
Σε μία κομβική συμφωνία που καθορίζει τα πρότυπα για την έκδοση πράσινων ομολόγων κατέληξε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το «European Green Bonds Standard» (EUGBS), με το οποίο μπορούν να επιλέξουν να συμμορφωθούν οι εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα, θα επιτρέψει κυρίως στους επενδυτές να προσανατολίσουν τις επενδύσεις τους με μεγαλύτερη σιγουριά προς πιο βιώσιμες τεχνολογίες και επιχειρήσεις. Θα δώσει επίσης σε κάθε εταιρεία περισσότερη βεβαιότητα ότι το ομόλογό της θα είναι κατάλληλο για επενδυτές που αναζητούν πράσινα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους. Το πρότυπο ευθυγραμμίζεται με την οριζόντια νομοθεσία ταξινόμησης που ορίζει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες.
Κομισιόν: Μέτρα κατά του greenwashing προωθεί η ΕΕ
Η συμφωνία επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές του ΕΚ, με επικεφαλής τον εισηγητή Paul Tang (S&D, NL) και τη σουηδική Προεδρία της ΕΕ. Θα επιτρέψει στους επενδυτές να προσδιορίσουν υψηλής ποιότητας πράσινα ομόλογα και εταιρείες, μειώνοντας έτσι το greenwashing, να διευκρινίσουν στους εκδότες ομολόγων ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να αναληφθούν με τα έσοδα του ομολόγου και να θέσει σε εφαρμογή μια σαφή διαδικασία αναφοράς σχετικά με τη χρήση των εσόδων από την πώληση ομολόγων.
Greenwashing: Πώς οι εταιρείες PR «ξεπλένουν» τις Big Oil
Διαφάνεια
Όλες οι εταιρείες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο κατά το trading ενός πράσινου ομολόγου θα πρέπει να αποκαλύπτουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των εσόδων του ομολόγου, αλλά επίσης υποχρεούνται να δείξουν πώς αυτές οι επενδύσεις τροφοδοτούν τα σχέδια μετάβασης της εταιρείας συνολικά. Επομένως, το πρότυπο απαιτεί από τις εταιρείες να συμμετέχουν σε μια γενική πράσινη μετάβαση. Η υιοθέτηση του προτύπου θα εγγυηθεί επίσης στους επενδυτές ότι το ομόλογο είναι ευθυγραμμισμένο με την ισχύουσα ταξινόμηση.
Ιστορικό
Τα πράσινα ομόλογα μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μπορούν να βοηθήσουν στην κινητοποίηση του κεφαλαίου που απαιτείται για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Η αγορά πράσινων ομολόγων έχει δει εκθετική ανάπτυξη από το 2007, με την ετήσια έκδοση πράσινων ομολόγων να ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά το 2021, σημειώνοντας αύξηση 75% σε σχέση με το 2020. Η Ευρώπη είναι η πιο παραγωγική περιοχή εκδόσεων, με το 51% του παγκόσμιου όγκος των πράσινων ομολόγων που εκδίδονται στην ΕΕ το 2020. Ωστόσο, η έκδοση πράσινων ομολόγων είναι μικρή σε σύγκριση με τη συνολική έκδοση ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3 έως 3,5 % της συνολικής έκδοσης ομολόγων.
«Αυτός ο κανονισμός δημιουργεί ένα χρυσό πρότυπο που μπορούν να επιδιώξουν τα πράσινα ομόλογα», δήλωσε ο Paul Tang, επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου. «Τυχόν πράσινα ομόλογα που δεν χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα πιθανότατα θα εξεταστούν με αυξανόμενη καχυποψία».
Τι είναι το greenwashing
Ο όρος greenwashing αναφέρεται στην τεχνική εξαπάτησης του καταναλωτή μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, υγιεινά ή βιώσιμα, έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας, καταλήγοντας εννοείται στην αύξηση των πωλήσεών της. Ο όρος υιοθετήθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, όταν ένα ξενοδοχείο τοποθέτησε ανακοινώσεις στους χώρους του ζητώντας από τους πελάτες να χρησιμοποιούν τις πετσέτες τους για πάνω από μία μέρα, ώστε να σωθεί ο πλανήτης.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς