
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το θέμα που ολοένα περισσότερο γίνεται αντικείμενο συζήτησης και κερδίζει έδαφος στην καθημερινότητα. Με τον όρο AI, Artificial Intelligence (Τεχνητή νοημοσύνη), εννοούμε τη δυνατότητα ενός υπολογιστικού συστήματος να μιμείται τις ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες, δηλαδή να μαθαίνει και να επιλύει προβλήματα. Και μια από τις εταιρείες που έχει τρελάνει τον κόσμο το τελευταίο διάστημα είναι η Open Al, η οποία κυκλοφόρησε μια εφαρμογή το Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής). Η συγκεκριμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει το διάλογο, δίνει απαντήσεις και γράφει κείμενα σχετικά γρήγορα.
Επικεφαλής της Open Al, η οποία προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με την Microsoft που επενδύει εκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ο 37χρονος Σαμ Άλτμαν.
Ναυτιλία και ChatGPT: Πρόσω ολοταχώς για την τεχνητή νοημοσύνη

Το προφίλ του Σαμ Άλτμαν
Όταν πριν από δυο εβδομάδες ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Microsoft, ίσως να ήταν και η πιο σημαντική είδηση που ανακοίνωνε στην καριέρα του:
«Η Open AI και η Microsoft συνεργάζονται για περισσότερα από τρία χρόνια. Mε τον εταίρο μας δημιουργήσαμε μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι ασφαλής και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία», λέει.
Η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft πρόκειται να υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, η οποία αποτελεί επίσης τη βάση του chatbot Chat GPT.
Ποιος είναι όμως ο Σαμ Άλτμαν; Κατάγεται από το Σεντ Λούις του Μιζούρι. Άρχισε να προγραμματίζει και να αποσυναρμολογεί υπολογιστές σε ηλικία μόλις οκτώ ετών. Στα δεκαέξι του παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν ήταν εύκολο και γι’ αυτό συχνά κατέφευγε σε εικονικά chatrooms. Σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά τα παράτησε. Το 2014, ο Σαμ Άλτμαν έγινε πρόεδρος της Y-Combinator, μιας σχεδόν θρυλικής εταιρείας στο Σίλικον Βάλει ενώ το 2015 ίδρυσε μαζί με τον Έλον Μασκ την Open ΑΙ.
Μια εφαρμογή ανοιχτή σε όλους
Μια επιχείρηση που λέει πως θέλει να ερευνήσει και να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη ως μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επίσης δηλώνει πως θέλει να προστατέψει από κινδύνους, που μπορεί να προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, και να διασφαλίσει την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σ’ αυτήν.
«Κάθε τεχνολογική επανάσταση καταργεί θέσεις εργασίας και δημιουργεί νέες. Σε δέκα χρόνια πιστεύω ότι θα έχουμε chatbots που θα δουλεύουν για έναν ειδικό σε όποιον τομέα θέλετε. Για παράδειγμα, θα μπορώ να φτιάξω μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιλύει προβλήματα που επαναλαμβάνονται και εν μέρει θα είναι δημιουργική. Θα αλλάξουν πολλά!».
Το ότι θα αλλάξουν πολλά είναι το μόνο σίγουρο. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση.
Καταρίνα Βίλχελμ, ARD
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Χρηματοδότηση ελληνικής οικονομίας και επιχειρείν | Εθνική Τράπεζα
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε την Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Όταν η ΑΙ μιμείται την ανθρώπινη εξυπηρέτηση | H ιστορία της Smartrep
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Κωνσταντίνο Βαρουξή, Συνιδρυτή και CTO της SmartRep. Είναι εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει AI Agents.

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

H προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με AI |H ιστορία της Orfium
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε τον Μιχάλη Πετυχάκη, συνιδρυτή της Orfium. Η εταιρεία προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών με τη βοήθεια της ΑΙ και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως.