Από τις πρώτες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, ήταν η δέσμευση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αν και το αντίκτυπο των κυρώσεων είναι συμβολικό, ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύεται ότι κατέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε προσωπικό πλούτο.
Βέβαια, ο ίδιος δεν έχει αφήσει κανένα ίχνος που να δείχνει τα πραγματικά του περιουσιακά στοιχεία. Κάποια από αυτά που συνδέονται με εκείνον έστω και έμμεσα, είναι ένα μέγα γιοτ 137,74 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα παλάτι της Μαύρης Θάλασσας που χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν.
Στο εδώλιο Ελβετοί τραπεζίτες που βοήθησαν το «πορτοφόλι του Πούτιν»
Η δήλωση εισοδήματος του 2018
Με τις φήμες να έχουν αρχίσει να θεριεύουν, ο Πούτιν υπέβαλε το 2018 μία επίσημη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που δείχνουν ότι κατέχει ένα διαμέρισμα 800 τετραγωνικών στην Αγία Πετρούπολη, μαζί με δύο αυτοκίνητα σοβιετικής εποχής και ένα φορτηγό.
Ακόμη, η δήλωση ανέφερε πως το ετήσιο εισόδημα του ανερχόταν στα 192.835 δολάρια. Από την άλλη, ο Μπιλ Μπράουντερ, επενδυτής και σκληρός επικριτής του Πούτιν ανέφερε «Η συλλογή ρολογιών του Πούτιν αξίζει πολλαπλάσια του επίσημου μισθού του» και συνεχίζει λέγοντας ότι «Ο πλούτος προήλθε ως αποτέλεσμα εκβιασμών και μαζικής κλοπής από κρατικά κονδύλια».
Το 2018, ο κ. Πούτιν υπέβαλε μια επίσημη δήλωση εισοδήματος που δείχνει ότι έχει ένα διαμέρισμα 800 τετραγωνικών ποδιών στην Αγία Πετρούπολη, μαζί με δύο αυτοκίνητα σοβιετικής εποχής και ένα φορτηγό εκτός δρόμου.
Η τεράστια περιουσία του Πούτιν
Σύμφωνα με κατάθεση του στο Κογκρέσο, ο Μπιλ Μπράουντερ, ανέφερε πως η περιουσία του Ρώσου ηγέτη κυμαίνεται γύρω στα 275, 48 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που τον βάζει στην κλίμακα μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.
Βάσει των επίσημων στοιχείων της ρωσικής κυβέρνησης, ο Πούτιν εισέπραξε το 2021 από τον προεδρικό του μισθό 135.000 δολάρια. Παρόλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος πέρα από μία πανάκριβη συλλογή ρολογιών διαθέτει από σούπερ γιοτ μέχρι παλάτια στη Μαύρη Θάλασσα και κοντά στη λίμνη Βαλντάι μεταξύ της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Μία θεωρία των επικριτών του Πούτιν υποδηλώνει ότι έχει ενισχύσει τους ολιγάρχες της Ρωσίας, απειλώντας τους με σύλληψη, αν δεν του παραχωρήσουν μετρητά ή μερίδια από τις εταιρείες που κατέχουν. Από την άλλη, το περιοδικό Forbes, αναφέρει πως η εκτίμηση της καθαρής αξίας του Ρώσου προέδρου είναι «πιθανώς ο πιο άπιαστος γρίφος στο κυνήγι του πλούτου».
Οι λογαριασμοί στην Ελβετία – Η υπόθεση που ρίχνει φως στα περιουσιακά του στοιχεία
Στο σκαμνί πρόκειται να καθίσει τέσσερις τραπεζίτες, η κυβέρνηση, την ερχόμενη εβδομάδα. Οι τραπεζίτες κατηγορούνται ότι βοήθησαν τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, νονό της μεγαλύτερης κόρης του Ρώσου προέδρου, Μαρίας Βοροντσόβα, να καταθέσει εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Οι τέσσερις τραπεζίτες θα παρουσιαστούν στο Πρωτοδικείο της Ζυρίχης στις 8 Μαρτίου με το κατηγορητήριο να κάνει λόγο για ελλιπή εποπτεία στις οικονομικές συναλλαγές, δηλαδή ότι δεν ερεύνησαν επαρκώς κατά πόσον ο Ρολντούγκιν ήταν ο πραγματικός κάτοχος συγκεκριμένων λογαριασμών, μολονότι είναι «πολιτικά εκτεθειμένο άτομο».
Πέρα από τις εξελίξεις από την εξέταση της υπόθεσης, οι Ελβετοί εισαγγελείς ελπίζουν πως η υπόθεση θα ρίξει φως στον κρυφό πλούτο του Πούτιν. «Είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει επίσημα εισόδημα λίγο πάνω από 100.000 ελβετικά φράγκα και δεν είναι πλούσιος, αλλά στην πραγματικότητα έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία, που διαχειρίζονται άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος», αναφέρει το κατηγορητήριο, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ρολντούγκιν είχε περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων και σχεδίαζε να στέλνει κάθε χρόνο άλλα δέκα εκατ. σε ελβετικούς λογαριασμούς, τα οποία «σε γενικές γραμμές επ’ ουδενί δικαιολογούνταν ως περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του Ρολντούγκιν».
Το Παλάτι της Μαύρης Θάλασσας
Ένα παλάτι 1 δισεκατομμυρίου λιρών, το οποίο ο Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Arkady Rotenberg, ο οποίος βρίσκεται υπό κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει διεκδικήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου.
Τα εταιρικά αρχεία που τηρούνται από τη βάση δεδομένων Spark στη Ρωσία ανέφεραν από τον Ιούνιο ότι το ακίνητο ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Kompleks της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Binom. Ο διευθυντής της εταιρείας στη Binom μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους φαίνεται να έχει καταχωρισμένο τομέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCInvest.ru. Η διεύθυνση LLCinvest.ru παραμένει ως επαφή στη Spark, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων εταιρειών της Ρωσίας.
Οι αμπελώνες της Μαύρης Θάλασσας
Πρόκειται για στρέμματα αμπελώνων γύρω από το παλάτι Gelendzhik. Ο Ναβάλνι ισχυρίστηκε ότι τα οινοποιεία ήταν ένα «χόμπι» του Πούτιν που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι αμπελώνες που περιβάλλουν το παλάτι ανήκουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από δύο συνεργάτες του Πούτιν, τον Γκενάντι Τιμτσένκο και τον Βλαντιμίρ Κόλμπιν, και οι δύο υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις της Δύσης. Ο Kolbin και άλλοι που σχετίζονται με τους αμπελώνες φαίνεται να έχουν λογαριασμούς email στο LLCInvest.ru.
Χιονοδρομικό κέντρο Igora και πίστα αγώνων
Είναι το χιονοδρομικό κέντρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ όπου πραγματοποιήθηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013. Σύμφωνα με τα αρχεία γης, ανήκει στην Ozon, μια εταιρεία στην οποία ο φίλος του Πούτιν, πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της Bank Rossiya, Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο οποίος είναι υπό τον δυτικές κυρώσεις, έχει μεγάλο μερίδιο. Ο λογαριασμός email LLCInvest.ru είναι μια επαφή στα αρχεία Spark της μητρικής εταιρείας του Ozon, Relax.
Το υπερπολυτελές γιοτ
Αυτό το γιοτ 46 μέτρων και αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων με πέντε καταστρώματα και 10 υπνοδωμάτια, κατασκευάστηκε το 2015 από την Sanlorenzo. Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης σκαφών MarineTraffic, το Shellest ταξιδεύει συχνά μεταξύ Gelendzhik, της παραθεριστικής πόλης κοντά στο παλάτι του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα και το λιμάνι του Σότσι.
Ανήκει σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται Revival of Maritime Traditions και έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως συνδεδεμένος με τον Πούτιν.
Πηγή: in.gr
Latest News
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους