
Ο «κανόνας του 72» είναι ένας απλός εμπειρικός κανόνας, ο οποίος σύμφωνα με τον Duncan Lamont, Επικεφαλής Στρατηγικής Έρευνας στη Schroders, διευκολύνει επενδυτές και αποταμιευτές, να υπολογίσουν τον χρόνο που θα χρειαστούν για να διπλασιάσουν τα χρήματά τους.
Αυτός ο κανόνας, δηλαδή η εξίσωση «αριθμός ετών = 72 ÷ επιτόκιο/απόδοση», αποτελεί μόνο μια προσέγγιση, αλλά φαίνεται πως είναι χρήσιμος, καθώς είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κατανοήσει κανείς τον τρόπο υπολογισμού.
Συντάξεις: Το ποσό που εκτιμούν ότι χρειάζονται οι επενδυτές για άνετα γηρατειά
Συγκεκριμένα, εάν τα επιτόκια καταθέσεων είχαν παραμείνει στο περσινό κατώτατο ποσοστό του 0,1%, οι αποταμιεύσεις που απομένουν σε μετρητά θα χρειάζονταν περίπου 720 χρόνια (72 / 0,1 = 720) για να διπλασιαστούν! Αντίστοιχα στο 4% θα χρειαζόταν περίπου 18 χρόνια (72 / 4 = 18).
Στα στοιχεία αυτά, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες εξοικονομήσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα άτομο ή οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις, οι οποίες προσφέρουν υψηλότερη απόδοση, φαίνεται πως θα διπλασιάσουν τα χρήματά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα εταιρικά ομόλογα αποδίδουν περισσότερο από 5% στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 4%. Αντίστοιχα, τα ομόλογα υψηλού ρίσκου με πιθανή υψηλή απόδοση και το χρέος των αναδυόμενων αγορών αποδίδουν περισσότερο από 8%, ενώ και οι μετοχές προσφέρουν ελκυστικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Με αναμενόμενη απόδοση 7%, το χρονικό διάστημα διπλασιασμού των χρημάτων, πέφτει σε μια δεκαετία.
Αυτά δεν συνιστούν κατευθύνσεις, αλλά «ο κανόνας του 72» αποτελεί έναν εύχρηστο τρόπο, ώστε να μπορούν οι επενδυτές να μετατρέψουν ένα οικονομικό μέγεθος, όπως παραδείγματος χάριν τα επιτόκια, σε κάτι απτό.


Latest News

Επιδείνωση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας
Η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 0,7% εφέτος

Κοντά σε συμφωνία TikTok-Τραμπ - Επιταχυντής των εξελίξεων η Oracle
Η TikTok έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου για να οριστικοποιήσει την πώληση σε αγοραστή με έδρα τις ΗΠΑ

Δικαστές εναντίον Τραμπ - Καλείται να επαναφέρει χιλιάδες απολυμένους εργαζόμενους
Διαπιστώθηκε παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τις απολύσεις ομοσπονδιακών εργαζομένων υπό τον Τραμπ

Η Ρωσία επιλέγει κρυπτονομίσματα - Πώς θα διαχειριστεί το εμπόριο πετρελαίου
Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει το Tether, το bitcoin και το ether

Πώς η Sephora «παίρνει κεφάλι» στη μάχη του ανταγωνισμού
Από το «φαινόμενο του κραγιόν», στα Sephora Kids, το TikTok και την premium θέση σε όλο τον κόσμο

Η Ferrari δεν φοβάται τους δασμούς Τραμπ - Τι σχεδιάζει
«Είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι στους δασμούς Τραμπ», δηλώνει ο CEO της Ferrari

Στο τιμόνι της Loro Piana o γιος του Μπερνάρ Αρνό, Φρεντερίκ
Η LVMH όρισε τον Φρεντερίκ Αρνό ως επικεφαλής της δημοφιλούς ιταλικής μάρκας κασμίρ Loro Piana, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης

«Κύμα» μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων - Πώς αντιδρούν οι καταναλωτές ανά τον κόσμο
Την ώρα που οι πωλήσεις της Tesla πέφτουν, ξεφυτρώνουν οι εφαρμογές και οι διαδικτυακές ομάδες, βοηθώντας τους καταναλωτές να επιλέξουν μη αμερικανικά προϊόντα

Ποιοι υπερπλούσιοι αγοράζουν επαύλεις στο Λονδίνο
Αν και τα φορολογικά σχέδια της υπουγού οικονομικών διώχνουν πολλούς πλούσιους, κάποιοι σπεύδουν ομαδόν στο Λονδίνο για αγορές κατοικιών

Πόσα θα εισφέρει η Ford στη υπερχρεωμένη γερμανική θυγατρική της
Ο αντιπρόεδρος της Ford κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τα EV λέγοντας ότι είναι «θέμα ζήτησης»