Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις έδειξαν σημάδια ήπιας αποκλιμάκωσης, ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, παρά την εξομάλυνση των ενεργειακών τιμών και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνέχιση του La-Ninia) δείχνουν να υπερτερούν, επιδρώντας αρνητικά στην προσφορά και ενισχύοντας τις τιμές. Στο πλαίσιο αυτό, άνοδο κατέγραψαν οι τιμές στα σιτηρά, στη ζάχαρη, στον χυμό πορτοκαλιού και στα βοοειδή, ενώ οριακή πτώση δέχθηκαν οι τιμές στο βαμβάκι και στο ρύζι.
Η αναμενόμενη μεγαλύτερη ρωσική παραγωγή και εξαγωγές πιθανά να πιέσουν πτωτικά τις τιμές του σιταριού, με την ανανέωση της συμφωνίας, για τα ουκρανικά σιτηρά, να βρίσκεται υπό εξέταση. Για το καλαμπόκι, οι συνθήκες ξηρασίας στην Αργεντινή αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά, ενισχύοντας την τιμή του, όπως και για τη σόγια, όμως, η προσδοκώμενη ενισχυμένη βραζιλιάνικη παραγωγή σόγιας πιθανά να λειτουργήσει επιβαρυντικά της τιμής της. Η διατήρηση των ινδικών εξαγωγικών περιορισμών στη ζάχαρη δύναται να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της, σε αντίθεση με το ρύζι, όπου η χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών αναμένεται να μειώσει την τιμή του. Για το βαμβάκι, οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές, με τη συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής, δύναται να επιβαρύνουν τις τιμές του.
Το μεγάλο ταξίδι των commodities – Ποιοι βλέπουν νέο ράλι στις τιμές
Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε σημαντικά (-3,03%) σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων εμφάνισε οριακή ενίσχυση (+0,61%), με πιθανότερη αιτία, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τη συρρίκνωση της προσφοράς, καθώς οι παρεχόμενες θετικές ενδείξεις για την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας δείχνουν να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, παρά τον μετριασμό των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην παραγωγή. Ενδεικτικό είναι ότι η τεχνική εικόνα του δείκτη εμφανίζεται, πλέον, ουδέτερη από σχετικά αρνητική, με τις ανησυχίες, όμως, της αγοράς για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, να διευρύνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την ύφεση.
Σιτάρι
Οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά σιταριού το 2022/23 (έκθεση USDA) αφορούν αυξημένη παραγωγή, κατανάλωση, εμπόριο και αποθέματα. Για την παραγωγή αναμένεται ενίσχυση σε 783,8 εκατ. τόνους (από 781,3 εκατ. τόνους), προερχόμενη από αύξηση της παραγωγής στην Αυστραλία, λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων (+1,4 εκατ. τόνους), στη Ρωσία (+1,0 εκατ. τόνους) και στη Βραζιλία (+0,4 εκατ. τόνους).
Η παγκόσμια κατανάλωση αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 791,2 εκατ. τόνους (από 789,7 εκατ. τόνους), κυρίως λόγω υψηλότερης χρήσης σε ζωοτροφές (+2,5 εκατ. τόνους), αντισταθμίζοντας τη χαμηλότερη κατανάλωση σε τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανική χρήση (-0,3 εκατ. τόνους). Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται ενισχυμένο κατά 1,3 εκατ. τόνους σε 212,9 εκατ. τόνους και τα αποθέματα σε 269,3 εκατ. τόνους (από 268,4 εκατ. τόνους), διατηρώντας το χαμηλό επίπεδο του 2016/17 και τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση οριακά ενισχυμένο στο 34,03% (από 33,98%). Αν και προγενέστερα οι τιμές στα ΣΜΕ ενισχύθηκαν λόγω των συνθηκών ξηρασίας σε αρκετές χώρες των ΗΠΑ, η αυξημένη ρωσική παραγωγή με ταυτόχρονη ενίσχυση των ρωσικών εξαγωγών λόγω των ανταγωνιστικών τιμών της, εκτιμάται από την αγορά ότι θα επιφέρει πιθανή υποχώρηση στις τιμές τους. Σημείο κλειδί για την εξελικτική πορεία της τιμής των ΣΜΕ αναμένεται να αποτελέσει η ανανέωση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά τον επόμενο μήνα.
Ζάχαρη
Σύμφωνα με προβλέψεις του USDA, η παραγωγή ζάχαρης από τις ΗΠΑ για το 2022/23 αναθεωρήθηκε πτωτικά για το ζαχαροκάλαμο (σε 4,131 εκατ. τόνους από 4,199 εκατ. τόνους), ενώ ελαφρά ανοδικά για το ζαχαρότευτλο (σε 5,100 εκατ. τόνους από 5,048 εκατ. τόνους), μειώνοντας τη συνολική παραγωγή σε 9,231 εκατ. τόνους (από 9,248 εκατ. τόνους). Παράλληλα, η κατανάλωση αναμένεται να διατηρηθεί σε 12,640 εκατ. τόνους, με τα αποθέματα να εκτιμώνται μειωμένα σε 1,874 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση οριακά χαμηλότερα σε 14,8% (από 14,9%).
Για το Μεξικό, οι προβλέψεις για την παραγωγή και τη ζήτηση διατηρήθηκαν αμετάβλητες (5,900 εκατ. τόνους και 5,928 εκατ. τόνους αντίστοιχα), όπως και ο δείκτης αποθέματα/κατανάλωση (16,40%). Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες της αγοράς ότι οι περιορισμένες ινδικές εξαγωγές, σε μια προσπάθεια διασφάλισης των εγχώριων προμηθειών της, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση και τα μειωμένα αποθέματα, οδήγησαν την τιμή της σε υψηλό τριών εβδομάδων. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν αναφορά για πιθανή συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή της, ένεκα και του γεγονότος ότι πιθανά η Ινδία να μην επιτρέψει άλλες εξαγωγές ζάχαρης προς το παρόν, πέραν των 6 εκατ. τόνων, που έχει ήδη επιτρέψει για φέτος.
Καλαμπόκι
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2022/23 αναθεωρήθηκαν ελαφρά πτωτικά σε 1.151,4 εκατ. τόνους (από 1.155,9 εκατ. τόνους), προερχόμενες από πτωτική αναθεώρηση για την παραγωγή στην Αργεντινή (-5,0 εκατ. τόνους) και την Ουρουγουάη (-0,1 εκατ. τόνους), καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία) αναμένεται να επηρεάσουν την πρώιμη καλλιέργεια καλαμποκιού, μειώνοντας την προβλεπόμενη έκταση κατά 30% και 8,5% αντίστοιχα. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται ενισχυμένο σε 182,4 εκατ. τόνους (+1,3 εκατ. τόνους), με τις εισαγωγές προς την Ε.Ε. να ενισχύονται (+2,0 εκατ. τόνους), φτάνοντας στο ρεκόρ του 2018/19. Η κατανάλωση αναμένεται μειωμένη σε 1.162,4 εκατ. τόνους (από 1.165,5 εκατ. τόνους) όπως και τα αποθέματα σε 295,3 εκατ. τόνους (από 296,4 εκατ. τόνους) διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση οριακά χαμηλότερα σε 25,40% (από 25,43%). Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν αναφορά για συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή των ΣΜΕ καλαμποκιού, καθώς η ξηρασία που πλήττει μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Νότια Αμερική συρρικνώνει την παραγωγή, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων, με τη ζήτηση, όμως, να παραμένει ενισχυμένη, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την Κίνα.
Χυμός πορτοκαλιού
Η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού για το 2022/23, σύμφωνα με προβλέψεις του USDA, προβλέπεται να διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση για την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στη Φλόριντα αναμένεται στα 16 εκατ. κουτιά (από 18 εκατ. κουτιά) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προερχόμενη από σημαντική περικοπή της ποικιλίας πορτοκαλιών Βαλέντσια, ενώ περιορισμένα είναι και τα αποθέματα στο Μεξικό και στη Βραζιλία. Ενδεικτικό γεγονός των ανησυχιών για την προσφορά, αποτέλεσε η πρόσφατη κίνηση της ενίσχυσης των τιμών στα ΣΜΕ Μαρτίου, με σημαντικό premium έναντι των ΣΜΕ Μάϊου, προεξοφλώντας τις εν λόγω εξελίξεις. Λόγω της μειωμένης προσφοράς, περιορισμένες αναμένονται και οι πωλήσεις χυμού πορτοκαλιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού πιθανά να συνεχίσει να ευνοείται, καθώς οι αντιξοότητες στην παραγωγή παραμένουν, ωστόσο το τρέχον υψηλό επίπεδο αποτίμησης ενδέχεται να ενισχύσει τις θέσεις πώλησης.
Βαμβάκι
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA για την αγορά βαμβακιού το 2022/23 κάνουν λόγο για χαμηλότερη παραγωγή, κατανάλωση και αποθέματα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού σε 114,37 εκατ. μπάλες (από 115,40 εκατ. μπάλες), προερχόμενη από χαμηλότερη παραγωγή στην Ινδία (-1,0 εκατ. τόνους). Ταυτόχρονα, με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή, η κατανάλωση προβλέπεται ελαφρά μειωμένη σε 110,66 εκατ. μπάλες (από 110,85 εκατ. μπάλες). Παράλληλα, οι προβλέψεις για το παγκόσμιο εμπόριο αναμένονται χαμηλότερες κατά 1,3 εκατ. μπάλες και τα αποθέματα εκτιμώνται χαμηλότερα σε 89,08 εκατ. μπάλες (από 89,93 εκατ. μπάλες). Λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση και τα αποθέματα, ο εν λόγω δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα σε 80,49% από 81,12%. Πρόσφατα, η τιμή στα ΣΜΕ βαμβακιού υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων εξαιτίας των ανησυχιών για τη ζήτηση (μείωση εξαγωγικών πωλήσεων ΗΠΑ κατά 18%) και των μειωμένων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με την αγορά να εκτιμά ότι πιθανά οι πτωτικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στον απόηχο των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Σόγια
Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2022/23, σύμφωνα με στοιχεία του USDA, αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα σε 383,0 εκατ. τόνους (από 388,0 εκατ. τόνους), προερχόμενη από καθοδική αναθεώρηση στην παραγωγή της Αργεντινής (-4,5 εκατ. τόνους), μειώνοντας τις προοπτικές έκτασης και στρεμματικής απόδοσης της χώρας εξαιτίας του ζεστού και ξηρού καιρού μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής της Αργεντινής, αναμένονται χαμηλότερες εξαγωγές και σύνθλιψη σόγιας (-1,5 εκατ. τόνους και -0,7 εκατ. τόνους αντίστοιχα), περιορίζοντας τις εξαγωγές σογιάλευρου και σογιέλαιου. Παράλληλα, η κατανάλωση αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε 376,4 εκατ. τόνους (από 379,5 εκατ. τόνους), όπως και τα αποθέματα σε 102,0 εκατ. τόνους (από 103,5 εκατ. τόνους), με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα σε 27,09% από 27,27%. Η αβεβαιότητα για τον καιρό στην Αργεντινή δύναται να συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά στην τιμή των ΣΜΕ σόγιας, ωστόσο η αγορά εκτιμά ότι η αυξανόμενη συγκομιδή από τη Βραζιλία, μετά τις βροχοπτώσεις, αναμένεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά των τιμών τους.
Βοοειδή
Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), με τον αντίκτυπο της ξηρασίας να συνεχίζει να αποτελεί θέμα για το 2023, όπως και το ιδιαίτερο υψηλό κόστος στις ζωοτροφές, οι προβλέψεις παραγωγής βόειου κρέατος το 2023 αναμένονται μειωμένες στα 89,3 κεφάλια βοοειδών (-2,8 εκατ. κεφάλια) από το 2022, σηματοδοτώντας το 4ο έτος κατά σειρά συρρίκνωσης για τα συνολικά αποθέματα βόειου κρέατος, εντείνοντας τις ανοδικές πιέσεις στα ΣΜΕ βοοειδών. Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και στο τρέχον τρίμηνο σύμφωνα με τους αναλυτές. Όμως, προβληματισμό έχει προκαλέσει, αν και πρόσκαιρο, η είδηση για πιθανή επανεμφάνιση κρουσμάτων, γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων στη Βραζιλία, καθώς αναμένεται να επηρεάσει, τόσο εξαγώγιμες ποσότητες της χώρας και τη ζήτηση βόειου κρέατος από την Κίνα, θέτοντας σε πτωτική πορεία την τιμή τους.
Ακατέργαστο ρύζι
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά του ρυζιού το 2022/23 αφορούν αμετάβλητη παραγωγή, αυξημένη κατανάλωση, ελαφρό χαμηλότερο εμπόριο και χαμηλότερα αποθέματα. Η παραγωγή διατηρήθηκε αμετάβλητη στην πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα σε 503,0 εκατ. τόνους, η μικρότερη από το 2019/20. Η εκτίμηση για την κατανάλωση αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 517,2 εκατ. τόνους (από 516,1 εκατ. τόνους), προερχόμενη από το Μπαγκλαντές, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, αντισταθμίζοντας τη μείωση για την Ινδονησία. Το παγκόσμιο εμπόριο εκτιμάται ελαφρώς χαμηλότερα σε 54,2 εκατ. τόνους (από 54,4 εκατ. τόνους), με τις εξαγωγές, κυρίως ασιατικών χωρών, να αναθεωρούνται πτωτικά, με εξαίρεση τις εξαγωγές της Ινδίας, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και των ενισχυμένων πωλήσεων, παρά τους εξαγωγικούς περιορισμούς της. Τα αποθέματα αναμένονται ελαφρώς χαμηλότερα σε 169,1 εκατ. τόνους (από 170,0 εκατ. τόνους), με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να εκτιμάται χαμηλότερα σε 32,69% (από 32,93%). Αν και η παραγωγή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η αγορά εκτιμά ότι η πρόσφατη κίνηση της Ινδίας να εξετάσει τη χαλάρωση των εξαγωγικών περιορισμών (δασμοί 20%) στο ρύζι, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην τιμή του.
Latest News
Η καρδιά του χρυσού στην Κίνα χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι
Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις στην πόλη δημιουργούν έναν λαβύρινθο χλιδής που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής χρυσού στον κόσμο
Πόσο «σκοράρουν» οι μετοχές μέσα στο 2024 - Οι καταλύτες που «κάηκαν» [πίνακες]
Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι προσδοκίες που διαψεύσθηκαν για την πορεία του δείκτη – Οι διανομές κερδών και οι ξένοι επενδυτές
Με το δεξί στον Νοέμβριο η Wall Street
Στη Wall Street μεγάλος πρωτοαγωνιστής ήταν η Amazon αφήνοντας το sell off που προκλήθηκε από τις Meta και Microsoft στη χθεσινή συνεδρίαση
Στα crypto «σπεύδουν» οι επενδυτές - Ποντάρουν σε νίκη Τράμπ
Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που παρακολουθούν την τιμή spot του bitcoin σημείωσαν καθαρές εισροές 917,2 εκατ. δολαρίων
Μάζεψαν τις απώλειες της εβδομάδας οι ευρωαγορές
Παραμένει η μεταβλητότητα λόγω αμερικανικών εκλογών
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι στο ΧΑ, οριακά θετικά η εβδομάδα
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δεν απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα χαμηλά και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας παραμένει διορθωτικός
Οι λύσεις χρηματοδότησης στο ΧΑ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Το χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης - Χορηγοί οι Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Optima bank
Γιατί όλοι επιβιβάζονται στην «κιβωτό του χρυσού» - Το ράλι και οι εκλογές
Ο χρυσός συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και οι προοπτικές παραμένουν ανοδικές
Ανεβάζει τη Wall Street το άλμα της Amazon
Η Wall Street προσπαθεί να αφήσει πίσω της το τεχνολογικό sell off που προκλήθηκε από τις Meta και Microsoft
Γιατί περιμένουν αναταράξεις στην αγορά αμερικανικών ομολόγων οι traders
Τα αμερικανικά ομόλογα στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές και την απόφαση της Fed