Έσπασε η απόπειρα συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάκτωρ και το σχήμα Adamas Group Limited (Δ. Κούτρας) – WadeAdams Hellas SMSA για την εξαγορά της Άκτωρ.
Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές της στήλης που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση της προσπάθειας πώλησης του κατασκευαστικού βραχίοντα του ελληνικού ομίλου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι θέμα ημερών – το πολύ δέκα – για να ανακοινωθεί κι επίσημα το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Μόνο με ένα θαύμα», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, «θα μπορούσαν να κάτσουν στο τραπέζι και να καταλήξουν σε συμφωνία».
Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι εφικτό μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία για τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο, πληροφοροδιότης της στήλης μας σημειώνει πως «στην Ελλάκτωρ ανασκουμπώνονται για να πιάσει δουλειά η θυγατρική τους…»
Ίσως αυτός ο χρησμός να σημαίνει πως «τέλος η υπόθεση πώλησης της Άκτωρ…»
Μεγάλες χαρές στο λιανεμπόριο
Ενδιαφέροντα τα στοιχεία για τον τζίρο στο λιανεμπόριο και για τις αντοχές που επιδεικνύουν οι πωλήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης έδωσε ορισμένα στοιχεία με αφορμή τη λήξη της περιόδου των εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, ο τζίρος του φετινού διμήνου, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, σε πρώτη εκτίμηση φαίνεται να έχει ξεπεράσει κατά τουλάχιστον 5% τα 5,5 δις ευρώ του αντίστοιχου διμήνου του 2019.
Η ανοδική πορεία των πωλήσεων λιανικής του 2022 με επιπλέον 7 δις ευρώ και ετήσια αύξηση στα επίπεδα του 12%, φθάνοντας τον κύκλο εργασιών του 2022 στα 62 δις ευρώ, συνεχίζεται και το 2023.
Οσο για τον κλάδο ένδυσης – υπόδησης, σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι και το 2022 αλλά και το 2023 κινείται με κεκτημένη ταχύτητα λόγω του τερματισμού της πανδημικής περιόδου. Οι Ελληνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας σταμάτησαν να αγοράζουν –και αναγκαστικά λόγω των λοκντάουν- με αποτέλεσμα τα χρήματα που αποταμίευσαν να τα «ρίχνουν» στην αγορά, για να αγοράσουν καινούργια ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
Η εικόνα αυτή είναι καλή και για το λιανεμπόριο γενικά αλλά και για τα έσοδα του Δημοσίου. Και όσο έρχονται καλά νέα από την αγορά, τόσο πιο… κεφάτη γίνεται και η κυβέρνηση.
Το 75% του κόστους στους πελάτες
Πρόβλημα η ακρίβεια και για τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων τόσο στη βιομηχανία όσο και στο λιανεμπόριο. Ο τζίρος μπορεί να φαίνεται ότι αυξάνεται, ωστόσο τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και τα κόστη παραγωγής ροκανίζουν τα περιθώρια κέρδους, με 1 στις 7 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων να αναμένει ζημιές το 2023. Είναι ενδεικτικό ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις σουπερμάρκετ έχουν απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές τους και δεν τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους με το ποσοστό που «έφαγαν» οι επιχειρήσεις να αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ των αυξήσεων.
Εβαλαν χέρι στο κομπόδεμα
Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 4.510 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2023, έναντι αύξησης κατά 5.003 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας και δείχνουν ακριβώς αυτό που γράφαμε πιο πάνω. Ότι δηλαδή οι ιδιώτες πήραν από τις αποταμιεύσεις τους για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονταν και δεν μπορούσαν να το κάνουν τους προηγούμενους μήνες.
«Τράβηξαν» από το κομπόδεμα για ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού κλπ., που λόγω των εκπτώσεων ήταν και σε καλύτερες τιμές. Αλλωστε, τον Δεκέμβριο είχε μπει και το δώρο των Χριστουγέννων, γι’ αυτό και η μεγάλη αύξηση.
Αν όμως και τους επόμενους μήνες δούμε μεγάλες μειώσεις στις αποταμιεύσεις, αυτό θα σημαίνει ότι οι πολίτες δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους και βάζουν χέρι στο… ταμείο.
Το πιο κρίσιμο υπουργικό
Τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν από τη διάλυση της Βουλής για να στηθούν οι κάλπες τρέχει να τακτοποιήσει το οικονομικό επιτελείο. Ετσι, εντός των ημερών καταθέτει ένα νομοσχέδιο-σκούπα στο οποίο θα ενσωματώνονται οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης που αφορούν τις ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θα ενεργοποιηθούν τον Απρίλιο, η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, το τουριστικό πακέτο, τους κινηματογράφους και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2023. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, όπως τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, αλλά και το μπόνους για τους φορολογούμενους που «καρφώνουν» φοροδιαφυγή μέσω της εφαρμογής «Appodixi».
Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής φαίνεται ότι θα είναι το τελευταίο, αλλά και κομβικό για την κυβερνητική πολιτική που θέλει να εστιάσει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Κάτι πάει να γίνει στον τουρισμό
Ενθαρρυντικά εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία όσον αφορά τη διεθνή τάση του τουρισμού, με την Ελλάδα να ευνοείται από την παράλληλη επίδραση δύο δυνάμεων. Οπως αναφέρει ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, ο πρώτος παράγοντας αποτελεί την ισχυρή διάθεση για ταξίδια: Δεύτερον, παρατηρείται υψηλή προτίμηση για Ελλάδα. Ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον προσελκύει η χώρα μας, αποτελώντας πρώτη επιλογή για το 5,8% των Ευρωπαίων φέτος (έναντι 4,4% για το 2022) όσον αφορά το επόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για κρατήσεις τουριστών στη χώρα μας είναι σε επίπεδα 70% υψηλότερα έναντι του 2022, ενώ 11% υψηλότερα κινούνται οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τις πρώτες εβδομάδες Μαρτίου, αποτελώντας σηματωρό επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Aύξηση στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airdan, η πληρότητα σε ενοικιάσεις τύπου Airbnb τον Ιανουάριο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10,4%, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών προορισμών με τις καλύτερες επιδόσεις, μετά την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Τσεχία που παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 19,8%, 16,9% και 12%, αντίστοιχα. Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι, και κατά το ίδιο ποσοστό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Η ζήτηση αυξηθηκε κινούμενη κατά 72% υψηλότερα από το 2019 και κατά 25% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Η μέση ημερήσια τιμή, όμως, επιβράδυνε τον ανοδικό ρυθμό της και διαμορφώθηκε στα 166 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση μόλις 1% σε σχέση με πέρυσι.
H απόφαση για τον κατώτατο μισθό
«Κλειδώνει» μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ισχύσει από την Πρωταπριλιά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, στα 751 ευρώ έως 770 ευρώ (από 713 ευρώ). Ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα στα 713 ευρώ (1η/2/2019 αυξήθηκε κατά 11%, 1η/1/2022 αυξήθηκε κατά 2% και 1η/5/2022 κατά 7,5%).
Το βασικό σενάριο είναι η αύξηση όσων πήραν οι συνταξιούχοι, στο 7,75%. Και το άλλο σενάριο είναι αύξηση στο 9% και πάνω από 780 ευρώ.
Αλλά όπως έχουμε γράψει κι άλλες φορές, δεν αποκλείεται να υπάρξει και η έκπληξη… Η μεγαλύτερη, αλλά είναι δύσκολο…
Το χάσμα παραγωγικών επενδύσεων ΕΕ – ΗΠΑ
Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις παραγωγικές επενδυτικές δαπάνες εάν θέλει να συμβαδίσει με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να επιτύχει καθαρούς μηδενικούς στόχους εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με την Εκθεση Επενδύσεων 2022-2023 της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που δημοσιεύτηκε χθες. Το χάσμα στις παραγωγικές επενδύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχεδόν 2% του ΑΕΠ, υστέρηση που παραμένει για περισσότερα από δέκα χρόνια, αναφέρεται. Η Εκθεση Επενδύσεων της ΕΤΕπ δείχνει ότι το μερίδιο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την καινοτομία μειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2021. Η αβεβαιότητα, οι ελλείψεις δεξιοτήτων και το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελούν τους κυριότερους περιορισμούς για επενδύσεις, αναφέρεται.
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση
Την Πέμπτη 9 Μαρτίου στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, στις 18.30 θα διεξαχθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, όχι για την οικονομία. Τίτλος της συζήτησης «Πολιτική βία και ερμηνείες της ιστορίας» στο πλαίσιο του κύκλου «Καταθέσεις Πολιτισμού». Θα συνομιλήσει ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»