
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τράπεζες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρρυθμιών στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, απόρροια των αυξήσεων στα επιτόκια και των πληθωριστικών πιέσεων που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών τους.
Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για μαζικές αθετήσεις πληρωμών, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένουν για το 2023 μία ελεγχόμενη αύξηση των νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατά βάση από χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής.
Το στίγμα των σχετικών προβλέψεων έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2022 την περασμένη Παρασκευή.
«Σπίτι μου»: Πώς θα πάρουν φθηνό στεγαστικό δάνειο για Α’ κατοικία οι νέοι και τα νέα ζευγάρια
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα νέα κόκκινα δάνεια ανήλθαν στο συστημικό όμιλο σε μόλις 115 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 270 εκατ. ευρώ που θεραπεύτηκαν.
Ωστόσο, λόγω της διπλής επιβάρυνσης από την άνοδο τιμών και επιτοκίων, ο κ. Μεγάλου δεν απέκλεισε την επιτάχυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών.
Για το λόγο αυτό, τόνισε ο ίδιος, ο μηχανισμός διαχείρισης των κόκκινων δανείων βρίσκεται σε εγρήγορση για την ανακούφιση όσων μετά τις αναπροσαρμογές στο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, οι οποίες περνούν αυτόματα στην εγχώρια αγορά χρήματος, δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την κατηγορία των στεγαστικών δανείων και ειδικά των ρυθμισμένων.
Καθυστερήσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν επίσης στα ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια και στην κατηγορία των επαγγελματικών χορηγήσεων, καθώς οι επιχειρήσεις μικρότερων μεγεθών δεν διαθέτουν σε αρκετές περιπτώσεις τις άμυνες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα επιτόκια.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το 40% των νέων εισροών NPEs στην Τράπεζα Πειραιώς στο τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρήσης προήλθε από τη στεγαστική πίστη και το 17% από την καταναλωτική. Στο σύνολο δε του 2022 τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 44% και 20% αντίστοιχα.
Πόσο αυξάνονται οι δόσεις
Η αλήθεια είναι ότι η άνοδος των διατραπεζικών επιτοκίων euribor από το περασμένο καλοκαίρι είναι σημαντική. Για παράδειγμα, από αρνητικά επίπεδα, ο δείκτης 3μήνου, με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα, προσεγγίζει πλέον το 2,70%.
Θα συνεχίσει δε να κινείται ανοδικά, καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ, από το 3% σήμερα, στο 3,50% στη συνεδρίαση του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα στο 4% μέχρι τον Ιούνιο.
Ήδη οι μηνιαίες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια με υπολειπόμενη διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη έχουν αυξηθεί κατά 30% από τα χαμηλά του 2022 και εφόσον επαληθευθεί το σενάριο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, μέσα στο 2023 η άνοδος θα ξεπεράσει το 40%.
«Ένα νοικοκυριό που στο παρελθόν είχε προβλήματα εξυπηρέτησης στο δάνειό του και το ρύθμισε επιτυχώς, μπορεί να αντιμετωπίσει ξανά δυσχέρειες» αναφέρει σχετικά τραπεζική πηγή.
Οι λύσεις ανακούφισης
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «οι εταιρείες διαχείρισης με τις οποίες συνεργάζονται οι τράπεζες παρακολουθούν εντατικά τις εισπράξεις, ώστε να παρέμβουν με νέες ρυθμίσεις όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, λειτουργώντας ακόμη και προληπτικά».
Οι λύσεις που προκρίνονται μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
– Αύξηση διάρκειας δανείου, στο βαθμό που το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη, για τη μείωση της μηνιαίας δόσης
– Μείωση του spread για να μειωθούν το τελικό κόστος και οι μηνιαίες καταβολές
– Συνδυασμός των παραπάνω λύσεων
Για παράδειγμα, σε μία οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη και επιτόκιο 4%, η μηνιαία δόση σήμερα ανέρχεται σε 740 ευρώ.
Αν η διάρκεια αυξηθεί στα 25 έτη η καταβολή πέφτει στα 530 ευρώ. Σε αυτό το σενάριο οι συνολικοί τόκοι που θα πληρώσει ο δανειολήπτης αυξάνονται από τα 33.000 στα 58.000 ευρώ.
Εάν μειωθεί και το επιτόκιο στο 3%, η μηνιαία δόση θα υποχωρήσει στα 475 ευρώ περίπου και συνολική επιβάρυνση σε τόκους στην 25ετία θα ανέλθει σε 42.000 ευρώ.


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς