Μόνο ένας στους δέκα θεωρεί τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση ως μια σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών, με την ακρίβεια να συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες και για το επιχειρείν.
Τα αποκαλυπτικά αυτά ευρήματα για την κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία προκύπτουν από τη νέα μεγάλη έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με την έρευνα καταγράφεται δυσαρέσκεια της πλειονότητας των ερωτηθέντων για τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τις περικοπές που έχουν αναγκαστεί να κάνουν, καθώς και την ανασφάλεια που έχουν για το μέλλον.
Ειδικότερα, το 53% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.
Το 35% θεωρεί ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 11% τα θεωρεί ως μια σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.
Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά όσων τα θεωρούν ως μηδενική βοήθεια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με 55,5% και στους ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους με 51,7%.
Περιορισμός και στις βασικές ανάγκες
Το 44% απαντά ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ το 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παράλληλα το 35% δηλώνει ότι η ακρίβεια του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.
Το 45,3% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, το 32,8% των ελεύθερων επαγγελματιών / αυτοαπασχολούμενων και το 41,7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.
Η πλειοψηφία όσων απάντησαν σε ποσοστό 53% απαντούν ότι δυσκολεύονται πολύ και αρκετά να ανταποκριθούν συνολικά σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμές δανείων, καρτών κ.λπ. Λίγο ή πολύ απαντά το 28%.
Το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39,7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης.
Απαισιοδοξία και ανασφάλεια
Το 56% όσων απάντησαν αισθάνονται σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι για το πώς αντιμετωπίζουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το 43% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι, με το 9% από αυτούς να δηλώνουν σίγουρα αισιόδοξοι.
Απαισιόδοξοι (σίγουρα και μάλλον) δηλώνουν το 53,3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 50,9% των ελεύθερων επαγγελματιών / αυτοαπασχολούμενων.
Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ότι το κύμα ακρίβειας και οι επιπτώσεις τους, η πίεση στο μέσο νοικοκυριό και τους μικρομεσαίους ιδιαίτερα επιχειρηματίες αυξάνουν την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας τους.
Το 55% δηλώνει ανήσυχο για το μέλλον της δουλειάς του. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 75,4% στους υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα. , το 81% στους ελεύθερους επαγγελματίες/ αυτοαπασχολούμενους, αλλά και το 41,7% ανάμεσα στους επιχειρηματίες.
«Φταίει η κυβέρνηση για την ακρίβεια» λέει το 44%
Μαζί μ’ αυτά, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει επίσης:
– Ότι το 44% ρίχνει τις βασικές ευθύνες για το κύμα ακρίβειας στην Κυβερνητική Πολιτική και το 41% στην διεθνή συγκυρία. Το εύρημα αυτό έχει σημασία γιατί δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας ρίχνει τις βασικές ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες . Ωστόσο στους τελευταίους μήνες οι συγκριτικά περισσότερες ευθύνες ρίχνονται στην Κυβέρνηση, ενώ στο προηγούμενο διάστημα η εικόνα ήταν απολύτως η αντίστροφη.
– Το 53% έχει αρνητική άποψη για τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ θετική άποψη έχει το 46%.
– Η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας λήψης συγκεκριμένων μέτρων που θα έφερναν άμεσο αποτέλεσμα στην μείωση των τιμών και του κόστους ζωής. Το 88.6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88.4% υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καύσιμα και το 77.4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.
Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει την κοινωνία
Για τα ευρήματα της έρευνας ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνει:
«Δικαίωση για τις θέσεις που έχει εκφράσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και έντονη ανησυχία, προκαλούν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που έκανε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου μας η Opinion Poll.
Όταν το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39,7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, όταν το 44% των ερωτηθέντων αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας ή όταν το 53% δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει αλλά διογκώνεται και ότι απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα στήριξης από όσα έχουν ληφθεί έως σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 88,6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α. στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88.4% υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καύσιμα και το 77,4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Πρόκειται για προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Από την στιγμή που τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε όλοι, πρέπει να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.
Είναι καιρός η κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να ακούσουν την κοινωνία, να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της και να σταθούν δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.»
Η έρευνα που υλοποιήθηκε στις πρώτες μέρες του Μαρτίου, στηρίχθηκε στο κοινό εύρημα όλων των ερευνών κοινής γνώμης πανελλαδικά και παναττικά ότι το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια, αναφέρεται από το ΕΕΑ.
«Ζητούμενο επομένως ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις της στην ζωή των πολιτών του Λεκανοπέδιου, οι εξηγήσεις που δίνουν για το φαινόμενο , η ικανοποίηση από τα μέτρα της Κυβέρνησης και ποια μέτρα αξιολογούν ως απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί», επισημαίνεται.
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας