Από τον σκέτο μαστιχωτό χαλβά και τις κλασικές αγαπημένες γεύσεις, όπως βανίλια, αμύγδαλο, κακάο και σοκολάτα, μέχρι τους… νεωτερικούς χαλβάδες με φράουλα, βύσσινο, cranberries, πορτοκάλι, φιστίκια Αιγίνης, καφέ espresso, κουβερτούρα, χαρούπια, γκρανόλα, στέβια, αλλά και τις εντυπωσιακές «τούρτες», τα ιστορικά χαλβαδίτζικα, με 100 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, συνεχίζουν να γλυκαίνουν Έλληνες και ξένους.
Ο χαλβάς του μπακάλη, ο «βασιλιάς» της Σαρακοστής, που στη Βόρεια Ελλάδα «βασιλεύει» και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι αυτή την εποχή στο επίκεντρο των γαστριμαργικών αναζητήσεων και τα μπασίμια (σ.σ. τα χάλκινα σκεύη όπου ζυμώνεται με τα χέρια ο πολτός από το αλεσμένο καβουρντισμένο σουσάμι και η καραμέλα) παίρνουν φωτιά.
Αφοί Χαΐτογλου: Η ολική επαναφορά, η Καθαρά Δευτέρα και το αμερικάνικο όνειρο του… χαλβά
Ανάμνηση των χαμένων πατρίδων, από την Πόλη έως τη Σμύρνη, που την κρατάνε ολοζώντανη οι μάστορες δεκάδων χαλβαδοποιίων σε Πειραιά, Γιαννιτσά, Δράμα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, ο παραδοσιακός ταχινένιος χαλβάς έχει αρχίσει να βγαίνει και εκτός συνόρων χάρη στη διεθνή τάση για πιο υγιεινή διατροφή, που έχει «αγκαλιάσει» το ταχίνι για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Grand View Research, η αξία της παγκόσμιας αγοράς για το ταχίνι αναμένεται να αγγίξει τα 1,77 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.
Χαλβάς Δραπετσώνας
Στη Δραπετσώνα, η χαλβαδοποιία Κοσμίδη – Γαβρίλη δεν έχει σταματήσει να ζυμώνει χαλβάδες εδώ και έναν αιώνα (παρά έναν χρόνο).
Η ιστορία του χαλβά Δραπετσώνας ξεκίνησε το 1924 σε μία ξύλινη παράγκα, λίγο πιο κάτω από τη σημερινή του θέση, από τον Μικρασιάτη Κώστα Μεζαρντάσογλου, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή, μετά Καταστροφή.
Λίγα χρόνια μετά, το κράτος παραχώρησε με κλήρο στους πρόσφυγες, ένα κομμάτι γης. Του Κώστα παραχωρήθηκε μια λουρίδα γης (10 μέτρα Χ 3 μέτρα), κατασκευάζοντας εκεί το κτίριο όπου και σήμερα βρίσκεται το εργαστήριο. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, την τέχνη έμαθε δίπλα του ο γιος του Γιώργος, που τροποποίησε το όνομα σε Μεζαρντάς. Τελικά, ανέλαβε πλήρως την παραγωγή, όταν ο πατέρας του Κώστας δεν μπορούσε λόγω ηλικίας να συνεχίσει να κάνει την σκληρή δουλειά.
Το 1984 ο Γιώργος συνεργάστηκε με τον Ευμόρφιο Κοσμίδη. Όταν αποσύρθηκε λόγω σύνταξης, το 1986, τη θέση του πήρε ο Νίκος Γαβρίλης, με καταγωγή επίσης μικρασιάτικη και ναυπηγός στο επάγγελμα.
Από το 2002 όταν συνταξιοδοτήθηκε ο Ευμόρφιος Κοσμίδης, ο Νίκος Γαβρίλης διατηρεί μέχρι σήμερα με τους συνεργάτες του τη χαλβαδοποιία, από τις λίγες που έχουν απομείνει στον Πειραιά.
Χαλβάς Αργουδέλη
Στον Πειραιά, η οικογένεια Αργουδέλη, με ρίζες από τη Σμύρνη και με διάφορους ενδιάμεσους νησιωτικούς σταθμούς (Μυτιλήνη, Μύκονο, Σύρο, Τήνο), έφτασε το 1919.
Τότε χτίζεται το πρώτο εργαστήριο Χαλβαδοποιίας – Ταχινοποιίας, με επωνυμία «Υιοί Ν. Αργουδέλη». Έξι χρόνια αργότερα, η εταιρεία μεταφέρεται στο εργοστάσιο στα Καμίνια, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Σήμερα, οι εκπρόσωποι της πέμπτης γενιάς (σ.σ. το εργοστάσιο το έχουν τρία ξαδέλφια), προσπαθούν να διαφυλάξουν την πατροπαράδοτη διαδικασία παραγωγής του χειροποίητου χαλβά και των συνταγών των παραδοσιακών γλυκών των προ-παππούδων τους.
Την περίοδο της μεγάλης ζήτησης, οι Αργουδέληδες μπορεί να φτιάξουν 600 με 800 κιλά χαλβά την ημέρα.
Χαλβάς Παπαγιαννόπουλου
Για την Χαλβαδοποιία Παπαγιαννόπουλου όλα ξεκινούν το 1919. Είναι η χρονιά που ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, και έχοντας μάθει την τέχνη του χαλβά και άλλων παραδοσιακών γλυκών, ιδρύει στον Βόλο το γνωστό εργοστάσιο χαλβαδοποιίας.
Λίγα χρόνια μετά, τα ηνία της επιχείρησης περνούν στον γιο του Στυλιανό, ο οποίος έχοντας σπουδάσει οικονομικά σε Κωνσταντινούπολη και Μασσαλία και μιλώντας έξι ξένες γλώσσες, δίνει νέα ώθηση στην χαλβαδοποιία, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες στο χώρο της πανελλαδικά.
Σήμερα συνεχιστής της επιχείρησης, είναι ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και ήδη ετοιμάζεται η τέταρτη γενιά
Τη δεκαετία του ’80 κυκλοφόρησε τον μοναδικό χαλβά, σε κυλινδρικό σχήμα, με κακάο, φουντούκια και σταφίδες.
Χαλβάς Κυργίων
Η ιστορία του χαλβά Κυργίων, ξεκινάει το 1918, από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, όπου ο παππούς της οικογένειας, Αβραάμ Παπαδόπουλος μαθαίνει την τέχνη του χειροποίητου χαλβά και λουκουμιού.
Ερχόμενος ως πρόσφυγας στη Δράμα, αποφασίζει να φτιάξει αυτό που ξέρει καλά. Έτσι, λοιπόν, τα πρώτα χρόνια αρχίζει ερασιτεχνικά, πουλώντας τα προϊόντα του με ένα γαϊδουράκι, στα γύρω χωριά.
Μαθαίνει την τέχνη του στον γιο του και αυτός με τη σειρά του στα δικά του παιδιά. Σήμερα το εργαστήρι παραμένει στα Κύργια, με τα εγγόνια του παππού Αβραάμ, να συνεχίζουν την παράδοση του ονομαστού χαλβά.
Latest News
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Ενισχύουμε την εμπειρία του πελάτη
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Αντιδρά η εστίαση στην αύξηση των δημοτικών τελών - Επιστολή ΠΟΕΣΕ στον Δούκα
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι πρόταση για αύξηση 10% των δημοτικών τελών γίνεται αιφνιδιαστικά χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση
Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε
Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο
Άνοιγμα εννέα σημείων Goody’s - Everest σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη - Οι στόχοι για το 2025
Μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος Goody’s - Everest αναμένεται να εγκαινιάσει συνολικά 9 νέα σημεία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη
Εκδόθηκε του σχετικό Προεδρικό Διάταγα, καθώς ενεργαοποιείται πολεοδομικά η περιοχή και δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησής της
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» χρηματοδοτεί 151 επενδυτικά σχέδια με 102,5 εκατ. ευρώ
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» είναι εστιασμένη στην προσαρμογή των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο παραγωγικό μοντέλο «Βιομηχανία 4.0»
Επέκταση της Foot Locker στη Βουλγαρία με τρία νέα καταστήματα από τον όμιλο Fourlis
Τα τρία καταστήματα, που θα ανοίξουν σε καίριες εμπορικές τοποθεσίες, είναι τα πρώτα που ανοίγει ο όμιλος Fourlis στη Βουλγαρία