Η αμερικανική Qualcomm, της οποίας οι επεξεργαστές κρύβονται πίσω από πολλά κινητά τηλέφωνα, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι συνεργάζεται με έξι κατασκευαστές κινητών Android για αποστολή μηνυμάτων μέσω δορυφόρων.
Οι εταιρείες Xiaomi, Honor, Motorola, Nothing, OPPO και Vivo είναι οι κατασκευαστές που συνεργάζονται με την Qualcomm για τη νέα υπηρεσία, παρόμοια με τη λειτουργία «Emergency SOS» που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο η Apple.
Νέα προφητεία από τον πατέρα του κινητού τηλεφώνου: Έτσι θα μιλάμε στο μέλλον
Τα νέα iPhone επικοινωνούν με δορυφόρους χάρη σε τσιπ της Qualcomm, αν και η Apple χρησιμοποιεί και δικό της τσιπ και λογισμικό.
Η Qualcomm, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ επικοινωνίας για κινητές συσκευές, δεν διευκρίνισε πότε θα φτάσουν στην αγορά οι νέες συσκευές Android. Τον Ιανουάριο όμως είχε ανακοινώσει ότι θα λανσάρει τσιπ με δυνατότητα σύνδεσης σε δορυφορικά δίκτυα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Η αναδυόμενη αγορά δορυφορικών υπηρεσιών εμφανίζει έντονη δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο. Ο πρώτος κατασκευαστής που λάνσαρε κινητά με δορυφορική συνδεσιμότητα ήταν η βρετανική Bullitt, η οποία συνεργάζεται με τη δορυφορική εταιρεία Skylo. Η Apple χρησιμοποιεί υπηρεσίες της Globalstar, ενώ η αμερικανική T-Mobile έχει συμφωνία με την SpaceX του Ιλον Μασκ.
Η Qualcomm συνεργάζεται με την Iridium, η οποία που δημιούργησε το πρώτο δορυφορικό δίκτυο τηλεφωνίας τη δεκαετία του 1990. Η εταιρεία πέρασε από μεγάλες οικονομικές περιπέτειες, την περασμένη δεκαετία όμως αναβάθμισε έναν αστερισμό 75 δορυφόρων, οι οποίοι κινούνται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος περίπου 780 χιλιομέτρων, και προσφέρουν σχεδόν παγκόσμια κάλυψη.
Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς βρίσκονται πολύ πιο κοντά από τους γεωστατικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται σε άλλες εφαρμογές επικοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα.
Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία της Qualcomm θα ενσωματωθεί μόνο στα ακριβότερα κινητά με τσιπ Snapdragon 8 Gen 2 και θα λειτουργεί μόνο εφόσον την έχει ενεργοποιήσει ο κατασκευαστής της συσκευής.
Αργότερα όμως η υπηρεσία σχεδιάζεται να ανοίξει για άλλες φορητές συσκευές, όπως λάπτοπ, ή ακόμα και για αυτόματες κλήσεις έκτακτης ανάγκης σε οχήματα.
Η Qualcomm είχε εξάλλου ανακοινώσει πέρυσι ότι συνεργάζεται με κατασκευαστές για δορυφορική υπηρεσία 5G που θα προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ευρυζωνική δορυφορική πρόσβαση προσφέρουν ήδη εταιρείες όπως η SpaceX, απαιτούν όμως ογκώδη εξοπλισμό.
Η διάδοση των νέων λειτουργιών θα εξαρτηθεί πάντως και από το κανονιστικό πλαίσιο, καθώς ορισμένες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία απαγορεύουν τη δορυφορική τηλεφωνία.
Πηγή: In.gr
Latest News
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις