Το νερό νεράκι θα πει σύντομα η Ευρώπη, αφού η ξηρασία του φετινού χειμώνα γίνεται ολοένα και χειρότερη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη λίμνη Lac de Montbel της Γαλλίας τα γιοτ είναι «κολλημένα» στις στεγνές από νερό όχθες του.
Ξηρασία: Αντιμέτωπη με πρωτοφανή ανομβρία η Γαλλία – Ανησυχία και για την Ελλάδα
Στην Ιταλία η διαδρομή προς το νησάκι San Biagio γίνεται πια με τα πόδια και όχι μόνο με τις βάρκες, αφού η στάθμη του νερού γύρω του έχει υποχωρήσει κατά 70 εκατοστά κάτω από τον μέσο όρο.
Στις δε Άλπεις το χιόνι είναι λιγότερο κατά 63% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Εικόνες… αποκάλυψης
Όπως γράφει ο Guardian οι παραπάνω εικόνες στα μέσα ενός καυτού καλοκαιριού θα ήταν σπάνιες, για τις αρχές Μαρτίου κρίνονται απλά άνευ προηγουμένου.
Μετά το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων 500 ετών, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τελεί σε χειμερινή ξηρασία, που οφείλεται στην κλιματική κατάρρευση, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κυβερνήσεων για την ασφάλεια του νερού στα σπίτια, στους αγρότες και στα εργοστάσια στην Γηραιά Ήπειρο.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία, από επιστήμονες που χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να αναλύσουν τα αποθέματα υπόγειων υδάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ξηρασία από το 2018 και η κατάσταση της πλέον «πολύ επισφαλής».
Όπως λέει ένας από τους ερευνητές της, ο Τόρστεν Μάγιερ – Γκαρ, «δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι το νερό θα ήταν πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία. Στην πραγματικότητα προβλήματα με την παροχή νερού και στις δύο χώρες και αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις».
Τέλος οι βροχοπτώσεις
Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία World Weather Attribution ανακοίνωσε πέρυσι ότι η ξηρασία στο βόρειο ημισφαίριο ήταν τουλάχιστον 20 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ακραίες περίοδοι θα γίνονται όλο και πιο συχνές με την παγκόσμια υπερθέρμανση.
«Σαφώς, σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης, η έλλειψη βροχοπτώσεων και το τρέχον έλλειμμα είναι τέτοια που δεν θα είναι εύκολο να ανακάμψει η στάθμη των υδάτων πριν από το καλοκαίρι», εξηγεί από την πλευρά του ο Αντρέα Τορέτι στο Euronews. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.
Ένας χάρτης με τις σημερινές ξηρασίες στην Ευρώπη από το πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ δείχνει τις ειδοποιήσεις για χαμηλές βροχοπτώσεις ή την απουσία υγρασίας του εδάφους σε πολλές περιοχές της βόρειας και νότιας Ισπανίας, της βόρειας Ιταλίας και της νότιας Γερμανίας και σχεδόν ολόκληρης της Γαλλίας.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία κατέγραψε πρόσφατα 32 ημέρες χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις, η μεγαλύτερη περίοδος ανομβρίας που έχει καταγραφεί στη χώρα από το 1959, οπότε και άρχισαν να κρατούνται τα σχετικά στοιχεία.
Καλοκαίρι λειψυδρίας
Σύμφωνα με το γαλλικό επιστημονικό ερευνητικό κέντρο CNRS, οι συγκρίσεις από τις ξηρασίες που σημειώθηκαν πριν το 1949 και μετά το 1949 αποκαλύπτουν ότι αυτή του περασμένου καλοκαιριού προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή που πυροδότησε ο ανθρώπινος παράγοντας και ο φετινός χειμώνας παρουσίασε «τα ίδια χαρακτηριστικά».
Ως εκ τούτου οι τοπικές αρχές και στα επτά μεγάλα ποτάμια της χώρας έλαβαν εντολή να επιβάλλουν περιορισμούς στο νερό, καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο κρίσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, που θα οδηγήσουν φέτος σε μια λειψυδρία διαρκείας.
Όπως προειδοποίησε ο υπουργός οικολογικής μετάβασης, Κριστόφ Μπεσού, η Γαλλία θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με 40% λιγότερο νερό τα επόμενα χρόνια.
Είμαστε σε «κατάσταση συναγερμού», είπε, γι’ αυτό και οι περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές είναι απολύτως δικαιολογημένοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποιώντας φράσεις,που είχε επικαλεστεί όταν μιλούσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκανε λόγο για ένα «σχέδιο νηφαλιότητας» με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και προειδοποίησε ότι η «ώρα της αφθονίας» έφτασε στο τέλος της.
Πηγή: in.gr
Latest News
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή
Σε ρότα υλοποίησης η αποθήκη CO2 στον Πρίνο - Αίτηση κοινοτικής χρηματοδότησης 1,1 δισ. ευρώ
Στην υπόγεια αποθήκη θα διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή
Dana vs Daniel - Η σύγκριση των φονικών φαινομένων
Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς
Ηλεκτρικό ή υβριδικό ήταν 1 στα 2 εισαγόμενα οχήματα στην ΕΕ το 2023
Οι εξαγωγές της ΕΕ σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν από 2% επί του συνόλου το 2017 σε 26% 2023
Έκθεση ορόσημο για ΕΕ - Πόσα πρέπει να δαπανά για άμυνα και κλιματική αλλαγή
Η προειδοποίησε του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Νιινίστρο σε μια έκθεση ορόσημο για την ασφάλεια της ΕΕ
Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο για την Metlen στην Ιταλία
Στις αρχές του 2022, η Metlen και η Saint-Gobain υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω απευθείας γραμμής
Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 – Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών
Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.
Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες