
Συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου είχε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Τέμπη: Είμαστε δίπλα σας
«Σήμερα το πρωί συζήτησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους» αναφέρει η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο τουίτερ.
This morning I discussed with PM @kmitsotakis further technical support that the EU can provide to Greece to modernise its railways and improve their safety.
Commission and @ERA_railways experts will travel this week to Athens.
Rail safety is paramount.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 6, 2023
Προσθέτει ότι «ειδικοί από την Επιτροπή και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της ΕΕ θα ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι πρωταρχικής σημασίας».
Συνδρομή σε τεχνογνωσία
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του το πρωί της Κυριακής, με την οποία ζήτησε «συγγνώμη» από τις οικογένειες των νεκρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι «θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο». Επίσης, ότι θα προτείνει σε όλα τα κόμματα «να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα».
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Σημειώνεται ότι στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα προς τη σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται να δοθεί εντολή για διπλές βάρδιες του προσωπικού αλλά και να γίνει προσπάθεια ώστε αυτή τη φορά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας από την Alstom, καθώς η προθεσμία λήγει τον Σεπτέμβριο.
Κατά πληροφορίες του in.gr, εξετάζεται η επιλογή να λειτουργεί η γραμμή για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, αλλά να μπει «stop» στα δρομολόγια των επιβατικών και οι επιβάτες να μετακινούνται με λεωφορεία. Το δεύτερο σημείο παρεμβάσεων αφορά ευρύτερες εξαγγελίες για πρωτοβουλίες (περισσότερο θεσμικές) αναβάθμισης του σιδηροδρομικού τοπίου.


Latest News

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο