Τα σχέδια της αμερικανικής κατασκευάστριας μικροτσίπ Nvidia να πουλήσει τεχνολογία στην κινεζική Huawei θα ματαιωθούν εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει σε επέκταση των περιορισμών μεταφοράς τεχνολογίας προς εταιρείες που βρίσκονται στη σχετική «μαύρη λίστα», σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα είδη που εξουσιοδοτεί τις αμερικανικές εταιρείες να αποστέλλουν στον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies, ο οποίος προστέθηκε στη μαύρη λίστα εμπορίου των ΗΠΑ το 2019, αλλά συνεχίζει να λαμβάνει αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας στο πλαίσιο ενός ειδικού σχεδίου που εφάρμοσε ο κυβέρνηση Τραμπ.
Huawei: «Φρένο» στις απώλειες εσόδων για πρώτη φορά μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
«Η προτεινόμενη τροποποίηση της αδειοδότησης (του υπουργείου Εμπορίου) για το 2023 θα έχει πιθανότατα υψηλό οικονομικό αντίκτυπο στη Nvidia», σύμφωνα με αποσπάσματα του προσχεδίου σχετικής έκθεσης στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters.
«Ευκαιρία η αγορά της Κίνας, αλλά…»
Εκπρόσωπος της Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι «η αγορά της Κίνας παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για τη βιομηχανία ημιαγωγών των ΗΠΑ. Αν και δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τα εκκρεμή αιτήματα αδειών χρήσης τεχνολογιών, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας ώστε να συμμορφωθούμε με τους ελέγχους εξαγωγών και συγχρόνως να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς».
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το έγγραφο ήταν ένα προσχέδιο που εκπονήθηκε από έναν ανάδοχο και το υπουργείο «δεν θα ενέκρινε την έκθεση στην τρέχουσα μορφή της». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «έχει συντάξει πολλές εκθέσεις για αυτό το θέμα, με βάση διαφορετικά ενδεχόμενα, τα οποία καταλήγουν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα».
Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα ενώ το ίδιο έπραξε και η Huawei.
Ο αντίκτυπος
Το έγγραφο δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στις αμερικανικές εταιρείες από τις προτεινόμενες αλλαγές στην πολιτική έναντι της Huawei προτού επιβάλει νέους κανόνες που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προβλεπόμενες ροές εσόδων σε μια περίοδο που η βιομηχανία τεχνολογίας έχει ήδη κλονιστεί. Παρέχει επίσης ασυνήθιστη εικόνα για το πολιτικά ευαίσθητο ερώτημα σχετικά με το ποιες αμερικανικές εταιρείες αναζητούν επιχειρηματικούς δεσμούς με την Huawei, μια από τις πιο… τιμωρημένες κινεζικές εταιρείες από την Ουάσιγκτον.
Η έκθεση έδειξε ότι και η Qualcomm πιθανότατα θα υποστεί «μέτριο οικονομικό αντίκτυπο» από την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην. Πράγματι, η απώλεια πρόσβασης στα μόντεμ της Qualcomm θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Huawei, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η Huawei «στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μόντεμ της Qualcomm για να υποστηρίξει την διάθεση έξυπνων τηλεφώνων».
Το Reuters σημειώνει στο δημοσίευμά του ότι το 2021 αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν εγκρίνει αιτήσεις αδειών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την Huawei για να αγοράσει τσιπ για τον αναπτυσσόμενο τομέα εξαρτημάτων αυτοκινήτων της, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων οχημάτων όπως οθόνες βίντεο και αισθητήρες.
Η «entity list»
Η Huawei τοποθετήθηκε στη «entity list» το 2019 εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να κατασκοπεύει μέσω των συσκευών της Αμερικανούς και ισχυρισμών ότι έκλεβε πνευματική ιδιοκτησία. Οι ΗΠΑ απαιτούν από τις αμερικανικές εταιρείες να ζητούν ειδική άδεια που συνήθως απορρίπτεται όταν πωλούν προϊόντα τους σε εταιρείες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ θέσπισε μια πιο επιεική πολιτική απέναντι στην Huawei, εμποδίζοντας μεν την πρόσβασή της σε τσιπ 5G, αλλά επιτρέποντας άλλα στοιχεία όπως τα τσιπ 4G να αποστέλλονται στην εταιρεία.
Latest News
Από την πυρηνική ενέργεια στην κβαντική μηχανική - Πώς οι Big Tech θα σβήσουν τη δίψα της AI για ενέργεια
Οι Big Tech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισ. δολαρίων - Στο βάθος πάντα υπάρχει και η προοπτική των κβαντικών υπολογιστών
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
TikTok: Κατηγορούμενο για αυτοκτονίες εφήβων – Αγωγή από επτά οικογένειες
Ο αλγόριθμος του TikTok φέρεται να προτείνει σε εφήβους βίντεο που προωθούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
«Είμαστε στο έλεος της Google» - Πώς μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
Όσοι απευθύνονται στη Google για να τους λύσει τις απορίες μπορεί να δουν δραματικά διαφορετικές όψεις του κόσμου
Χιντζίδης (Performance Technologies): Η Εναλλακτική μας προετοίμασε για την Κύρια Αγορά του ΧΑ
Ο Διονύσης Χιντζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies, μίλησε για την πορεία της εταιρείας μέχρι την Κύρια Αγορά
Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα κέρδη της Meta Platforms
Πώς οι Big Tech κερδίζουν σήμερα για να επενδύσουν στο μέλλον
Οι τεχνολογικοί γίγαντες διαφημίζουν πραγματικές νίκες σήμερα για να δικαιολογήσουν τεράστιες επενδύσεις αύριο και οι επενδυτές στηρίζουν, ως ένα σημείο
Η Huawei ακόμα παλεύει να ανακάμψει από τις κυρώσεις, λέει ο ιδρυτής
Ο Ρεν Ζενγκφέι λέει ότι παρά την θεαματική ανάκαμψη η Huawei δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί
Apple: Διαθέσιμοι από 8 Νοεμβρίου οι νέοι υπολογιστές Mac στην Ελλάδα
Η Apple ανακοίνωσε τρεις νέους υπολογιστές Mac, σχεδιασμένους να υποστηρίζουν την πλατφόρμα Apple Intelligence, με το νέο επεξεργαστή M4