Ας γνωρίσουμε την γυναίκα που εφηύρε ένα νέο κλάδο της τεχνολογίας αξίας 1 τρισ. δολαρίων.

Το όνομα αυτής Ιντα Τιν και μαζί θα «ξετυλίξουμε» το κουβάρι της δικής της ιστορίας.

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιος είναι ο Σαμ Άλτμαν ή αλλιώς Mr ChatGPT;

Γεννήθηκε το 1979 στην Κοπεγχάγη της Δανίας και αποφοίτησε από τη σχολή επιχειρήσεων, Kaospilot.
Σύμφωνα με το CNBC, η Ιντα Τιν ήθελε να σπουδάσει τέχνη στο κολέγιο, όταν κατά λάθος παρακολούθησε ένα επιχειρηματικό μάθημα το οποίο έμελλε να την κάνει πρωτοπόρο μιας βιομηχανίας που έχει αξία πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Fem Tech

Στη συνέχεια,  το 2016 επινόησε τον όρο «FemTech», ο οποίος περιγράφει όλη την τεχνολογία και την καινοτομία που στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν μόνο, ή δυσανάλογα, τις γυναίκες.

«Χάθηκα κυριολεκτικά στους διαδρόμους και κατέληξα σε κάποια αίουσα επιχειρηματικού μαθήματος», είπε η Tιν καθώς εξηγούσε τα πρώτα της βήματα στον κόσμο της τεχνολογίας.

Παρακολούθησε το μάθημα και αργότερα συνδύασε τις καλλιτεχνικές της δεξιότητες με το επιχειρηματικό ταλέντο για να ιδρύσει μια εταιρεία κοσμημάτων, ακολουθούμενη από μια εταιρεία περιοδειών με μοτοσικλέτες και στη συνέχεια το 2012 συνίδρυσε την Clue, μια εφαρμογή εμμηνορροϊκής υγείας που έχει τώρα 11 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

H Clue

H Clue ήταν μια από τις πρώτες εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου και επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τους κύκλους τους, καθώς και παρενέργειες όπως η διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και οι διατροφικές συνήθειες.

Καθώς το Clue κέρδιζε χρήστες, η Τιν συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε μεγάλη κοινότητα γύρω από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας των γυναικών, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κυκλοφορούσαν στην αγορά.

«Ένιωθαν σαν συγγενικά πνεύματα και προσπαθούσα να καταλάβω πώς μιλούσαμε για τον εαυτό μας και τα προϊόντα μας… Έτσι ήθελα πολύ κάτι που θα μπορούσε να το συνδυάσει κάτω από μια ομπρέλα», ανέφερε η ίδια στο CNBC. Και έτσι, το 2016, γεννήθηκε το όνομα «FemTech».

Ο όρος καλύπτει πλέον όλους τους τύπους τεχνολογίας και καινοτομίας που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν αποκλειστικά ή δυσανάλογα την υγεία των γυναικών, από εφαρμογές παρακολούθησης εμμηνορροϊκού κύκλου και προϊόντα σεξουαλικής ευεξίας έως καρδιαγγειακές ιατρικές συσκευές και θεραπείες ψυχικής υγείας.

«Βαφτίζοντας» τη FemTech βοήθησε την κοινότητα των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο να βρουν ο ένας τον άλλον, αλλά επίσης έδωσε στους επενδυτές διαβεβαίωση για το πού τοποθετούσαν τα χρήματά τους.
«Είναι λίγο πιο εύκολο να πούμε ότι επενδύσατε στη FemTech παρά, ξέρετε, μια εταιρεία που βοηθά τις γυναίκες να μην λερώνουν τα παντελόνια τους… Κάπως γεφύρωσε το χάσμα και στους άνδρες, κάτι που ήταν σημαντικό, εξακολουθεί να είναι σημαντικό, επειδή τόσα πολλά οι επενδυτές είναι άνδρες».

«Και πρέπει να πω ότι έχω εκπλαγεί, αλλά πραγματικά βλέπω πώς έχει απήχηση παγκοσμίως», πρόσθεσε η Τιν.

 Επενδυτικές ευκαιρίες

Η αξία της βιομηχανίας FemTech θα εκτιμάται σε 1,186 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, σύμφωνα με προβλέψεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού FemTech focus.

Ο όρος περιλαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση 97 παθήσεων υγείας που «αποκλειστικά, δυσανάλογα ή διαφορετικά επηρεάζουν τα κορίτσια  και τις γυναίκες». Αυτό καλύπτει 23 υποενότητες της υγείας των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης, της υγείας των οστών, της άμβλωσης, της υγείας του εγκεφάλου, της καρδιαγγειακής και της αναπαραγωγικής υγείας.

Ελλειπής χρηματοδότηση

Από φορμάκια που χρησιμοποιούν θερμότητα και κραδασμούς για να ανακουφίσουν τους πόνους της περιόδου μέχρι φορητή τεχνολογία που βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού να αναρρώσουν, δεν υπάρχει έλλειψη δημιουργικότητας και καινοτομίας στον χώρο της FemTech, αλλά πολλές από τις επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν το κεφάλαιο που χρειάζονται, λέει η Τιν.

Πάνω από το 80% των νεοφυών επιχειρήσεων FemTech έχουν γυναίκα ιδρυτή, σύμφωνα με την εταιρεί;α Ultra Violet Futures, και είναι ευρέως τεκμηριωμένο ότι οι εταιρείες που ιδρύονται από γυναίκες συγκεντρώνουν λιγότερη χρηματοδότηση. Το 2022, εταιρείες που ιδρύθηκαν από γυναίκες έλαβαν μόλις το 2% του συνολικού κεφαλαίου που επενδύθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook για τον Φεβρουάριο.

Τα κενά της αγοράς

Υπάρχουν μεγάλα κενά στην αγορά όσον αφορά την τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί γύρω από την υγεία των γυναικών, σύμφωνα με την Τιν.

«Η εμμηνόπαυση είναι ένα τεράστιο κενό, η αντισύλληψη εξακολουθεί να είναι ένα κενό. Και νιώθω ότι είμαστε έτοιμοι για ένα άλμα στο βάθος της τεχνολογίας», είπε.

«Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί δεν γνωρίζω τη σύνθεση του νευρικού μου συστήματος στις περιοχές ευχαρίστησης μου, όπως ξέρω ότι είναι τεχνολογικά εφικτό, αλλά γιατί δεν είναι καταναλωτικό προϊόν; Γιατί δεν έχω πολύ καλή αίσθηση των ορμονικών μου αλλαγών κατά τη διάρκεια της ζωής μου; Δεν έχω ακόμα καμία προγνωστική ανάλυση. Πότε θα μπω στην εμμηνόπαυση;», προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά είναι προβλήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο προηγμένη τεχνολογία για να λύσουμε. Θα ήθελα πολύ να το δω και δεν το βλέπω ακόμα», αναφέρει.

Σίγουρα διεξάγεται έρευνα σε όλο τον τομέα της υγείας των γυναικών, για παράδειγμα, μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εξετάζουν πώς οι εξετάσεις αίματος μπορούν να προβλέψουν πότε μια γυναίκα θα φτάσει στην εμμηνόπαυση δύο χρόνια πριν αυτή συμβεί, αλλά η τεχνολογία για ευρεία χρήση είναι κάπως μακριά.

Υπάρχει επίσης μια ισχυρή επιχειρηματική βάση για την ανάπτυξη προϊόντων σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, οι παγκόσμιες απώλειες παραγωγικότητας μπορεί να ανέρχονται σε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω μη υποστηριζόμενων γυναικών που εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό στο απόγειο της καριέρας τους ή όταν πολλές γυναίκες βιώνουν εγκυμοσύνη, περιεμμηνόπαυση (η φάση μετάβασης στην εμμηνόπαυση) και την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με Ultra Violet Futures.

Η παραίτηση

Η Τιν παραιτήθηκε από τη θέση της Διευθύνοντος Συμβούλου της Clue το 2021 μόλις η εφαρμογή ελέγχου των γεννήσεων της εταιρείας έλαβε έγκριση από τον FDA ως ιατρική συσκευή.

«Μπορούσα να δω ότι τα πράγματα που θα έπρεπε να μάθω για να υπηρετήσω πραγματικά την εταιρεία ήταν πράγματα στα οποία δεν είμαι τόσο καλή και δεν με ενδιέφεραν τόσο πολύ σοβαρά επιχειρησιακά πράγματα για αυτό και αυτό δεν με ενθουσίασε τόσο», είπε η Τιν.

«Αν πιστεύεις  ότι δεν μπορείς να υπηρετήσεις αρκετά καλά κάτι ή δεν είσαι ο καλύτερος για να το υπηρετήσεις, τότε είναι η σωστή στιγμή να φύγεις», πρόσθεσε.

Η Τιν συνεχίζει να συνεργάζεται με την εταιρεία ως πρόεδρος και να γράφει ένα βιβλίο για τις εμπειρίες της στον κόσμο της FemTech.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια γυναίκα που άλλαξε πολλά στην τεχνολογία και δημιούργησε έναν ολόκληρο κλάδο αποκλειστικά για το «ασθενές» φύλο, καθιστώντας την πρωτοπόρο μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Stories