Η Microsoft προχώρησε μέσω μίας μελέτης στα αποκαλυπτήρια ακόμη ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, του Kosmos-1, ενός MLLM (multimodal large language model), το οποίο μπορεί όχι μόνο να ανταποκρίνεται σε γλωσσικές προτροπές αλλά και σε οπτικές ενδείξεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά εργασιών, όπως η δημιουργία λεζάντας εικόνων, η οπτική απάντηση ερωτήσεων, κι άλλα.

Το ChatGPT της OpenAI βοήθησε στη διάδοση της έννοιας των LLM, όπως το μοντέλο GPT (Generative Pre-trained Transformer) και τη δυνατότητα μετατροπής μιας προτροπής κειμένου ή μιας εισαγωγής σε ένα ολοκληρωμένο τελικό κείμενο.

Ο Ίλον Μασκ ετοιμάζεται να δημιουργήσει τον αντίπαλο του ChatGPT

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, τα LLM εξακολουθούν να διερευνούν πολλαπλές μορφές περιεχομένου επεξεργασίας, όπως μηνύματα εικόνας και ήχου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην μελέτη «Language Is Not All You Need: Aligning Perception with Language Models» η συγκεκριμένη πολυμορφική αντίληψη θεωρείται απαραίτητη για να αποκτήσει η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) δυνατότητες που θα μοιάζουν με το ChatGPT.

«Το πιο σημαντικό, το ξεκλείδωμα της πολυτροπικής εισόδου περιεχομένου διευρύνει σημαντικά τις εφαρμογές των μοντέλων γλώσσας σε τομείς υψηλής αξίας, όπως η πολυτροπική μηχανική εκμάθηση, η ευφυΐα εγγράφων και η ρομποτική», αναφέρει η μελέτη.

Η Microsoft λέει ότι το Kosmos-1 MLLM της μπορεί να αντιλαμβάνεται γενικές μεθόδους, να ακολουθεί οδηγίες (μηδενική εκμάθηση) και να μαθαίνει από τα συμφραζόμενα (εκμάθηση με λίγες λήψεις). «Ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η αντίληψη με τα LLM, έτσι ώστε τα μοντέλα να μπορούν να βλέπουν και να μιλάνε», υποστηρίζεται στην μελέτη.

Στα παραδείγματα χρήσης του Kosmos-1 περιλαμβάνει μια εικόνα που δείχνει ένα γατάκι και ένα άτομο που κρατά ένα χαρτί με ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο στο στόμα του. Η προτροπή που δίνεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι «εξηγήστε γιατί αυτή η φωτογραφία είναι αστεία». Η απάντηση του Kosmos-1 είναι: «Η γάτα φοράει μια μάσκα που χαρίζει στη γάτα ένα χαμόγελο».

Κάθε ένα από τα παραδείγματα που εμφανίζονται στην μελέτη δείχνει τη δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Kosmos-1 να αυτοματοποιούν μια εργασία σε πολλές καταστάσεις, από το να λένε σε έναν χρήστη των Windows 10 πώς να επανεκκινήσει τον υπολογιστή του (ή οποιαδήποτε άλλη εργασία με οπτική προτροπή), έως την ανάγνωση μιας ιστοσελίδας σχετικά με την έναρξη μιας αναζήτησης στο διαδίκτυο, την ερμηνεία δεδομένων υγείας από μια συσκευή, τη δημιουργία λεζάντας σε μια εικόνα και ούτω καθεξής.

Προς το παρόν το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δεν περιλαμβάνει δυνατότητες ανάλυσης βίντεο.

Οι ερευνητές της Microsoft εξέτασαν επίσης πώς το Kosmos-1 αποδίδει σε τεστ νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα «μεγάλο χάσμα απόδοσης μεταξύ του τρέχοντος μοντέλου και του μέσου επιπέδου ενός ενήλικου ανθρώπου», αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι η ακρίβειά του δείχνει τη δυνατότητα για τα MLLM να «αντιλαμβάνονται αφηρημένα εννοιολογικά μοτίβα σε ένα μη λεκτικό πλαίσιο».

Η έρευνα για την «απάντηση σε ερωτήσεις ιστοσελίδων» είναι ενδιαφέρουσα δεδομένου του σχεδίου της Microsoft να χρησιμοποιήσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τέτοιου τύπου για να κάνει το Bing ικανότερη μηχανή αναζήτησης από την αντίστοιχη της Google.

Σύμφωνα με την μελέτη ο συγκεκριμένος τομέας απαιτεί από το μοντέλο να κατανοήσει τόσο τη σημασιολογία όσο και τη δομή των κειμένων. Εδώ, η δομή της ιστοσελίδας παίζει καθοριστικό ρόλο. «Η εργασία μπορεί να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε την ικανότητα του μοντέλου μας να κατανοεί τη σημασιολογία και τη δομή των ιστοσελίδων», εξηγούν οι ερευνητές της Microsoft.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάζει εμπόδια στο όνειρο των νέων που θέλουν να γίνουν influencers [γράφημα]
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]

Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;