
Ο κύβος ερρίφθη. Στις εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου θα βρεθούν απέναντι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η πρώτη αντίδραση των διεθνών αναλυτών στην ανακοίνωση του ονόματος του, που επιτέλους έδωσε τέλος στο saga της τουρκικής αντιπολίτευσης, εν μέσω του σεισμού που γονάτισε τη γειτονική χώρα, ήταν σιωπή.
Ο επικεφαλής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) δεν έχει πετύχει καμιά εκλογική νίκη στα 13 χρόνια που ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρέως πιστεύεται ότι δεν έχει το χάρισμα για να γίνει ηγέτης μιας δύναμη, όπως ήταν τουλάχιστον μέχρι χθες (και θεωρείται σίγουρο στοίχημα ότι θα ξαναγίνει σύντομα) η Τουρκία.
Ανακοινώθηκε ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές
Ο Τούρκος Γκάντι
Δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούν ο Τούρκος Γκάντι, ενώ όσοι θέλουν να πλήξουν την εικόνα του, αναφέρονται στη δημοσιοϋπαλληλική προϋπηρεσία του.
Ο Ερντογάν μάλιστα, πριν τον σεισμό, που τον μετέτρεψε από ριψοκίνδυνο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα σε απολογούμενο κατ’ εξακολούθηση για όλα του τα λάθη, που μετέτρεψαν τον ισχυρό σεισμό σε εθνική τραγωδία, είχε πει πριν λίγους μήνες ότι αν έπρεπε εκείνος να διαλέξει αντίπαλο, θα επέλεγε τον Κιλιτσντάρογλου γιατί πολύ απλά τον.. είχε.

Βέβαια, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Γιατί στο peak του πληθωρισμού στη γειτονική χώρα, δηλαδή το καλοκαίρι, τότε που τα ζωνάρια των Τούρκων πολιτών σφίχτηκαν για τα καλά και πλήθυναν όσοι είπαν το ψωμί ψωμάκι, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι αν κάποιος μπορούσε να πάρει κεφάλι από τον πολύ κ. Ερντογάν, αυτός θα ήταν ο άνευρος, άοσμος αλλά αξιόπιστος Κιλιτσντάρογλου.
Αμέσως ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε με τα 5δισ. δολάρια που εξασφάλισε από τη Σαουδική Αραβία, τα οποία μάλιστα μόλις σήμερα κατατέθηκαν στην τουρκική κεντρική τράπεζα, αλλά και τα άλλα 10δισ. δολάρια που «κέρδισε» ως επενδυτικό κεφάλαιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να γυρίσει και πάλι την πλάστιγγα προς το μέρος του.
Μάχη στα… ίσα
Επειδή όμως τα φυσικά φαινόμενα δεν ελέγχονται, ήρθε ο σεισμός να φέρει και πάλι τα πράγματα μάλλον στα ίσα του, αφού οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση του ονόματος του Κιλιτσντάρογλου ως αντιπάλου του Ερντογάν έδειξαν ότι το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο ανάμεσα τους.
Κι ενώ οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν γιατί οι Τούρκοι θα ψηφίσουν και πάλι τον Ερντογάν, που τους ανέβασε ψηλά για να τους ρίξει τελικά στα Τάρταρα πέρα από το… σύνδρομο της Στοκχόλμης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολλές φορές για τον μέσο ψηφοφόρο οποιασδήποτε χώρας είναι προτιμότερος ο… διάβολος που γνωρίζει από αυτόν που δεν ξέρει τι… καπνό φουμάρει.
Ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει τη δύναμη του Ερντογάν και πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει και ένα σαφές ή πειστικό όραμα για το πώς θα κυβερνήσει μια χώρα σε ακριβή ανοικοδόμηση και ανθρωπιστική κρίσης διαρκείας.
«Δεν είναι διεφθαρμένος άνθρωπος, δεν κλέβει», λένε οι οπαδοί του και ίσως σήμερα σε μια χώρα, που την κατέκλεψαν οι εργολάβοι του Ερντογάν για να χτίσουν πάνω στα σπίτια της και στα κουφάρια, που θάφτηκαν κάτω από αυτά, περιουσίες ολόκληρες, είναι ο λόγος που μπορεί και να μην επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο μια τρίτη δεκαετία στην εξουσία στην εκατονταετηρίδα της χώρας, όπως ήταν και το όνειρο του.
Για κάποιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα ήταν η σωστότερη επιλογή λόγω της δημοφιλίας του. Αφού όμως ο Ερντογάν φρόντισε να τον εμπλέξει σε μια δικαστική δίνη χωρίς τέλος, ο Κιλιτσντάρογλου αποτελεί τον σωστότερο άνθρωπο για την… καυτή θέση.
Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση
Στις 10 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, οπότε θεωρείται σίγουρο ότι οι δυο «μονομάχοι» θα συγκρουστούν πρώτα από όλα για την οικονομία της χώρας, τις σχέσεις με την Ευρώπη και φυσικά τη διαχείριση των όσων άφησαν πίσω τους οι φονικοί σεισμοί στην Ανατολική Ανατολία.
Αν ο Ερντογάν δεν κόψει το… ρεύμα του Κιλιτσντάρογλου, όπως έκανε, όταν την περασμένη άνοιξη εκείνος παραπονέθηκε για την υψηλή τιμή του, και με δεδομένο ότι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP θα τον στηρίξει, ίσως η αναμέτρηση στην Τουρκία, η πιο κρίσιμη για το 2023, προ και μετά σεισμού, μπορεί να φέρει την πολυσυζητημένη αλλαγή σελίδας στη γειτονική χώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τα ελληνοτουρκικά.
Πηγή: in.gr


Latest News

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

«Έπεσαν» οι υπογραφές για στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με το Ιράν
Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία έφτασαν Ρωσία και Ιράν