
Ο Καναδάς απέκλεισε σήμερα την κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok από υπηρεσιακές συσκευές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή αυτή συνιστά ένα «απαράδεκτο» επίπεδο κινδύνου για το απόρρητο και την ασφάλεια. Επίσης οι εργαζόμενοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καλούνται να μην κατεβάσουν την εφαρμογή στο μέλλον, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
Οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων από το TikTok παρέχουν σημαντική πρόσβαση στα περιεχόμενα του τηλεφώνου, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
«Απογοήτευση» του ΤikTok
Το TikTok δήλωσε απογοητευμένο από την απόφαση του Καναδά. Αυτή εκδόθηκε «χωρίς να αναφέρει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με το TikTok και χωρίς να υπάρξει επικοινωνία μαζί μας για να συζητήσουμε τυχόν ανησυχίες πριν ληφθεί αυτή η απόφαση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
Η κίνηση, η οποία έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε παρόμοια απαγόρευση, υπογραμμίζει το αυξανόμενο λόμπι εναντίον του TikTok λόγω ανησυχιών για την εγγύτητά του με την κινεζική κυβέρνηση και την κατοχή δεδομένων χρηστών σε όλο τον κόσμο.
Ομοσπονδιακές και επαρχιακές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου του Καναδά ερευνούν επίσης από κοινού την εφαρμογή, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη συλλογή, τη χρήση και την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών από την πλατφόρμα.
«Για το ευρύτερο κοινό, η απόφαση χρήσης μιας εφαρμογής ή μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι προσωπική επιλογή», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. «Ωστόσο, οι οδηγίες του καναδικού Κέντρου για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο του Ιδρύματος Ασφάλειας Επικοινωνιών (Cyber Centre) αναφέρουν ισχυρή σύσταση στους Καναδούς να κατανοούν τους κινδύνους και να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή μόνοι τους προτού αποφασίσουν ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουν».
Η κίνηση του Καναδά είναι άλλο ένα πιθανό αγκάθι στις σινο-καναδικές σχέσεις, οι οποίες είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, πιο πρόσφατα για τις κατηγορίες της Οτάβα ότι η Κίνα προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές της και ότι έκανε δραστηριότητες αεροπορικής και θαλάσσιας επιτήρησης.
Το Πεκίνο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και προέτρεψε την Οτάβα να σταματήσει αυτό που περιέγραψε ως αδικαιολόγητες εικασίες και συκοφαντίες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη