Τα σχέδια της αμερικανικής κατασκευάστριας μικροτσίπ Nvidia να πουλήσει τεχνολογία στην κινεζική Huawei θα ματαιωθούν εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει σε επέκταση των περιορισμών μεταφοράς τεχνολογίας προς εταιρείες που βρίσκονται στη σχετική «μαύρη λίστα», σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα είδη που εξουσιοδοτεί τις αμερικανικές εταιρείες να αποστέλλουν στον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies, ο οποίος προστέθηκε στη μαύρη λίστα εμπορίου των ΗΠΑ το 2019, αλλά συνεχίζει να λαμβάνει αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας στο πλαίσιο ενός ειδικού σχεδίου που εφάρμοσε ο κυβέρνηση Τραμπ.
Huawei: «Φρένο» στις απώλειες εσόδων για πρώτη φορά μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
«Η προτεινόμενη τροποποίηση της αδειοδότησης (του υπουργείου Εμπορίου) για το 2023 θα έχει πιθανότατα υψηλό οικονομικό αντίκτυπο στη Nvidia», σύμφωνα με αποσπάσματα του προσχεδίου σχετικής έκθεσης στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters.
«Ευκαιρία η αγορά της Κίνας, αλλά…»
Εκπρόσωπος της Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι «η αγορά της Κίνας παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για τη βιομηχανία ημιαγωγών των ΗΠΑ. Αν και δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τα εκκρεμή αιτήματα αδειών χρήσης τεχνολογιών, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας ώστε να συμμορφωθούμε με τους ελέγχους εξαγωγών και συγχρόνως να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς».
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το έγγραφο ήταν ένα προσχέδιο που εκπονήθηκε από έναν ανάδοχο και το υπουργείο «δεν θα ενέκρινε την έκθεση στην τρέχουσα μορφή της». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «έχει συντάξει πολλές εκθέσεις για αυτό το θέμα, με βάση διαφορετικά ενδεχόμενα, τα οποία καταλήγουν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα».
Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα ενώ το ίδιο έπραξε και η Huawei.
Ο αντίκτυπος
Το έγγραφο δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στις αμερικανικές εταιρείες από τις προτεινόμενες αλλαγές στην πολιτική έναντι της Huawei προτού επιβάλει νέους κανόνες που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προβλεπόμενες ροές εσόδων σε μια περίοδο που η βιομηχανία τεχνολογίας έχει ήδη κλονιστεί. Παρέχει επίσης ασυνήθιστη εικόνα για το πολιτικά ευαίσθητο ερώτημα σχετικά με το ποιες αμερικανικές εταιρείες αναζητούν επιχειρηματικούς δεσμούς με την Huawei, μια από τις πιο… τιμωρημένες κινεζικές εταιρείες από την Ουάσιγκτον.
Η έκθεση έδειξε ότι και η Qualcomm πιθανότατα θα υποστεί «μέτριο οικονομικό αντίκτυπο» από την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην. Πράγματι, η απώλεια πρόσβασης στα μόντεμ της Qualcomm θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Huawei, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η Huawei «στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μόντεμ της Qualcomm για να υποστηρίξει την διάθεση έξυπνων τηλεφώνων».
Το Reuters σημειώνει στο δημοσίευμά του ότι το 2021 αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν εγκρίνει αιτήσεις αδειών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την Huawei για να αγοράσει τσιπ για τον αναπτυσσόμενο τομέα εξαρτημάτων αυτοκινήτων της, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων οχημάτων όπως οθόνες βίντεο και αισθητήρες.
Η «entity list»
Η Huawei τοποθετήθηκε στη «entity list» το 2019 εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να κατασκοπεύει μέσω των συσκευών της Αμερικανούς και ισχυρισμών ότι έκλεβε πνευματική ιδιοκτησία. Οι ΗΠΑ απαιτούν από τις αμερικανικές εταιρείες να ζητούν ειδική άδεια που συνήθως απορρίπτεται όταν πωλούν προϊόντα τους σε εταιρείες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ θέσπισε μια πιο επιεική πολιτική απέναντι στην Huawei, εμποδίζοντας μεν την πρόσβασή της σε τσιπ 5G, αλλά επιτρέποντας άλλα στοιχεία όπως τα τσιπ 4G να αποστέλλονται στην εταιρεία.
Latest News
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για την τεχνολογία «έξυπνης κλήσης» χωρίς οδηγό της Tesla
Οι αρχές θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα της Tesla εξοπλισμένα με αυτό το λογισμικό έχουν προβλήματα αναγώρισης αντικειμένων και σταθμευμένων οχημάτων
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ