Ο δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα προειδοποίησε ότι τα ταμεία της Ρωσίας ενδέχεται να αδειάσουν από το επόμενο έτος, επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις από «φιλικές» χώρες για να ξεπεράσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην οικονομία.
«Δεν θα υπάρχουν χρήματα ήδη από το επόμενο έτος, θα χρειαστούμε ξένους επενδυτές», δήλωσε ο Ρώσος ολιγάρχης στο Οικονομικό Φόρουμ του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της United Co, Rusal International PJSC, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου εκτός Κίνας, τα κεφάλαια τώρα εξαντλούνται και «για αυτό έχουν ήδη αρχίσει να μας ταρακουνάνε».
Στο εδώλιο Ελβετοί τραπεζίτες που βοήθησαν το «πορτοφόλι του Πούτιν»
Οι δηλώσεις του Ντεριπάσκα είναι από τις πιο ξεκάθαρες από έναν επιχειρηματικό ηγέτη -σύμφωνα με το Bloomberg- καθώς η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στις μεγάλες εταιρείες, αφού έκλεισε το περασμένο έτος με δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ και ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι βαθιά στο «κόκκινο» στις αρχές του 2023.
Όπως επισημαίνεται, οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν ήδη να αυξήσουν πρόσθετα έσοδα με προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των πετρελαϊκών εταιρειών και ενδέχεται να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από άλλους παραγωγούς πρώτων υλών μέσω μιας εφάπαξ εισφοράς.
Ενώ η Ρωσία βίωσε μια εκπληκτική έκρηξη στις κεφαλαιακές δαπάνες πέρυσι, οι προοπτικές έχουν γίνει πιο ζοφερές, ειδικά καθώς οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.
Ο Ντεριπάσκα, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018, τέθηκε επίσης υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Κατά καιρούς έχει εκφράσει τις απόψεις του σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ενώ είχε εκφραστεί και υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης μετά την εισβολή. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει υιοθετήσει μια πιο επιφυλακτική στάση για τον πόλεμο.
Σοβαρή πίεση από τις κυρώσεις
Στις δηλώσεις του, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι «η οικοδόμηση κρατικού καπιταλισμού δεν αποτελεί επιλογή» και προειδοποίησε για «σοβαρή» πίεση από τις κυρώσεις της Δύσης. «Η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την οικονομία της αγοράς», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ένας ξένος επενδυτής θα κοιτάξει πώς ένας Ρώσος επενδυτής βγάζει χρήματα, τι συνθήκες υπάρχουν».
Οι χώρες που διαθέτουν «σοβαρούς πόρους» μπορούν να αναδειχθούν ως πιθανοί εταίροι της Ρωσίας, δήλωσε ο Ντεριπάσκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία είναι ελκυστική για τέτοιους επενδυτές, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές επιχειρηματικό κλίμα με περισσότερες οικονομικές ελευθερίες και ανταγωνισμό.
Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν στραφεί εναντίον της Ρωσίας, η χώρα διατηρεί πρόσβαση σε αγορές με πληθυσμό 4,5 δισ. κατοίκων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 30 τρισ. δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ, σημείωσε. «Νομίζαμε ότι ήμασταν μια ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα, για τα επόμενα 25 χρόνια, θα σκεφτόμαστε περισσότερο το ασιατικό μας παρελθόν», κατέληξε.
Επεκτείνονται τα capital controls
Στο μεταξύ, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, αποκάλυψε πως τα capital controls επεκτείνονται στις αναλήψεις σε ξένο νόμισμα, καθώς και στις μεταφορές στο εξωτερικό, εν μέσω των συνεχιζόμενων πιέσεων στην οικονομία.
Μιλώντας σε ένα τραπεζικό φόρουμ κοντά στη Μόσχα, η Ναμπιουλίνα δήλωσε ότι ενώ πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς έχουν αρθεί ή χαλαρώσει, οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σημαίνουν ότι θα παραμείνουν σε ισχύ. «Πλησιάζουν οι προθεσμίες για περιορισμούς όπως τα όρια ανάληψης μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικούς λογαριασμούς, τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό και τους περιορισμούς στις αναλήψεις από κατοίκους από μη φιλικές χώρες», ανέφερε.
Η ίδια προειδοποίησε επίσης για πιθανούς «συστημικούς κινδύνους» στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι δανειστές προσπαθούν να καλύψουν την πτώση των κερδών που καταγράφηκε πέρυσι, αλλά υποβάθμισε την επίδραση του τελευταίου γύρου δυτικών κυρώσεων.
Latest News
Πόσα δισ. την ημέρα κοστίζει στις εταιρείες η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ
Οι εργοδότες των ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό του να αποφύγει τις συγκρούσεις - Στα ύψη η πόλωση στις αμερικανικές εκλογές
Έφοδος φορολογικών αρχών στα γραφεία του Netflix σε Γαλλία και Ολλανδία
Το Netflix έχει βρεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για φορολογική απάτη, δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή
Η θεωρία του... χάους στις αμερικανικές εκλογές ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει
Τα περιθώρια νίκης είναι στενά και η εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι σε ιστορικό χαμηλό
Η Uniper ξεπληρώνει το Βερολίνο για τη «διάσωση»
H Uniper ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου, έχει πουλήσει σημαντικές ποσότητες της μελλοντικής της παραγωγής ενέργειας
Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα αντίποινα της Κίνας με τους δασμούς
H Κίνα θα «ζυγίσει» την απάντησή της και με δεδομένο ότι επιδιώκει στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, την ώρα που κλιμακώνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ
Πώς διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Hugo Boss για το τρίτο τρίμηνο - Ο ρόλος της Κίνας
Αμετάβλητες οι πωλήσεις, καλύτερα τα λειτουργικά κέρδη για τη Hugo Boss το τρίτο τρίμηνο - Παραμένουν μειωμένες οι προβλέψεις
Καταρρέει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε κρίση, και η οικονομία στη Γερμανία ισοπεδώνεται
Πώς προετοιμάζεται ο πλανήτης για μια νίκη Τραμπ ή Χάρις
Η οικονομία της Αμερικής παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να την εργαλειοποιήσουν
Τι θα φέρουν οι αμερικανικές εκλογές στις εταιρείες των ΗΠΑ;
Το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλες συνέπειες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων
Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα γ' τριμήνου για την DHL
Ο γερμανικός όμιλος logistics ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 751 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, έναντι 807 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι