Ο πληθωρισμός στην Ελβετία επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους  δανεισμού.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,4% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg, η οποία προέβλεπε επιβράδυνση στο 3,1%. Το άλμα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των αεροπορικών μεταφορών, των οργανωμένων διακοπών, των ενοικίων και της βενζίνης.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, επιταχύνθηκε για τρίτο μήνα, αγγίζοντας το 2,4%.

Ποια χώρα κέρδισε τη μάχη με τον πληθωρισμό – Τα διδάγματα για την ΕΕ

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ενώ η Ελβετία έχει τους χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού από οποιαδήποτε προηγμένη οικονομία, η επιτάχυνση του περασμένου μήνα σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία ήδη αύξησε τα επιτόκια κατά 175 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο, είναι πιθανό να συνεχίσει τις αυξήσεις κατά τη νέα συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν αύξηση κατά άλλες 50 μονάδες βάσης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Τόμας Τζόρνταν τόνισε ότι η υποκείμενη πληθωριστική δυναμική είναι «πιο ισχυρή από ό,τι η SNB είναι έτοιμη να ανεχθεί».

Η κεντρική τράπεζα εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι εταιρείες είναι πλέον πιο πιθανό από πριν να μετακυλίσουν υψηλότερες τιμές στους πελάτες. Επιπλέον, η ελβετική αγορά εργασίας δεν δείχνει σημάδια αδυναμίας και η έλλειψη εργαζομένων κινδυνεύει να αυξήσει τους μισθούς.

Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αύξηση των τιμών καταναλωτή της Ελβετίας διαμορφώθηκε στο 3,2%, λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού στη ζώνη του ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή