
Ένα «εκπληκτικό προβάδισμα» σε 37 από 44 κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες έχει η Κίνα, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις υπολείπονται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την παραγωγή έρευνας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια δεξαμενή σκέψης για θέματα ασφαλείας από την Αυστραλία, η οποία επικέντρωσε την έρευνά της στους κλάδους της άμυνας, του διαστήματος, της ενέργειας και της βιοτεχνολογίας.
Το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας (ASPI) στη μελέτη του διαπίστωσε ότι σε ορισμένους τομείς και τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο έχουν έδρα στην Κίνα.
Κίνα: Πατάει… γκάζια η οικονομία, στόχος ανάπτυξης έως και 6% το 2023
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διαπίστωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται συχνά στη δεύτερη θέση, αν και ηγούνται παγκοσμίως της έρευνας στους υπολογιστές υψηλής απόδοσης, στους κβαντικούς υπολογιστές, στους μικρούς δορυφόρους και στα εμβόλια.
«Οι δυτικές δημοκρατίες χάνουν στον παγκόσμιο τεχνολογικό ανταγωνισμό, όπως και στις επιστημονικές και ερευνητικές ανακαλύψεις», αναφέρει η έκθεση, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα από τις κυβερνήσεις.
Η Κίνα έχει καταφέρει να έχει ένα «εκπληκτικό προβάδισμα στην έρευνα με υψηλό αντίκτυπο» μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων.
Μέσω της έκθεσης το think tank απευθύνει έκκληση στις δυτικές κυβερνήσεις να συνεργάζονται συχνότερα για τη δημιουργία ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων και «να επιδιώξουν γρήγορα μια στρατηγική κρίσιμης σημασίας τεχνολογική ανάπτυξη».

Το ASPI παρακολούθησε τις επιστημονικές εργασίες με τις περισσότερες αναφορές, οι οποίες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η έκπληξη της Κίνας στους υπερηχητικούς πυραύλους το 2021 θα είχε διαπιστωθεί νωρίτερα εάν είχε εντοπιστεί η ισχυρή έρευνα της Κίνας, όπως υπογραμμίζει.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα παρήγαγε το 48,49% των παγκόσμιων ερευνητικών μελετών υψηλής απήχησης σε προηγμένους κινητήρες αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών και φιλοξενεί επτά από τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο», αναφέρει η μελέτη.
Στους τομείς των φωτονικών αισθητήρων και της κβαντικής επικοινωνίας, η ερευνητική ισχύς της Κίνας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να «επισκιάσει» την επιτήρηση της τεχνολογίας της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των «Πέντε Ματιών» δηλαδή της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.
Οι ροές των ταλέντων ερευνητών επίσης τέθηκαν στο μικροσκόπιο και εντοπίστηκαν κίνδυνοι για πιθανά μονοπώλια. Η Κίνα είναι πιθανό να δημιουργήσει μονοπώλιο σε 10 τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συνθετικής βιολογίας, όπου παράγει το ένα τρίτο του συνόλου της έρευνας, καθώς και στις ηλεκτρικές μπαταρίες, στο 5G και στη νανοβιομηχανία.
Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ένας κυβερνητικός ερευνητικός οργανισμός, κατέλαβε την πρώτη ή δεύτερη θέση στις περισσότερες από τις 44 τεχνολογίες που παρακολουθήθηκαν, οι οποίες κάλυπταν την άμυνα, το διάστημα, τη ρομποτική, την ενέργεια, το περιβάλλον, τη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα προηγμένα υλικά και την κβαντική τεχνολογία.
Η Κίνα ενισχύει την έρευνά της με γνώσεις που είχε αποκτήσει στο εξωτερικό και τα στοιχεία έδειξαν ότι το ένα πέμπτο των κορυφαίων Κινέζων ερευνητών εκπαιδεύτηκε σε μια χώρα των «Πέντε Ματιών».
Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία προγραμμάτων για τον έλεγχο βίζα, προκειμένου να περιορισθεί η παράνομη μεταφορά τεχνολογίας, όπως επίσης προτρέπει για διεθνή συνεργασία με ασφαλείς συμμάχους.
Τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας έχουν δηλώσει ότι συμμορφώνονται με τους νόμους για τις ξένες επιρροές που έχουν υιοθετηθεί για να σταματήσουν την παράνομη μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα, ωστόσο τονίζουν επίσης ότι η διεθνής συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πανεπιστημιακής έρευνας.


Latest News

Πάπας Φραγκίσκος: Το μήνυμά του για ειρήνη και αφοπλισμό
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να εμφανιστεί στην Πασχαλινή Λειτουργία παρά τα προβλήματα υγείας του – Με γραπτό μήνυμα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη σε όλον τον κόσμο

«Αντισταθείτε» - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ κατά των πολιτικών Τραμπ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές Τραμπ για τη μετανάστευση, τις πολιτικές ελευθερίες και τις περικοπές θέσεων εργασίας

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση