
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις περιπτώσεις για τις οποίες υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης ακίνητης περιουσίας στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τι γίνεται στην περίπτωση που ο εκμισθωτής δεν έχει ΑΦΜ αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα τη δήλωση έναρξης ή λήξης του μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.
Σε ποιες πόλεις αγοράζουν δεύτερη κατοικία οι εκατομμυριούχοι
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις συνοδεύονται με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε
Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Η σύνταξη και υπογραφή του μισθωτηρίου εγγράφου μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή είναι απαραίτητο, γιατί ρυθμίζει τη μεταξύ τους σχέση. Δεν αρκεί μόνο απλή ηλεκτρονική στην ΑΑΔΕ.
2. Στο μισθωτήριο πρέπει να αναγράφεται το ποσό του ενοικίου που έχει συμφωνηθεί.
3. Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταλαμβάνει τόσο τις έγγραφες όσο και τις προφορικές συμφωνίες μίσθωσης.
4. Οι εκμισθωτές-υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου υποχρεούνται να δηλώνουν στην ΑΑΔΕ, με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλεται σε χρήμα ή σε είδος. Εξαιρούνται όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.
5. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση.
6. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης μίσθωσης ακίνητης περιουσίας υπάρχει για αστικές μισθώσεις (κατοικίας), επαγγελματικές μισθώσεις, βραχυχρόνιες εκτός ψηφιακής πλατφόρμας, για αγροτικές/γεωργικές και για παραχώρηση χρήσης.
7. Η δήλωση υποβάλλεται από τον εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή ή από τον παρέχοντα δωρεάν τη χρήση του ακινήτου ή της γης. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών.
8. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει ΑΦΜ, θα πρέπει να αποκτήσει. Επίσης, πρέπει να λάβει κωδικούς χρήσης, ώστε να μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή και να καταχωρίσει τον ΑΦΜ στο πεδίο των εκμισθωτών.
9. Ο μισθωτής θα πρέπει να διαθέτει ΑΦΜ. Δεν απαιτείται ΑΦΜ στην περίπτωση αλλοδαπού μισθωτή, καθώς μπορεί να καταχωριστεί ο αριθμός διαβατηρίου ή ο αριθμός ταυτότητας ή οποιοδήποτε άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και η χώρα προέλευσης.
10. Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης από τον εκμισθωτή.
11. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πρωτοκόλλου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.


Latest News

Ποια ειναι τα 30 «κλειδιά» στη φορολογική δήλωση για λιγότερο φόρο
Βήμα - βήμα η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα

Με καθυστέρηση έως τρία χρόνια η καταβολή των επικουρικών
Ποια μέτρα έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να εκδοθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι επικουρικές συντάξεις και να μπει τέλος σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους

Έφτασε ο ΕΝΦΙΑ - Πώς να διορθώσετε τα λάθη και να μειώσετε τον φόρο
Tις επόμενες μέρες θα ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

Τα 15 SOS για τις μεταβιβάσεις ακίνητων - Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο
Απαντήσεις και λύσεις στα ερωτήματα – απορίες που βασανίζουν τους φορολογουμένους όταν ξεκινούν τη διαδικασία να μεταβιβάσουν ακίνητα ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί μετά την κατάργηση των εισφορών για υπερωρίες και νυχτερινά
Από την 6η Μαρτίου σε ισχύ το μέτρο – Εγκύκλιος του e- ΕΦΚΑ μe αναλυτικά παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκε παράνομο φρέον 8,2 τόνων από την Τουρκία – Πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ
Οι ελεγκτές ΑΑΔΕ προχώρησαν στη δέσμευση του παράνομου εμπορεύματος, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων από νομικά πρόσωπα - Αναλυτικά οι προθεσμίες
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Ο τρόπος επιβολή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ