Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις παραγωγικές επενδυτικές δαπάνες εάν θέλει να συμβαδίσει με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να επιτύχει καθαρούς μηδενικούς στόχους, σύμφωνα με την Επενδυτική Έκθεση 2022-2023 της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που δημοσιεύτηκε σήμερα. Το χάσμα στις παραγωγικές επενδύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ είναι σχεδόν 2% του ΑΕΠ, μια υστέρηση/διαφορά που παραμένει για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η Έκθεση Επενδύσεων της ΕΤΕπ -μια ετήσια δημοσίευση που βασίζεται στην Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ στην οποία απάντησαν περίπου 12.500 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη- δείχνει ότι το μερίδιο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την καινοτομία μειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2021. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν την αβεβαιότητα, τις ελλείψεις δεξιοτήτων και το υψηλό ενεργειακό κόστος ως τους σημαντικότερους περιορισμούς στις επενδύσεις.

Σε επίπεδα ρεκόρ η στήριξη της ΕΤΕπ για το κλίμα και την καινοτομία στην Ελλάδα

«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά μας να μεταμορφώνουμε και να αγκαλιάζουμε την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση. Αυτό απαιτεί τολμηρές επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα, που οδηγείται από απρόβλεπτες συνθήκες πολιτικής και αγοράς, αποδεικνύεται εμπόδιο στις επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΕπ, Debora Revoltella, πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, στο εναρκτήριο φόρουμ της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο. «Η ευκαιρία της πράσινης μετάβασης δεν μπορεί να χαθεί. Η Ευρώπη μπορεί να αξιοποιήσει το προβάδισμα της καινοτομίας σε πολλές πράσινες τεχνολογίες και θα πρέπει να αξιοποιήσει περαιτέρω τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, μειώνοντας τα διοικητικά εμπόδια για επενδύσεις και αντιμετωπίζοντας τα κενά στις δεξιότητες».

Τα στοιχεία από την Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. είναι λιγότερο πιθανό να καινοτομήσουν ή να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες από τις εταιρείες των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα διαχρονικό χάσμα, που επιδεινώθηκε από την πανδημία, όταν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη αποδείχθηκαν λιγότερο πιθανό να αλλάξουν σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Η ανεπαρκής επένδυση στην καινοτομία, καθώς και σε μηχανήματα και εξοπλισμό, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ευρώπης να ανταγωνίζεται μακροπρόθεσμα.

Οι πράσινες επενδύσεις

Απαιτούνται επενδύσεις 1 τρισ.  ευρώ ετησίως προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Αυτό το ποσό είναι κατά 356 δισ. ευρώ μεγαλύτερο ετησίως από ό,τι το 2010-2020.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, ενώ η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ στην ψηφιακή καινοτομία, οι πράσινες τεχνολογίες έχουν μέχρι στιγμής ξεχωρίσει ως τομέας όπου η Ε.Ε. υπερέχει. Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για πράσινες τεχνολογίες στη βιώσιμη κινητικότητα, στα έξυπνα δίκτυα και την αιολική ενέργεια, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ και την Κίνα στην αποθήκευση ενέργειας καισε μικρότερο βαθμό, στην ηλιακή ενέργεια. Για να παραμείνει ανταγωνιστική, θα χρειαστεί να εδραιώσει τη θέση της και να επεκτείνει τη συμμετοχή της σε περισσότερες καινοτομίες αιχμής, όπως η τεχνολογία για το υδρογόνο.

  • Το 88% των εταιρειών ανέφεραν κάποια μορφή επένδυσης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, με τις περισσότερες να λαμβάνουν μέτρα για την ενεργειακή απόδοση και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων.
  • Το 33% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι λαμβάνουν μέτρα προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΕΤΕπ εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου