
Το ερώτημα τι αντίκτυπο και τι αποτύπωμα θα αφήσει τελικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η «διπλωματία των σεισμών» απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ.
Η αλλαγή κλίματος η οποία δεν παραγνωρίζεται αλλάζει τη γραμμή της Άγκυρας ή όχι; Μπορεί να φέρει μία επί της ουσίας αλλαγή στην κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών ή θα επιστρέψουμε σε κλίμα έντασης, με την πρώτη ευκαιρία;
Η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, η οποία επηρεάζει τόσο τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μία περίοδο που παραμένει ευαίσθητη στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και κρίσιμη για τα συμφέροντα της Δύσης γενικότερα αλλά και των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της διεθνούς διπλωματίας καθώς το ζήτημα δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν.
Τα διεθνή ΜΜΕ και η διπλωματία των σεισμών
Ενδεικτικό άρθρο γνώμης του Al Jazeera – Facing tragedy, Turkey mends ties with Greece and Armenia – σε σχέση με τη διπλωματία των σεισμών, στο οποίο παρά το γεγονός ότι ο αρθρογράφος σημειώνει την αλλαγή κλίματος εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτικός για το εάν η διαφαινόμενη προσέγγιση θα σταθεί ικανή να επουλώσει ιστορικά τραύματα αιώνων και να αποκαταστήσει μια βιώσιμη σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.
Η Τουρκία άλλωστε έχει προχωρήσει σε ανατροπές στην πολιτική της και έχει δείξει, όπως σημειώνει και το Al Jazeera, να «έχει θάψει το ‘τσεκούρι του πολέμου’ και έχει ξανασυνεργαστεί με πολλές χώρες με τις οποίες βρισκόταν επί πολύ καιρό σε διαμάχη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Μια προσέγγιση με την κυβέρνηση της Συρίας βρίσκεται επίσης στο τραπέζι, με τον Πρόεδρο Erdogan να λέει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του για να «υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή»».
Αλληλεγγύη
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η τραγωδία των φονικών σεισμών στην Τουρκία έδειξε μέσω της αλληλεγγύης το δρόμο στην χώρα για βελτίωση των σχέσεων της με την Ελλάδα ενώ λίγο καιρό πριν και ενόψει εκλογών σε Αθήνα και Άγκυρα η ένταση οδηγούνταν σε ακραία ρητορική με όλους να φοβούνται και ένα ενδεχόμενο επεισόδιο. Ακόμα και σε μία «πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση».
Η αλλαγή ήταν ξεκάθαρη μετά τους σεισμούς. Και παρατηρείται και από τα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης. Η αλληλεγγύη που επέδειξε η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα καταγράφεται από αναλυτές και ΜΜΕ, αλλά και από την τουρκική κυβέρνηση.
Ο διεθνής Τύπος ανακαλεί στη μνήμη την προσέγγιση που σημειώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους σεισμούς του 1999. Όταν χορηγήθηκε στην Τουρκία και το επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας από την ΕΕ.
Αβέβαιες οι προοπτικές
Ακόμα και έτσι πάντως μία μεταμόρφωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας έχει αβέβαιες προοπτικές σύμφωνα με το Al Jazeera. Ακόμα και αν οι δύο χώρες εν μέσω μίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, έχουν πολλούς λόγους να προσπαθήσουν για νελτίωση των σχέσεων τους.
Παρ’ όλα αυτά υφίστανται ζητήματα που ακουμπάνε στην καρδιά των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, όπως επισημαίνει και το άρθρο τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα.
Φαύλος κύκλος
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το Κυπριακό, οι τουρκικές απαιτήσεις περί «αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση των συνθηκών», αλλά και ο φράχτης στον Έβρο για το μεταναστευτικό είναι μερικά από τα ζητήματα που εγκλωβίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα φαύλο κύκλο, που κάνουν τον αρθρογράφο του Al Jazeera να θεωρεί ότι μόλις η Τουρκία σταθεί ξανά στα πόδια της θα επιστρέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην προτεραία κατάσταση.
Επιφυλακτικότητα
Τη θέση που εκφράζει τόσο το Al Jazeera όσο και άλλα διεθνή ΜΜΕ δείχνει να συμμερίζεται και η Αθήνα. Αφού πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τελικά η αλλαγή κλίματος μπορεί όντως να σημαίνει και αλλαγή πολιτικής.
Όσοι δε δηλώνουν επιφυλακτικοί σημειώνουν ότι η Τουρκία του 2023 δεν είναι η Τουρκία του 1999. Υπογραμμίζουν ακόμα την αλλαγή του ίδιου του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή οι διεκδικήσεις της Άγκυρας έχουν αλλάξει επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο να σημειωθεί ότι και η προεκλογική περίοδος τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Τουρκία σίγουρα δεν βοηθάει για αποφάσεις και βήματα προς καμία κατεύθυνση.
Πηγή: in.gr


Latest News

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Πυρά από την Ενωση Δικαστών - Εισαγγελέων για 13ο και 14ο μισθό
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για πρωτοφανή δείγμα έλλειψης σεβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης που αρνείται ακόμα και τον διάλογο

Με άδεια επί πληρωμή η επίσκεψη Ευρωπαίων στη Βρετανία - Οι νέοι κανόνες
Το ταξίδι προς τη Βρετανία αλλάζει για τους Ευρωπαίους, καθώς από την Τετάρτη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας - Οι εξαιρέσεις σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.

Τι θα ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Απριλίου
Οι νέες ώρες κοινής ησυχίας που τίθενται σε ισχύ εν όψει του καλοκαιριού θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου – Τα έξι σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες