Αργή είναι η πρόοδος που σημειώνει η Γερμανία ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών και θεσμικών οργάνων, όπως προκύπτει από στοιχεία που εξέτασε το Reuters.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις και δασμούς σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Όπως μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Γερμανία έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ανήκουν σε ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το ποσό ήταν 4,28 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από έξι μήνες.

Το υπουργείο μοιράστηκε τις πληροφορίες αυτές απαντώντας σε αίτημα του βουλευτή του γερμανικού κοινοβουλίου Κρίστιαν Γκέρκε.

«Από τον Δεκέμβριο, μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών έχουν δεσμευτεί και σε βάθος μισού χρόνου, μόλις ένα δισεκατομμύριο. Ούτε ένας ολιγάρχης δεν έχει δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία από τον Δεκέμβριο», ανέφερε επικριτικά ο Γκέρκε.

Τι έχουν δηλώσει οι ολιγάρχες

Σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί κυρώσεων, τα πρόσωπα που υπόκεινται σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δηλώνουν αμέσως τα περιουσιακά τους στοιχεία, υπό την απειλή ποινής προστίμου ή φυλάκισης έως και ενός έτους.

Μέχρι στιγμής, οκτώ ολιγάρχες έχουν δηλώσει 31 περιουσιακά στοιχεία στην Bundesbank, των οποίαν η αξία ανέρχεται σε περίπου 577 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Αφορούν καταθετικούς λογαριασμούς, συμμετοχές σε εταιρείες και τίτλους ιδιοκτησίας.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποίαν συμπληρώθηκε ένα έτος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που στοχεύουν στις τράπεζες και στους προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε μάλιστα ότι επιδιώκει να σταματήσει αυτούς που βοηθούν τη Ρωσία να εκμεταλλεύεται «παραθυράκια» στο πλέγμα των κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή