Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει υπόψη της ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται στη βάση των προβλέψεών της, κατά τον καθορισμό του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο.
«Το ποσοστό για τον Φεβρουάριο, που μόλις δημοσιεύτηκε, ήταν αρκετές μονάδες βάσης κάτω από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας στη La Stampa σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Και πρόσθεσε, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» τις ενημερωμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο, οι οποίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες στον ορίζοντα προβολής.
Λαγκάρντ: Δεν βάζουμε «ταβάνι» στην αύξηση των επιτοκίων
Η συνέντευξη του Σεντένο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο μετριοπαθείς ρυθμιστές επιτοκίων της ΕΚΤ, στο στρατόπεδο των λεγόμενων «περιστεριών», έρχεται την ώρα που ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη – που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια – σημείωσε νέο ρεκόρ και ο μετρητής κεφαλαίων παρέμεινε πεισματικά υψηλός.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ
Αυτό επί της ουσίας εδραιώνει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Πέρα από αυτό, εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό, αντί να υιοθετήσει μικρότερες αυξήσεις όπως κάποιοι είχαν προτείνει μόλις πριν από εβδομάδες. Οι αγορές προβλέπουν τώρα κορύφωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 4%.
Ο Σεντένο τόνισε ότι η ΕΚΤ στοχεύει μόνο τον μετρούμενο πληθωρισμό, παρόλο που αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πιέσεις στις τιμές που μπορεί να είναι ισχυρότερες». Ωστόσο, ο Πορτογάλος κυβερνήτης είπε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα πολύ γρήγορα».
«Μας εξέπληξε ο πληθωρισμός σε πτωτική πορεία σε σύγκριση με τις προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο», είπε. «Αναμένουμε ότι η απόφαση θα αντανακλά αυτόν τον χαμηλότερο πληθωρισμό».
«Αν με ρωτήσετε τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο, νομίζω ότι είναι σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις που θα έχουμε σε λίγες μέρες», σημείωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αύξησης του κύριου ενδιαφέροντος ήταν πολύ γρήγορη.
«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, ποτέ δεν έγινε τόσο γρήγορα. Χρειαζόμαστε λίγη υπομονή για να επιτρέψουμε σε αυτές τις 300 μονάδες βάσης της αύξησης να έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, γιατί αυτός είναι ο κύριος στόχος μας», είπε.
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου