
Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την έφεση του Δημοσίου για τις αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι, είχα γράψει:
«Πρόκειται για ένα έγκλημα που έκανε μια συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση η οποία λέγεται «ελληνικό κράτος». Και που θα ξανακάνει τέτοια μαζική δολοφονία αν δεν καταλάβει το Δημόσιο το μέγεθος της πράξεώς του. Αν δεν πληρώσει ακριβά γι’ αυτό, αν δεν τιμωρηθεί παραδειγματικά.
Ένα διαλυμένο ελληνικό κράτος που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα χωρίς ποτέ να μπορεί να στηρίξει και να προστατέψει τους πολίτες του… Διότι το «σπιτικό» που λέγεται Ελλάδα θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Γιατί τουλάχιστον μέχρι την τραγωδία στο Μάτι ένα κράτος – μπάχαλο υπήρχε και κανείς δεν έδινε σημασία θεωρώντας αυτονόητο ότι έτσι γίνεται. «Τι να κάνουμε, αυτό είναι το κράτος μας, αυτή είναι η Ελλάδα», ακούμε συχνά».
Η νέα τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στα Τέμπη και τα όσα αποκαλύπτονται για το πώς φτάσαμε σ’ αυτό το τραγικό δυστύχημα, επιβεβαιώνουν αυτό που έγραφα. Ότι δηλαδή ανεξάρτητα από πρόσωπα, από κόμματα ή κυβερνήσεις, το πρόβλημα είναι το ελληνικό κράτος που χρειάζεται διάλυση και χτίσιμο από την αρχή.
Όχι στα λόγια, όχι με διακηρύξεις τύπου «επανίδρυση του κράτους» ή «ανασυγκρότηση» και άλλα τέτοια που ακούμε προεκλογικά. Αλλά με μια… μπουλντόζα που θα γκρεμίσει το κράτος – δολοφόνο, που θα διαλύσει έναν μηχανισμό ανύπαρκτο, ο οποίος όμως κοστίζει δισεκατομμύρια.
Δεν είναι ώρα για συμψηφισμούς. Ούτε να πούμε ότι το δυστύχημα στα Τέμπη είναι το «Μάτι της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Δεν είναι ώρα να βάλουμε στη ζυγαριά τέτοια γεγονότα, τουλάχιστον στη μνήμη των νεκρών και αυτών που αγνοούνται αυτή τη στιγμή.
Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε από θαύμα στη χώρα αυτή. Το πρόβλημα είναι η καταγγελία επιβάτη ότι άκουσε στον ασύρματο να μιλούν οι υπεύθυνοι και να λένε: «Πάμε κι όπου βγει».
Το πρόβλημα είναι ότι είναι άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα, κι άλλο αυτή να σε πεθαίνει.
Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για προαναγγελθείσες τραγωδίες αφού αυτές έχουν συμβεί κι έχουν σκοτώσει τα παιδιά μας.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την τραγωδία με το ναυάγιο του Σάμινα στην Πάρο, το 2000. Ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής είχε πει για την απόδοση ευθυνών: «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο».
Είναι η κλασική ατάκα – με πολλές παραλλαγές – που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε κυβερνώντες για να δείξουν την… αποφασιστικότητά τους στη διαλεύκανση υποθέσεων όπως η σημερινή τραγωδία.
Δυστυχώς, όμως, το μαχαίρι δεν φτάνει ποτέ στο κόκαλο. Γιατί αν έφτανε θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει τέτοια μαζικά εγκλήματα. Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί θάνατοι νέων παιδιών, θα μπορούσε να έχει οργανωθεί ένα καλύτερο κράτος που δεν θα σκοτώνει έτσι απλά, λόγω αμέλειας, καθυστερήσεων, αδιαφορίας, αβελτηρίας και του γνωστό νεοελληνικού «ωχαδερφισμού».
Κανείς δεν αγνοεί το ανθρώπινο λάθος. Και σε άλλες χώρες γίνονται τέτοιες τραγωδίες. Όμως, εδώ στην Ελλάδα κάτι φαίνεται να μη γίνεται σωστά.
Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν γίνονται. Και θα κλαίμε τα παιδιά μας, θα αγωνιούμε για τη ζωή μας.
Γιατί… ζούμε από θαύμα.


Latest News

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής