«Νόμος είναι το δίκιο του μετόχου», είναι το «μότο» της μεταβιομηχανικής, χρηματιστηριακής οικονομίας του 21ου αιώνα. Βάσει αυτού του πανίσχυρου «μετοχικού δικαίου» διένειμαν και πέρυσι τα μερίσματά τους οι μεγαλύτερες ανά τα Χρηματιστήρια της υφηλίου εισηγμένες εταιρείες. Οι οποίες μάλιστα αποδείχθηκαν περισσότερο γενναιόδωρες από ποτέ, διανέμοντας συνολικά το ποσό-ρεκόρ των 1,56 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μερίσματα αυξημένα κατά 8,4% συγκριτικά με τα διανεμηθέντα το 2021, σύμφωνα με έρευνα της Janus Henderson που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου.
Σε δύο παράγοντες αποδίδεται το περυσινό ρεκόρ: στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία της Covid-19 και στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας στα ύψη, που εκτίναξαν με τη σειρά τους τα κέρδη των πετρελαϊκών και άλλων ενεργειακών εταιρειών. Χάρη στον πόλεμο δηλαδή, διότι ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 που προκάλεσε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Σημειωτέον ότι και οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διένειμαν για την περυσινή χρήση μερίσματα 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ δωδεκαετίας. Είναι χαρακτηριστκό ότι η μέση μερισματική απόδοση στο ΧΑ έφθασε στο 3,75%.
Τα χρυσωρυχεία
Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ήταν εκείνοι που συνεισέφεραν κατά το ήμισυ στο συνολικό ποσό των διανεμηθέντων μερισμάτων για τη χρήση του 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Μερισμάτων στον οποίο μετέχουν οι 1.200 μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία εισηγμένες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερα οι εταιρείες ενέργειας λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών εμφάνισαν εντυπωσιακάκέρδη και «αύξησαν τις διανομές τους με τη μορφή κοινών ή έκτακτων μερισμάτων κατά περισσότερο από 66%», διευκρινίζει η Janus Henderson.
Δεύτερος σε αποδοτικότητα αναδείχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος επωφελήθηκε τα μέγιστα από την επανέγκριση της χορήγησης μερισμάτων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην αρχή της πανδημίας η ΕΚΤ είχε παγώσει τη διανομή μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τρίτος σε αποδοτικότητα αναδείχθηκε ο τομέας των θαλασσίων μεταφορών, ο οποίος επωφελήθηκε από την αύξηση κυρίως των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς οι εμπλοκές που προκάλεσαν τα περιοριστικά λόγω πανδημίας μέτρα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ξεπεράστηκαν την χρονιά που πέρασε και οι οικονομίες «άνοιξαν».
Ακολούθησε σε μερισματική απόδοση ο κλάδος των αυτοκινήτων που επωφελήθηκε από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού παγκοσμίως, αφού οι εταιρείες μετακύλισαν και με το παραπάνω στην τελική τιμή των οχημάτων την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και εν γένει τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Ο κλάδος αύξησε τα περιθώρια κέρδους του εμφανίζοντας μεγάλη κερδοφορία με κάμψη των πωλήσεων.
Την πεντάδα των επιχειρηματικών κλάδων που μετατράπηκαν πέρυσι σε «χρυσωρυχεία» για τους επενδυτές κλείνει ο κλάδος των ειδών πολυτελείας – ο οποίος ανέδειξε εξάλλου ως νέο «βασιλιά των υπερπλουσίων» το γάλλο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο LVMH.
Οι δύο τελευταίοι κλάδοι, του αυτοκινήτου και των αξεσουάρ πολυτελείας, είναι εξάλλου εκείνοι που αύξησαν περισσότερα τα διανεμηθέντα μερίσματα στους μετόχους τους, παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν και προσθέτει το AFP ότι υπήρξαν και εταιρείες όπως η γαλλική ενεργειακή TotalEnergies, η δανέζικη θαλασσίων μεταφορών Maersk και η νορβηγική Equinor, που «επίσης συνέβαλαν σημαντικά».
Οι πιο γενναιόδωροι
Το 2021 οι εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων και εν γένει πρώτων υλών ήταν οι πρωταγωνίστριες στη διανομή των μερισμάτων, με τέσσερις από τον κλάδο να βρίσκονται στο top 10 των κορυφαίων σε μερισματικές αποδόσεις. Το 2022 οι τιμές των πρώτων υλών υποχώρησαν ελαφρώς συμπαρασύροντας και τα μερίσματα. Αλλά ο εδρεύων στη Μελβούρνη αυστραλο-βρετανικός όμιλος ΒΗΡ παραμένει στην κορυφή των πλέον γενναιόδωρων προς τους μετόχους τους εταιρειών, ενώ η επίσης αυστραλο-βρετανική αλλά εδρεύουσα στο Λονδίνο Rio Tinto βρίσκεται στην 7η θέση του top 10.
Στον κατάλογο των 10 κορυφαίων σε μερίσματα για τη χρήση του 2022 βρίσκονται επίσης η κρατική βραζιλιάνικη εταιρεία πετρελαίου Petrobras, τις αμερικανικές τεχνολογικές Microsoft και Apple, η κινεζική τράπεζα China Construction Bank, η επίσης κινεζική τηλεπικοινωνιακή China Mobile, η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase και την επίσης αμερικανική εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και αγαθών ευρείας κατανάλωσης Johnson & Johnson.
Σε δώδεκα χώρες χορηγήθηκαν μερίσματα-ρεκόρ σε δολάρια, μεταξύ αυτών στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία, αλλά και στην Κίνα, στην Ινδία και βέβαια στην Ταϊβάν. Σε άλλες, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία, οι μέτοχοι εισέπραξαν μερίσματα στο εθνικό νόμισμα ή τέλος πάντων σε ευρώ.
Σε γενικές γραμμές οι εισηγμένες στις αναδυόμενες αγορές χορήγησαν μερίσματα αυξημένα κατά το ένα πέμπτο συγκριτικά με εκείνα της χρήσης 2021. «Στις ΗΠΑ η αύξηση ήταν σχετικά χαμηλότερη συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει η Janus Henderson στην έρευνά της. Η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στα διανεμηθέντα μερίσματα στην Ευρώπη είναι η Γαλλία με 59,8 δισ. ευρώ.
«Αβέβαιες προοπτικές»
Και εφέτος; «Η νέα χρονιά είναι πολλά υποσχόμενη. Αλλά οι προοπτικές για τις διανομές μερισμάτων είναι περισσότερο αβέβαιες», εκτιμά η Τζέιν Σουμέικ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίων της Janus Henderson. Και είναι πιο αβέβαιες επειδή «ο πληθωρισμός, το εύρος των νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα».
Σε κάθε περίπτωση, «τα τεράστια κέρδη των εισηγμένων εταιρειών και τα μεγέθη των μερισμάτων που διένειμαν το 2022 σε συνδυασμό με την αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας και την ασφυξία που προκαλεί ο πληθωρισμός στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη φορολόγηση των υπερκερδών και για τη διανομή τους όχι μόνο στους μετόχους αλλά και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων», σημειώνουν το AFP και η γαλλική ημερήσια «Le Figaro».
Latest News
H «ατμομηχανή» της Ευρώπης αγκομαχά - Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες