
Να επιταχύνει τις προσπάθειες για να συγχωνευθούν τέσσερις πάροχοι ενέργειας υψηλής τάσης επιθυμεί η κυβέρνηση της Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, το Βερολίνο θεωρεί αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος προκειμένου να εκσυγχρονισθούν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει της μετάβασης σε πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης συνασπισμού έχουν μπει οι δραστηριότητες στη Γερμανία μιας ολλανδικής και τριών γερμανικών εταιρειών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε συζητήσεις με αυτήν της Ολλανδίας προκειμένου να αγοράσει για περισσότερα από 20 δισ. ευρώ, τη γερμανική μονάδα της ολλανδικής TenneT. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίες μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας, παρόμοιες διαβουλεύσεις διεξάγονται και με τις βρετανικές Transmission, TransnetBW και Amprion, με απώτερο σκοπό οι τέσσερις εταιρείες να συγχωνευθούν σε μία.
«Ανεβάζει στροφές» η Γερμανία στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
Από τους κύκλους της κυβέρνησης διαρρέει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να ιδιωτικοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο και ο κατακερματισμός του, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του. Επί του παρόντος, η Γερμανία έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας με πλήρης απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ενώ παράλληλα επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2045 προκειμένου να κατασθεί ως χώρα κλιματικά ουδέτερη.

Γερμανία και Ολλανδία επιθυμούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναφορικά με τη γερμανική μονάδα της TenneT έως τον Μάιο, όταν και θα διεξαχθούν υψηλού επιπέδου συζητήσεις στη Χάγη. Άλλωστε, νωρίτερα τον Φεβρουάριο η ίδια η εταιρεία είχε δηλώσει ότι εξετάζει την πώληση διότι η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της.
Αναφορικά με τις άλλες εταιρείες, ήδη από το 2018 η Γερμανία έχει αποκτήσει το 20% στη 50Hertz. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στην TransnetBW θυγατρική της EnBW Energie, στην οποία το υπουργείο οικονομικών κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό.
Η ίδια η εταιρεία έχει προσφέρει το 49,9% των μετοχών της, ενώ η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW έχει την επιλογή να αποκτήσει το 24,95% από το ποσοστό αυτό.
Παράλληλα, διαπραγματεύσεις διεξάγονται και με τους μετόχους της Amprion, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της σχεδίου της συγχώνευσης. Μεταξύ των επενδυτών στην εταιρεία είναι μέτοχοι από τον ασφαλιστικό τομέα, συνταξιοδοτικά ταμεία και η πρώην ιδιοκτήτρια της Amprion, RWE, η οποία έχει ποσοστό 25,1%.
Με τα μειοψηφικά πακέτα στους τρεις παρόχους ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επενδυτική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και στη συνέχεια να επιδιώξει να αυξήσει τα μερίδιά της σε βάθος χρόνου.
Την περασμένη εβδομάδα η κρατική υπηρεσία ενέργειας dena ανέφερε ότι το εκτιμώμενο κόστος για τη μετάβαση του δικτύου στην καθαρή ενέργεια εκτιμάται περί των 50 δισ. ευρώ. Ένα κρίσιμης σημασίας σημείο είναι η σύνδεση των αιολικών πάρκων στο βορρά και ανατολικά της Γερμανίας με το βιομηχανικό κέντρο στα νότια και δυτικά.
Τα δίκτυα διανομής ενέργειας στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν στο κράτος επειδή θεωρούνται κρίσιμες υποδομές.
Με τα τωρινά δεδομένα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ θα υποστηρίξει το εγχείρημα, καθώς ο ίδιος και το κόμμα δεν τάσσονται υπέρ της κρατικής παρέμβασης. Αντιθέτως, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς όσο και οι Πράσινοι του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ βλέπουν θετικά την όλη εξέλιξη.
Από την άλλη ο Λίντερ δεν αντιτίθεται στις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής ενέργειας καθώς θεωρεί ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό δανεισμό.


Latest News

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα