Πόσο ζυγίζουν όλοι οι ελέφαντες, όλοι οι ιπποπόταμοι και όλες οι φάλαινες όλου του πλανήτη; Σχεδόν τίποτα μπροστά στις αγελάδες, τους χοίρους, τα κοτόπουλα και τα υπόλοιπα είδη ζώων που εκτρέφει ο άνθρωπος.
Η επίπτωση της ανθρώπινης παρουσίας στη Γη γίνεται δραματικά εμφανής χάρη σε ισραηλινή μελέτη που υπολόγισε για πρώτη φορά τη βιομάζα όλων των άγριων θηλαστικών.
To Jurassic Ρark στην… αληθινή ζωή – Startup θέλει να «αναστήσει» το ντόντο
Από τις αρκούδες μέχρι τους μυρμηγκοφάγους και τα καγκουρό, τα άγρια χερσαία θηλαστικά δεν υπερβαίνουν σε βάρος τους 20 εκατομμύρια τόνους, ενώ τα άγρια θαλάσσια θηλαστικά εκτιμώνται σε 40 εκατομμύρια τόνους.
Συγκριτικά, το βάρος του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού φτάνει τους 390 εκατομμύρια τόνους, ενώ η συνολική μάζα των εκτρεφόμενων ζώων είναι 30 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα χερσαία άγρια θηλαστικά -αγγίζει το αστρονομικό νούμερο των 630 εκατομμύρια τόνων, με τα βοοειδή να κυριαρχούν στους 420 εκατ. τόνους.
«Η εντυπωσιακή ποικιλία των θηλαστικών μπορεί να αποκρύπτει τις δραματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον πλανήτη μας» λέει ο Ρον Μίλο του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο PNAS.
«Όμως η παγκόσμια κατανομή της βιομάζας αποκαλύπτει ποσοτικές ενδείξεις μιας πραγματικότητας που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν δύσκολο να συλλάβουμε: αποκαλύπτει την επικυριαρχία της ανθρωπότητας και των εκτρεφόμενων ζώων σε βάρος των πολύ μικρότερων πληθυσμών των άγριων θηλαστικών που έχουν απομείνει» σχολιάζει ο ερευνητής σε δελτίο Τύπου.
Προηγούμενη μελέτη της ομάδας του Μίλο το 2020 υπολόγιζε ότι η συνολική μάζα των αντικειμένων ανθρώπινης προέλευσης –από τους ουρανοξύστες και τα τάνκερ μέχρι τα χαρτομάντηλα- ξεπερνά πλέον τη βιομάζα του πλανήτη, τη συνολική μάζα όλων των οργανισμών στη Γη.
Στη νέα μελέτη, ο Μίλο και οι συνεργάτες του συγκρίνουν τη μάζα των εκτρεφόμενων ζώων, των ανθρώπων και των κατοικιδίων τους με τη μάζα όλων των υπόλοιπων θηλαστικών. Οι ερευνητές αξιοποίησαν προηγούμενες μελέτες για περίπου 400 άγρια άγρια θηλαστικά, οι οποίες επέτρεψαν τον άμεσο υπολογισμό της βιομάζας.
Τέτοια δεδομένα δεν υπήρχαν για τα περισσότερα άλλα είδη, οπότε οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εκπαιδεύτηκε με τα διαθέσιμα στοιχεία για να εκτιμήσει στη συνέχεια τη βιομάζα 4.400 επιπλέον ειδών, ανάλογα με το μέσο σωματικό βάρος, τη γεωγραφική εξάπλωση και άλλες παραμέτρους.
Οι εκτιμήσεις είναι προσεγγιστικές και δεν αποκλείεται να απέχουν από την πραγματικότητα, σίγουρα όμως εκπλήσσουν: οι κατοικίδιοι σκύλοι ζυγίζουν περίπου το ίδιο με όλα τα άγρια χερσαία θηλαστικά, ενώ οι γάτες έχουν διπλάσια βιομάζα από τους αφρικανικούς ελέφαντες.
Στην ξηρά, διαπιστώνει η μελέτη, μεγάλο μέρος της συνολικής άγριας βιομάζας αντιστοιχεί σε έναν μικρό αριθμό μεγαλόσωμων ζώων όπως οι ελέφαντες, οι αγριόχοιροι και αρκετά είδη ελαφιού.
Τα άγρια τρωκτικά, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι αρουραίοι και τα ποντίκια που ζουν σε ανθρώπινες κοινότητες, αντιστοιχούν στο 16% της άγριας βιομάζας ενώ τα σαρκοφάγα θηλαστικά στο 3%.
Στη θάλασσα, περισσότερο από το ήμισυ της βιομάζας αντιστοιχεί στις φάλαινες.
Σε απόλυτους όμως αριθμούς, κυρίαρχες είναι οι νυχτερίδες, οι οποίες αντιστοιχούν αριθμητικά στα δύο τρίτα του πληθυσμού των άγριων θηλαστικών, αν και καταλαμβάνουν μόνο το 7% της συνολικής τους μάζας.
Τα ευρήματα, λέει η ερευνητική ομάδα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες προστασίας όσης φύσης έχει απομείνει,.
«Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα στο μεγαλείο της φύσης, είτε μέσω ντοκιμαντέρ, είτε μέσω μουσείων ή του οικοτουρισμού, τόσο περισσότερο τείνουμε να φανταζόμαστε ότι η φύση είναι ένας ατέλειωτος, ανεξάντλητος πόρος» σχολιάζει ο Μίλο.
«Στην πραγματικότητα το βάρος όλων των άγριων χερσαίων θηλαστικών που έχουν απομείνει αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% του συνολικού βάρους των ανθρώπων και ισοδυναμνεί με μόλις 3 κιλά άγριων χερσαίων θηλαστικών ανά άνθρωπο».
«Με άλλα λόγια, η έρευνά μας δείχνει με ποσοτικούς όρους το μέγεθος της επίδρασής μας και το πώς οι αποφάσεις και επιλογές μας τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει τι θα απομείνει από τη φύση για τις μελλοντικές γενιές».
Πηγή: in.gr
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας