Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από την Ασία και την Ευρώπη «βλέπει» η Saudi Aramco, ανεβάζοντας τις τιμές για τη μεταφορά αργού προς τις περιοχές αυτές.
Saudi Aramco: Ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει ελαφρώς φέτος, πολλές εταιρείες και στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν εκ νέου, πλησιάζοντας ακόμα και τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό – και καθώς η πληθωρισμός σε άλλες μεγάλες οικονομίες επιβραδύνεται.
Η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco αύξησε τις τιμές Απριλίου στα περισσότερα πετρελαϊκά προϊόντα που εξάγει στην Ασία. Η τιμή του βασικού προϊόντος της εταιρείας, του Αrab Light πετρελαίου, ανήλθε στα 2,50 δολάρια το βαρέλι, 50 σεντς πάνω από το επίπεδο του Μαρτίου.
Αν και οι τιμές για τους πελάτες της στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες, αυτές των προϊόντων που εξάγονται στη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο σημείωσαν άλμα έως και 1,30 δολάρια το βαρέλι.
Ανακάμπτουν οι τιμές
Το αργό μπρεντ έχει υποχωρήσει κατά 0,1% φέτος στα 85,83 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως σκαρφαλώσει, το 2022, ακόμα και στα 115 δολάρια/βαρέλι, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην υποχώρηση των τιμών συντέλεσαν η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η κατακόρυφη άνοδος των επιτοκίων.
Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο CEO της Aramco άφησε να εννοηθεί ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα ανακάμψουν.
«Η ζήτηση από την Κίνα είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Amin Nasser στο Bloomberg την 1η Μαρτίου. Είναι επίσης «εξαιρετική» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Πετρελαϊκός κολοσσός
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ηγείται της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ μαζί με τη Ρωσία. Η συμμαχία των 23 χωρών σκοπεύει να μην αυξήσει την παραγωγή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.
Η Aramco πωλεί περίπου το 60% των ποσοτήτων αργού στην Ασία, κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων των οποίων η τιμολόγηση επανεξετάζεται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.
Τις αποφάσεις της εταιρείας για την τιμολόγηση ακολουθούν συχνά άλλοι παραγωγοί του Κόλπου, όπως το Ιράκ και το Κουβέιτ.
Latest News
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας