόμενος μεγάλες μπισκοτοβιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής μηχανημάτων και κλαδικές εκθέσεις. Ο αδελφός του Ευάγγελος συνεχίζει να συν-διοικεί την επιχείρηση.
Το έτος 1957 ανοίγει το πρώτο μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας στην Πέτρου Ράλλη. Ιδιαίτερη για τη σπουδαιότητά της η συγκεκριμένη χρονολογία, καθώς τα όνειρα, οι προσπάθειες και οι κόποι τόσων χρόνων βρίσκουν την πρώτη τους σύγχρονη στέγη.
Με οδηγό τη σκληρή δουλειά, το μεράκι και την αγάπη για το μπισκότο, η εταιρεία Παπαδοπούλου αποκτά ηγετική θέση στον κλάδο της μπισκοτοποιίας στην Ελλάδα, έχοντας κερδίσει επάξια την αγάπη και την προτίμηση των Ελλήνων. Ο ιδρυτής της εταιρίας, Ευάγγελος Παπαδόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εμείς οι παλαιοί κάναμε προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα και όχι ριψοκίνδυνα άλματα και εφαρμόζαμε μία στρατηγική μακρόπνοη. Έτσι με σκληρή δουλειά και αισιοδοξία, με εντιμότητα και τόλμη, με σεβασμό στον καταναλωτή μας, είδαμε τους κόπους μας να πιάνουν τόπο». Μάλιστα το 1966 η εταιρεία εντάσσεται για πρώτη φορά στις 100 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, στην 93η θέση.
Το 1968 πεθαίνει ο Νικόλαος Παπαδόπουλος. Ο θάνατός του μετατρέπει την επιχείρηση σε αποκλειστικά προσωπική υπόθεση του αδελφού του, Ευάγγελου. Στις αρχές αυτής της δεκαετίας η σύσταση της επιχείρησης αλλάζει σε Ε.Ι.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία.
Το 1972 πραγματοποιείται ο σχεδιασμός του γνωστού μέχρι σήμερα σήματος της εταιρείας: ένα κόκκινο «Π» που συμπληρώνεται από τις φιγούρες των τεσσάρων παιδιών του Ευάγγελου Παπαδόπουλου. To 1973 ανοίγει το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρίας, στην Θεσσαλονίκη. Το 1979 λανσάρεται ένα νέο προϊόν στην ελληνική αγορά, το Caprice, το οποίο θα αποτελέσει και τη ναυαρχίδα των εξαγωγών της εταιρίας. Τα λατρεμένα Caprice από γκοφρέτα viennoise και κρέμα φουντουκιού και κακάο που πολλοί αντέγραψαν αλλά κανένας δεν τα «πλησίασε». Η πιο γλυκιά λατρεία που δεν έχει ηλικία…
Όπως επισημαίνεται, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών, για προϊόντα με την επωνυμία «Παπαδοπούλου», οδηγεί στη δημιουργία τρίτου εργοστασίου, στο Βόλο. Το 1989 ακολουθεί η είσοδος της εταιρίας, στην κατηγορία των αρτοσκευασμάτων, με τα παξιμαδάκια Krispies. Έτσι, ανοίγεται ο δρόμος προς την ανάπτυξη μιας καινούργιας προϊοντικής κατηγορίας για την εταιρία.
Η εταιρεία εμφανίζεται στις 20 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις βάσει πωλήσεων. Πρόκειται για μια έντονα «σοκολατένια» περίοδο για την εταιρία. Τα αγαπημένα σε όλους Πτι-Μπερ, Μιράντα και Γεμιστά κυκλοφορούν πλέον με την επικάλυψη απολαυστικής σοκολάτας…και αποτελούν ένα προκλητικά απολαυστικό συνδυασμό για τους λάτρεις της αυθεντικής και μοναδικά γευστικής σοκολάτας. Το 1995, η κόρη του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου, αναλαμβάνει και επίσημα το τιμόνι της εταιρείας. Το 1996 αρχίζει να λειτουργεί το καινούργιο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, όπου στεγάζεται η παραγωγή των πρώτων φρυγανιών Παπαδοπούλου, κάτω από την επωνυμία Goldies, μπαίνοντας πλέον δυναμικά στην αγορά των αρτοσκευασμάτων. Την ίδια χρονιά, τα μπισκότα ολικής άλεσης Digestive λανσάρονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, με τη σφραγίδα «Παπαδοπούλου».
Το 2002 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, ο ιδρυτής της βιομηχανίας, Ευάγγελος Παπαδόπουλος, αφήνοντας πίσω του μία βιομηχανία που ευημερεί. To 2007 εισέρχονται στο Διοικητικό Συμβούλιο οι δύο γιοι της Ιωάννας Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος και Ευάγγελος Αργυρόπουλος.
Τα επόμενα βήματα είναι ολοένα και πιο μεγάλα. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την διεύρυνση της κατηγορίας των αρτοσκευασμάτων με το λανσάρισμα νέων προϊόντων όπως Φρυγανιές Χωριάτικες και Στρογγυλές Φρυγανιές, ενώ ακολουθεί το δυναμικό επαναλανσάρισμα των φρυγανιών Goldies κάτω από τη νέα επωνυμία «Φρυγανιές Παπαδοπούλου».
Το 2008 η εταιρία λανσάρει τη σειρά «Χωρίς Ζάχαρη», προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα μίας ισορροπημένης διατροφής. Το 2013 η εταιρία επεκτείνεται και στην αγορά του συσκευασμένου ψωμιού, κατακτώντας σημαντική θέση στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τα πρώτα φρέσκα προϊόντα με τα οποία η επιχείρηση ανοίγεται σε μια νέα αγορά.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η εταιρεία Παπαδοπούλου είναι από τις ελάχιστες που δεν προχωρά σε μειώσεις και απολύσεις. Αντιθέτως αυξάνει το προσωπικό της.
Η συγκεκριμένη δεκαετία χαρακτηρίζεται από λανσαρίσματα προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία, όπως οι μπάρες δημητριακών Digestives bar, τα Πολυδημητριακά, το χωριάτικο ψωμί σε φέτες με αγνά και εκλεκτά υλικά «Χωριανό» και το ψωμί «Αρχαία Σπορά» με δίκοκκο σιτάρι.
Το 2016, η οικογένεια προϊόντων «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» λανσάρεται, δίνοντας έμφαση στη γεύση, αλλά και την υγεία. Την ίδια εποχή, γνωστά brands όπως τα Γεμιστά επαναχαράσουν την στρατηγική τους βάσει της εποχικότητας και του ηλικιακού κοινού που απευθύνονται.
Το 2015 ο Ευάγγελος Αργυρόπουλος-Παπαδόπουλος, δευτερότοκος γιος της Ιωάννας Παπαδοπούλου, αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου & Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου στη διοίκηση της επιχείρησης.
Σήμερα η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, συνεχίζοντας να λανσάρει νέα προϊόντα. Αφουγκραζόμενη τις νέες διατροφικές ανάγκες της εποχής, η Ε.Ι. Παπαδόπουλος λανσάρει νέα προϊόντα και επεκτείνει ήδη υπάρχουσες σειρές με νέους κωδικούς. Προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή με μειωμένη ζάχαρη – κάτι που η εταιρία έπραξε πρώτη στην ελληνική αγορά – με το λανσάρισμα ολοένα και περισσότερων αγαπημένων προϊόντων όπως τα Πτι-Μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, Μιράντα με μειωμένη ζάχαρη, Μπισκότα βρώμης χωρίς προσθήκη ζάχαρης κ.ο.κ. Με δέσμευση προς τους καταναλωτές και σε συνεχή εγρήγορση, αναζητά νέους δρόμους γεύσεων και καινοτομεί, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων διατροφικών τάσεων. Ένας ολόκληρος στόλος φορτηγών μεταφέρει προϊόντα Παπαδοπούλου, σε περισσότερες από 60 χώρες και στις 5 ηπείρους. Πλήθος βραβείων, σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις, κοσμεί τα γραφεία της εταιρίας και αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο σεβασμός και η ποιότητα είναι διαχρονικές αξίες, για μια εταιρεία που μετράει πλέον 100 χρόνια ζωής.
Latest News
Περιουσίες με… βαριά ιστορία μένουν στα αζήτητα – Ψάχνουν αγοραστή, αλλά δεν βρίσκουν
Οι πλειστηριασμοί έφθασαν για ιστορικά ακίνητα που έγραψαν ιστορία - Από τον Πύργο του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη μέχρι την κατοικία Μουσείο του Εμφιετζόγλου
Βαρδής Βαρδινογιάννης: «Πενήντα χρόνια που καθόρισαν τη ζωή μου…» - Ο απολογισμός του ηγέτη της Motor Oil
Η πετρελαϊκή κρίση του ’73, η ένταξη στην ΕΟΚ, η Saudi Aramco, το ΧΑ και οι ΑΠΕ – Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θυμάται…
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Πώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχτισε την αυτοκρατορία της Motor Oil
Ο όμιλος που διοικούσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης - Το deal με Ελλάκτωρ - Οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή και το υδρογόνο
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας
Με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ξεχώρισε για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο
Από το deal με την Walmart στη φιλοξενία του Σταϊνμάιερ – Το «αποτύπωμα» της οικογένειας Κίκιζα
Η οικογένεια Κίκιζα έχει πολυετή παρουσία στο επιχειρείν – Από τα ζυμαρικά Μέλισσα στο ελαιόλαδο με την Terra Creta
Από το αμπέλι μέχρι την πολιτική: Η συναρπαστική ζωή του Γιάννη Μπουτάρη
Οραματιστής, ανεξάντλητος, απολαυστικός, όπως και τα κρασιά του, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης πέθανε στα 82 του - Το ταξίδι του από τους αμπελώνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της