![Κατώτατος μισθός: Τα δύο σενάρια αυξήσεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/misthos.jpg)
Δεν αποκλείεται να γράψει «8» μπροστά το νούμερο για τον νέο κατώτατο μισθό και η κυβέρνηση να ανακοινώσει αύξηση – έκπληξη.
Ο χρόνος για τα αποκαλυπτήρια μετρά αντίστροφα, με τις κάλπες να πιέζουν τα χρονικά περιθώρια, και όπως προβλέπεται, ο νέος κατώτατος μισθός, πρόκειται να ισχύσει από την 1η Απριλίου.
ΓΣΕΕ: Προτείνει κατώτατο μισθό 826 ευρώ
Μεταξύ των πιο σημαντικών κυβερνητικών ανακοινώσεων είναι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος είχε ήδη αυξηθεί την 1η Μαΐου κατά 7,5% και διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ μεικτά δηλαδή στα 660 ευρώ καθαρά.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι μία νέα άνοδος του κατώτατου μισθού μεταξύ 8% και 12%, δηλαδή να διαμορφωθεί μεταξύ 770 ευρώ, 784 ευρώ ή και στα 800 ευρώ.
Οι διαβουλεύσεις αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια οι προτάσεις θα κατατεθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, «πρέπει να δει κανείς την παραγωγικότητα. Πρέπει να ισορροπήσουμε στην απόφαση αυτή ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κάνοντας όμως λόγο και για αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού. «Πρέπει να τα λάβει κανείς αυτά υπόψη και να καταλήξει σε μια δίκαιη απόφαση που πάντως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση».
Και όπως είπε, «αυτό είναι δεδομένο και για λόγους κοινωνικούς γιατί βλέπουμε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για πολιτικούς λόγους γιατί δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά».
Νέος κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου
1ο σενάριο
Από 768€ (αύξηση 7,75%: +55,2€) έως 781€ (αύξηση 9,6%: +68,4€)
2ο σενάριο
Με μείωση Εισφορών 800€ (αύξηση 12,2%: +87€)
Νέο επίδομα ανεργίας από 1η Απριλίου
- Σήμερα: 438€
- Με αύξηση 7,75%: 471,95€
- Με αύξηση 9,6%: 480€
- Με αύξηση 12,2%: 491,40€
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Από σήμερα οι αιτήσεις στις τράπεζες για άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/evakinita-2-600x400.jpg)
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Από σήμερα οι αιτήσεις στις τράπεζες για άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ
Τα «κλειδιά» του νέου προγράμματος - οι όροι για να αναβαθμίσετε το σπίτι ή το εξοχικό σας
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους
![Δήμας: Ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος για τους έμμεσους φόρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10.02.2025_ΧΡΙΣΤΟΣ-ΔΗΜΑΣ-600x399.jpg)
Βήμα για «νοικοκύρεμα» στους έμμεσους φόρους - Τι είπε ο Δήμας
Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας
![Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_1000026221-600x493.jpg)
Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν
Ο κ. Πιτσιλής ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/myaadeapp-600x359.jpg)
«Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό πελατολόγιο
Θα «βλέπει» την είσοδο και την έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης – Ακολουθούν εταιρείες εκδηλώσεων
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
![Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους
Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίγει στις 17 Μαρτίου και κλείνει στις 15 Ιουλίου - Δεν θα δοθεί παράταση φέτος, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών