Ο κύβος ερρίφθη. Στις εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου θα βρεθούν απέναντι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η πρώτη αντίδραση των διεθνών αναλυτών στην ανακοίνωση του ονόματος του, που επιτέλους έδωσε τέλος στο saga της τουρκικής αντιπολίτευσης, εν μέσω του σεισμού που γονάτισε τη γειτονική χώρα, ήταν σιωπή.
Ο επικεφαλής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) δεν έχει πετύχει καμιά εκλογική νίκη στα 13 χρόνια που ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρέως πιστεύεται ότι δεν έχει το χάρισμα για να γίνει ηγέτης μιας δύναμη, όπως ήταν τουλάχιστον μέχρι χθες (και θεωρείται σίγουρο στοίχημα ότι θα ξαναγίνει σύντομα) η Τουρκία.
Ανακοινώθηκε ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές
Ο Τούρκος Γκάντι
Δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούν ο Τούρκος Γκάντι, ενώ όσοι θέλουν να πλήξουν την εικόνα του, αναφέρονται στη δημοσιοϋπαλληλική προϋπηρεσία του.
Ο Ερντογάν μάλιστα, πριν τον σεισμό, που τον μετέτρεψε από ριψοκίνδυνο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα σε απολογούμενο κατ’ εξακολούθηση για όλα του τα λάθη, που μετέτρεψαν τον ισχυρό σεισμό σε εθνική τραγωδία, είχε πει πριν λίγους μήνες ότι αν έπρεπε εκείνος να διαλέξει αντίπαλο, θα επέλεγε τον Κιλιτσντάρογλου γιατί πολύ απλά τον.. είχε.
Βέβαια, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Γιατί στο peak του πληθωρισμού στη γειτονική χώρα, δηλαδή το καλοκαίρι, τότε που τα ζωνάρια των Τούρκων πολιτών σφίχτηκαν για τα καλά και πλήθυναν όσοι είπαν το ψωμί ψωμάκι, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι αν κάποιος μπορούσε να πάρει κεφάλι από τον πολύ κ. Ερντογάν, αυτός θα ήταν ο άνευρος, άοσμος αλλά αξιόπιστος Κιλιτσντάρογλου.
Αμέσως ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε με τα 5δισ. δολάρια που εξασφάλισε από τη Σαουδική Αραβία, τα οποία μάλιστα μόλις σήμερα κατατέθηκαν στην τουρκική κεντρική τράπεζα, αλλά και τα άλλα 10δισ. δολάρια που «κέρδισε» ως επενδυτικό κεφάλαιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να γυρίσει και πάλι την πλάστιγγα προς το μέρος του.
Μάχη στα… ίσα
Επειδή όμως τα φυσικά φαινόμενα δεν ελέγχονται, ήρθε ο σεισμός να φέρει και πάλι τα πράγματα μάλλον στα ίσα του, αφού οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση του ονόματος του Κιλιτσντάρογλου ως αντιπάλου του Ερντογάν έδειξαν ότι το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο ανάμεσα τους.
Κι ενώ οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν γιατί οι Τούρκοι θα ψηφίσουν και πάλι τον Ερντογάν, που τους ανέβασε ψηλά για να τους ρίξει τελικά στα Τάρταρα πέρα από το… σύνδρομο της Στοκχόλμης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολλές φορές για τον μέσο ψηφοφόρο οποιασδήποτε χώρας είναι προτιμότερος ο… διάβολος που γνωρίζει από αυτόν που δεν ξέρει τι… καπνό φουμάρει.
Ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει τη δύναμη του Ερντογάν και πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει και ένα σαφές ή πειστικό όραμα για το πώς θα κυβερνήσει μια χώρα σε ακριβή ανοικοδόμηση και ανθρωπιστική κρίσης διαρκείας.
«Δεν είναι διεφθαρμένος άνθρωπος, δεν κλέβει», λένε οι οπαδοί του και ίσως σήμερα σε μια χώρα, που την κατέκλεψαν οι εργολάβοι του Ερντογάν για να χτίσουν πάνω στα σπίτια της και στα κουφάρια, που θάφτηκαν κάτω από αυτά, περιουσίες ολόκληρες, είναι ο λόγος που μπορεί και να μην επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο μια τρίτη δεκαετία στην εξουσία στην εκατονταετηρίδα της χώρας, όπως ήταν και το όνειρο του.
Για κάποιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα ήταν η σωστότερη επιλογή λόγω της δημοφιλίας του. Αφού όμως ο Ερντογάν φρόντισε να τον εμπλέξει σε μια δικαστική δίνη χωρίς τέλος, ο Κιλιτσντάρογλου αποτελεί τον σωστότερο άνθρωπο για την… καυτή θέση.
Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση
Στις 10 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, οπότε θεωρείται σίγουρο ότι οι δυο «μονομάχοι» θα συγκρουστούν πρώτα από όλα για την οικονομία της χώρας, τις σχέσεις με την Ευρώπη και φυσικά τη διαχείριση των όσων άφησαν πίσω τους οι φονικοί σεισμοί στην Ανατολική Ανατολία.
Αν ο Ερντογάν δεν κόψει το… ρεύμα του Κιλιτσντάρογλου, όπως έκανε, όταν την περασμένη άνοιξη εκείνος παραπονέθηκε για την υψηλή τιμή του, και με δεδομένο ότι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP θα τον στηρίξει, ίσως η αναμέτρηση στην Τουρκία, η πιο κρίσιμη για το 2023, προ και μετά σεισμού, μπορεί να φέρει την πολυσυζητημένη αλλαγή σελίδας στη γειτονική χώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τα ελληνοτουρκικά.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ισραήλ: Η πρώτη ανάρτηση της απελευθερωμένης ομήρου Ρόμι Γκονέν
Η Ρόμι Γκόνεν είχε απαχθεί από το φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023 – Επέστρεψε στο Ισραήλ μετά την εκεχειρία μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Χαμάς
Σήμερα η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα αναλάβει τη θέση του Κωνσταντίνου Τασούλα στο προεδρείο της Βουλής
Βροχές και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας
Άστατος ο καιρός – Βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και στην Αττική – Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σολτς: Η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να υποστηρίζει ακροδεξιές θέσεις
Η απάντηση Μασκ στην τοποθέτηση Σολτς
Μητσοτάκης για Τραμπ: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» και βλέπουμε…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει
Ο καιρός ανά περιοχή – Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
«One man show» του Μασκ στο DOGE- Παραιτήθηκε ο Ραμασουάμι
Μόνος στο Σπίτι ο Έλον Μασκ, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοϊδρυθέν τμήμα που θα αναλάβει τις περικοπές των δύο τρισ. με συνταγή Μιλέι.
Προειδοποίηση ΟΗΕ για το έργο ανοικοδόμησης της Γάζας - «Μακρά διαδικασία»
Τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί όπως και οι περισσότεροι δρόμοι και οι υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης
Πούτιν: «Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες για Ουκρανία και πυρηνικά» – Το μήνυμα στον Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ
Ντομπρόβσκις μετά το Eurogroup: Οι σημαντικές προκλήσεις της ΕΕ - Η αβεβαιότητα λόγω Τραμπ
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ