Να επιταχύνει τις προσπάθειες για να συγχωνευθούν τέσσερις πάροχοι ενέργειας υψηλής τάσης επιθυμεί η κυβέρνηση της Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, το Βερολίνο θεωρεί αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος προκειμένου να εκσυγχρονισθούν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει της μετάβασης σε πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης συνασπισμού έχουν μπει οι δραστηριότητες στη Γερμανία μιας ολλανδικής και τριών γερμανικών εταιρειών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε συζητήσεις με αυτήν της Ολλανδίας προκειμένου να αγοράσει για περισσότερα από 20 δισ. ευρώ, τη γερμανική μονάδα της ολλανδικής TenneT. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίες μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας, παρόμοιες διαβουλεύσεις διεξάγονται και με τις βρετανικές Transmission, TransnetBW και Amprion, με απώτερο σκοπό οι τέσσερις εταιρείες να συγχωνευθούν σε μία.
«Ανεβάζει στροφές» η Γερμανία στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
Από τους κύκλους της κυβέρνησης διαρρέει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να ιδιωτικοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο και ο κατακερματισμός του, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του. Επί του παρόντος, η Γερμανία έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας με πλήρης απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ενώ παράλληλα επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2045 προκειμένου να κατασθεί ως χώρα κλιματικά ουδέτερη.
Γερμανία και Ολλανδία επιθυμούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναφορικά με τη γερμανική μονάδα της TenneT έως τον Μάιο, όταν και θα διεξαχθούν υψηλού επιπέδου συζητήσεις στη Χάγη. Άλλωστε, νωρίτερα τον Φεβρουάριο η ίδια η εταιρεία είχε δηλώσει ότι εξετάζει την πώληση διότι η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της.
Αναφορικά με τις άλλες εταιρείες, ήδη από το 2018 η Γερμανία έχει αποκτήσει το 20% στη 50Hertz. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στην TransnetBW θυγατρική της EnBW Energie, στην οποία το υπουργείο οικονομικών κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό.
Η ίδια η εταιρεία έχει προσφέρει το 49,9% των μετοχών της, ενώ η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW έχει την επιλογή να αποκτήσει το 24,95% από το ποσοστό αυτό.
Παράλληλα, διαπραγματεύσεις διεξάγονται και με τους μετόχους της Amprion, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της σχεδίου της συγχώνευσης. Μεταξύ των επενδυτών στην εταιρεία είναι μέτοχοι από τον ασφαλιστικό τομέα, συνταξιοδοτικά ταμεία και η πρώην ιδιοκτήτρια της Amprion, RWE, η οποία έχει ποσοστό 25,1%.
Με τα μειοψηφικά πακέτα στους τρεις παρόχους ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επενδυτική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και στη συνέχεια να επιδιώξει να αυξήσει τα μερίδιά της σε βάθος χρόνου.
Την περασμένη εβδομάδα η κρατική υπηρεσία ενέργειας dena ανέφερε ότι το εκτιμώμενο κόστος για τη μετάβαση του δικτύου στην καθαρή ενέργεια εκτιμάται περί των 50 δισ. ευρώ. Ένα κρίσιμης σημασίας σημείο είναι η σύνδεση των αιολικών πάρκων στο βορρά και ανατολικά της Γερμανίας με το βιομηχανικό κέντρο στα νότια και δυτικά.
Τα δίκτυα διανομής ενέργειας στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν στο κράτος επειδή θεωρούνται κρίσιμες υποδομές.
Με τα τωρινά δεδομένα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ θα υποστηρίξει το εγχείρημα, καθώς ο ίδιος και το κόμμα δεν τάσσονται υπέρ της κρατικής παρέμβασης. Αντιθέτως, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς όσο και οι Πράσινοι του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ βλέπουν θετικά την όλη εξέλιξη.
Από την άλλη ο Λίντερ δεν αντιτίθεται στις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής ενέργειας καθώς θεωρεί ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό δανεισμό.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium