Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και προσπάθησαν να ανακάμψουν ενδοσυνεδριακά, ειδικά μετά την ανακοίνωση των πρώτων στοιχείων για τον πληθωρισμό από μερίδα των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τις μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης να υποχωρούν κατά 0,6%, ενώ αρκετοί κλάδοι σημείωσαν κέρδη, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,67%. Η Santander σημείωσε άνοδο 4,8% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να αυξήσει τον δείκτη απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τα επόμενα χρόνια.

Wall Street: Μικτά πρόσημα και διατήρηση των επιπέδων

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,74% στις 7.876 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,11% στις 15.365 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,38% στις 7.267 μονάδες.

Τον Φεβρουάριο όμως, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,3%, ο DAX κέρδισε σχεδόν 1,6% και CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,6%.

Σε επίπεδο τίτλων, άλμα 11,5% σημείωσαν οι μετοχές της Aixtron, μετά τη διψήφια πρόβλεψη ανάπτυξης το 2023. Τα αποτελέσματα του 2022 έδειξαν επίσης αύξηση των εσόδων κατά 8% και αύξηση των καθαρών κερδών κατά 6%.

Από την άλλη, η εταιρεία διανομής ειδών παντοπωλείου Ocado βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, χάνοντας 10,6% μετά την ανακοίνωση ετήσιων ζημιών προ φόρων ύψους 501 εκατομμυρίων λιρών, χειρότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 7,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο. Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,4% σε 0,9%, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι οι τιμές θα είχαν σταθεροποιηθεί. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, από 13,3% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερος από τις προβλέψεις, με τον βασικό ετήσιο δείκτη να αυξάνεται από 7,5% σε 7,7%. Ο μηνιαίος αριθμός έφτασε στο +0,7%, από πτώση 0,2%.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία αναμένονται την Τετάρτη και την Ιταλία και την ευρωζώνη την Πέμπτη, με τις αγορές να αναμένουν την πρόοδο της νομισματικής σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ρητά ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, αν και οι επενδυτές αξιολογούν πόσο πιθανό είναι να κινηθεί σημαντικά πέρα από αυτό.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου βεβαιωθεί ότι η αύξηση των τιμών κατευθύνεται και πάλι προς το 2%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από 10% τα κέρδη του Φεβρουαρίου

Με τις εντολές να «τρέχουν» σε ρυθμούς MSCI σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη τον πέμπτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα και έθεσε τις βάσεις στα επίπεδα για μια ανάλογη συνέχεια. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,43% στις 1.129,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 377,60 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μήνα, τα κέρδη του γενικού δείκτη έφτασαν το 10,40%, ενώ εκείνα των τραπεζών ξεπέρασαν το 20%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές