
Μετά την κινητοποίηση ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ, Αστυνομίας και Στρατού και με τη μετάβαση στα σημεία των εξελίξεων αρχικά τριών κυβερνητικών στελεχών – του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στα νοσοκομεία της Λάρισας, του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη στο κέντρο επιχειρήσεων «Φάρος» και του γ.γ του υπουργείου Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά στα Τέμπη – άναψε στο Μαξίμου συναγερμός για την τραγωδία στις ράγες στην είσοδο της κοιλάδας Τεμπών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερωνόταν από τον εξ απορρήτων του Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος επίσης μετέβη τα μεσάνυχτα στον «Φάρο» και βρισκόταν εκεί με τον Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Βαγγέλη Τουρνά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής, ενώ τις πληροφορίες έδιναν από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αρχηγός Κώστας Σκούμας και οι επιτελείς.
Τέμπη: Στο σημείο της τραγωδίας Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης, Καραμανλής
«Απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση ανθρώπων και η περίθαλψη» έλεγαν λακωνικά για ώρες κυβερνητικές πηγές, «δείχνοντας» προς δραματικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού επιβατών (κυρίως από τα δύο πρώτα επιβατικά βαγόνια). Περίπου τρεις ώρες μετά το δυστύχημα δινόταν ακόμη μάχη για να ολοκληρωθεί η ανάσυρση των ανθρώπων από τις δύο αμαξοστοιχίες. Και εν μέσω καταιγισμού ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών ανέλαβε τελικά την επίσημη ενημέρωση των πολιτών ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Στο μεταξύ, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρούσε συντονισμό όλων των αρμοδίων, διαπιστώνοντας άλλωστε γρήγορα ότι το μέγεθος της τραγωδίας δεν θα επιτρέψει ασυνεννοησία ή καθυστερήσεις, είχε πάρει το δρόμο για τα Τέμπη και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος Νίκος Παππάς με εντολή του Αλέξη Τσίπρα.
Το δυστύχημα δοκιμάζει από την πρώτη στιγμή (και) τα διαχειριστικά αντανακλαστικά του Μαξίμου και μάλιστα σε μια κομβική πολιτική συγκυρία. Ανεξάρτητα από αυτή η «επόμενη μέρα» του δυστυχήματος θα οδηγήσει προφανώς και σε αναζήτηση (και απόδοση) ευθυνών – τόσο για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος όσο και για τη διαχειριστική επάρκεια των αρμοδίων – και συνολικά σε επισκόπηση της κατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Όπως αναμενόταν, ο Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα περιοδεία του στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να επισκεφθεί και το κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδας.
«Η χώρα έχει μείνει πίσω…»
Έχουν περάσει μερικά 24ωρα από τις αναφορές του πρωθυπουργού για την επόμενη «δεκαετία των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων», όπως έλεγε από το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.
«Εκεί η χώρα είχε μείνει πίσω…» παραδεχόταν ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «πάρα πολύ μεγάλες αστοχίες» στον τρόπο με τον οποίον τα έργα αυτά σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν. «Έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά να μαζέψουμε το σιδηροδρομικό έργο, έχει ξεχωριστή σημασία όχι μόνο για τις μεταφορές των επιβατών, αλλά και για το εμπορικό έργο» σημείωνε, με ειδική αναφορά – τότε – στην περιφέρεια Θεσσαλίας «η οποία φιλοδοξεί να είναι διαμετακομιστικό κέντρο» αλλά και στη Δυτική Μακεδονία.


Latest News

Ζελένσκι: Δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον ισχύσει κατάπαυση του πυρός
Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων] υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα, είπε ο Ζελένσκι

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι