Να επιταχύνει τις προσπάθειες για να συγχωνευθούν τέσσερις πάροχοι ενέργειας υψηλής τάσης επιθυμεί η κυβέρνηση της Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, το Βερολίνο θεωρεί αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος προκειμένου να εκσυγχρονισθούν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει της μετάβασης σε πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης συνασπισμού έχουν μπει οι δραστηριότητες στη Γερμανία μιας ολλανδικής και τριών γερμανικών εταιρειών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε συζητήσεις με αυτήν της Ολλανδίας προκειμένου να αγοράσει για περισσότερα από 20 δισ. ευρώ, τη γερμανική μονάδα της ολλανδικής TenneT. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίες μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας, παρόμοιες διαβουλεύσεις διεξάγονται και με τις βρετανικές Transmission, TransnetBW και Amprion, με απώτερο σκοπό οι τέσσερις εταιρείες να συγχωνευθούν σε μία.
«Ανεβάζει στροφές» η Γερμανία στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
Από τους κύκλους της κυβέρνησης διαρρέει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να ιδιωτικοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο και ο κατακερματισμός του, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του. Επί του παρόντος, η Γερμανία έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας με πλήρης απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ενώ παράλληλα επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2045 προκειμένου να κατασθεί ως χώρα κλιματικά ουδέτερη.
Γερμανία και Ολλανδία επιθυμούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναφορικά με τη γερμανική μονάδα της TenneT έως τον Μάιο, όταν και θα διεξαχθούν υψηλού επιπέδου συζητήσεις στη Χάγη. Άλλωστε, νωρίτερα τον Φεβρουάριο η ίδια η εταιρεία είχε δηλώσει ότι εξετάζει την πώληση διότι η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της.
Αναφορικά με τις άλλες εταιρείες, ήδη από το 2018 η Γερμανία έχει αποκτήσει το 20% στη 50Hertz. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στην TransnetBW θυγατρική της EnBW Energie, στην οποία το υπουργείο οικονομικών κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό.
Η ίδια η εταιρεία έχει προσφέρει το 49,9% των μετοχών της, ενώ η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW έχει την επιλογή να αποκτήσει το 24,95% από το ποσοστό αυτό.
Παράλληλα, διαπραγματεύσεις διεξάγονται και με τους μετόχους της Amprion, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της σχεδίου της συγχώνευσης. Μεταξύ των επενδυτών στην εταιρεία είναι μέτοχοι από τον ασφαλιστικό τομέα, συνταξιοδοτικά ταμεία και η πρώην ιδιοκτήτρια της Amprion, RWE, η οποία έχει ποσοστό 25,1%.
Με τα μειοψηφικά πακέτα στους τρεις παρόχους ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επενδυτική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και στη συνέχεια να επιδιώξει να αυξήσει τα μερίδιά της σε βάθος χρόνου.
Την περασμένη εβδομάδα η κρατική υπηρεσία ενέργειας dena ανέφερε ότι το εκτιμώμενο κόστος για τη μετάβαση του δικτύου στην καθαρή ενέργεια εκτιμάται περί των 50 δισ. ευρώ. Ένα κρίσιμης σημασίας σημείο είναι η σύνδεση των αιολικών πάρκων στο βορρά και ανατολικά της Γερμανίας με το βιομηχανικό κέντρο στα νότια και δυτικά.
Τα δίκτυα διανομής ενέργειας στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν στο κράτος επειδή θεωρούνται κρίσιμες υποδομές.
Με τα τωρινά δεδομένα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ θα υποστηρίξει το εγχείρημα, καθώς ο ίδιος και το κόμμα δεν τάσσονται υπέρ της κρατικής παρέμβασης. Αντιθέτως, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς όσο και οι Πράσινοι του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ βλέπουν θετικά την όλη εξέλιξη.
Από την άλλη ο Λίντερ δεν αντιτίθεται στις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής ενέργειας καθώς θεωρεί ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό δανεισμό.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ