![Αποκρατικοποιήσεις: Μπαίνουν προσωρινά στον «πάγο» λόγω των εκλογών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/elvenizelos1.jpg)
Παύση… λόγω εκλογών πατάει η κυβέρνηση σε δύο από τις εμβληματικότερες αποκρατικοποιήσεις. Ο λόγος για την παραχώρηση της Αττικής Οδού και για την είσοδο του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τις διαδικασίες αξιοποίησης των συγκεκριμένων υποδομών τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο και να βρίσκεται κοντά στη λήψη τελικών αποφάσεων ώστε οι δύο αποκρατικοποιήσεις να πάνε πιο πίσω και συγκεκριμένα μετά τις εκλογές. Αν και το Ταμείο διαβεβαιώνει πως είναι σε θέση να τρέξει τα επόμενα στάδια των διαγωνιστικών διαδικασιών, εν τούτοις το προεκλογικό κλίμα δεν φαίνεται να ευνοεί τις επενδυτικές επιλογές. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Αττική Οδό, ο διαγωνισμός παραχώρησης έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στις 29 Μαΐου. Στην τελική φάση, ως γνωστόν, μετέχουν οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
Αττική Οδός: Σε νέα ημερομηνία οι προσφορές
Πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των ξένων επενδυτών φαίνεται να έχουν και δεύτερες σκέψεις ως προς το ύψος των οικονομικών προσφορών που θα υποβάλουν με τους Έλληνες εταίρους. Σημειωτέον ότι στη συντριπτική πλειονότητα των σχημάτων οι διεθνείς επενδυτές έχουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Πληροφορίες θέλουν να υπολογίζουν πολύ την αύξηση του κόστους δανεισμού μετά την άνοδο των επιτοκίων αλλά και το γεγονός της κυβερνητικής απόφασης να μειωθούν τα διόδια από τα 2,80 στα 2,50 ευρώ με ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αναλάβει την παραχώρηση για τα επόμενα χρόνια θα έχει μειωμένα έσοδα. Έτσι ο συνδυασμός της ανόδου του κόστους δανεισμού με λιγότερα έσοδα τους οδηγεί στην υποβολή πιο σφιχτών οικονομικών προσφορών έναντι των αρχικών προσδοκιών κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ΔΥΟ-ΜΕΓΑΛΕΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-1-1024x353.jpg)
Το αεροδρόμιο
Προς μετάθεση οδηγείται και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες το προεκλογικό κλίμα δημιουργεί συνθήκες επενδυτικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ και οι διεθνείς σύμβουλοι να μεταφέρουν αυτή την τάση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει τη διάθεση του 30% που κατέχει στο Χρηματιστήριο. Οπως αναφέρουν πηγές, το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ αποτιμάται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να έχει έρθει σε συμφωνία με του δύο άλλους μετόχους του «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις εταιρείες AVIALLIANCE GmbH και την AVIALLIANCE Capital GmbH & Co. KGaA που ελέγχονται από το μεγάλο καναδικό fund PSP. Οι δύο αυτές εταιρείες κατέχουν αθροιστικά το 40% και, όπως αναφέρουν πηγές, φέρεται να προτίθενται για την απόκτηση του 10% από το 30% του ΤΑΙΠΕΔ που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συμφωνία λέγεται ότι περιλαμβάνει κι ένα premium επί της τιμής. Το υπόλοιπο 20% του πακέτου των μετοχών που πρόκειται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα διατεθεί στην ελεύθερη διασπορά. Δηλαδή όποιος επενδυτής ενδιαφέρεται μπορεί να αγοράσει μετοχές.
Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/sarakiniko05-600x400.jpg)
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
![Μετρό: Τέλη του 2025 θα φτάσει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας της νέας γραμμής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/metropontikas2_grammi4_avax-600x400.jpeg)
Πώς προχωράει η γραμμή 4 του Μετρό - Πότε φτάνει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της νέας γραμμής του Μετρό της Αθήνας, η οποία πρόκειται να καλύψει μία μεγάλη έκταση περιοχών
![ΣΔΙΤ: Έγκριση υλοποίησης μονάδων ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε Κω και Κάλυμνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/recycle-600x450.jpg)
«Πράσινο φως» μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε Κω και Κάλυμνο
Τι αποφάσισε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ
![Αλέξανδρος Εξάρχου: Στο ραντάρ της Aktor εξαγορές – Ενδιαφέρον από funds για το επενδυτικό πρόγραμμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Alexandros_Exarchou_aktor-600x400.jpg)
Εξάρχου: Στο ραντάρ της Aktor εξαγορές – Ενδιαφέρον από funds για τις επενδύσεις του ομίλου
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου πρόεδρος και CEO της Aktor τόνισε το ενδιαφέρον του ομίλου για εξαγορές στον τομέα των παραχωρήσεων
![Υπουργείο Υποδομών: Τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος – Οι συμπληρωματικές εργασίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/patra-pyrgos-dromos-1-600x369.jpg)
Υπουργείο Υποδομών: Τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος
Οι συμπληρωματικές εργασίες κοστολογούνται στα 72,5 εκατ. ευρώ
![ΕΥΔΑΠ – Δήμος Σπάτων: Επεσαν οι υπογραφές για το Δίκτυο Αποχέτευσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-35-600x400.jpg)
Αποκτά δίκτυο αποχέτευσης ο Δήμος Σπάτων - Επεσαν οι υπογραφές
H κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος από την ΕΥΔΑΠ έχει συμβατικό προϋπολογισμό 55,3 εκατ. ευρώ
![ΑLUMIL: Εκτίμηση για τζίρο 450 εκατ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Δελτίο-Τύπου_ALUMIL_Κεντρική-Φωτογραφία-600x414.jpg)
ΑLUMIL: Εκτίμηση για τζίρο 450 εκατ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις
Η ALUMIL εγκαινίασε το νέο της βαφείο ενισχύοντας τη συνολική παραγωγική της ικανότητα και επιταχύνει τους χρόνους εξυπηρέτησης πελατών
![Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής: Πώς θα αναπτυχθεί η πρωτεύουσα έως το 2035](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/Hellinikon-1024x401-1-600x235.jpg)
Η Αθήνα την επόμενη 10ετία – Η νέα πόλη των 30.000 κατοίκων και η επέκταση του Μετρό στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού
Με επίκεντρο τον πόλο του Ελληνικού το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής
![Daniel και Elias: Προχωράνε τα έργα αποκατάστασης 1,25 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/kakokairia-karditsa-2-1-600x400.jpg)
Daniel και Elias: Προχωράνε τα έργα αποκατάστασης 1,25 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
Τις αποφάσεις για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias υπέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών
![Υπερταμείο: Στο «σφυρί» 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/pyrkal-600x309.jpg)
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)