Η Τράπεζα του Καναδά πρόκειται να γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, με όλα τα μάτια να είναι στραμμένα στο τι θα πουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τα επόμενα βήματα.

Οικονομολόγοι και οι αγορές αναμένουν ότι ο Tiff Macklem και το διοικητικό του συμβούλιο θα διατηρήσουν το επιτόκιο αναφοράς στο 4,5% την Τετάρτη, τερματίζοντας ένα σερί οκτώ διαδοχικών αυξήσεων. Αυτό θα ακολουθούσε τη δέσμευση του Ιανουαρίου να διατηρήσει τα επιτόκια εκεί που είναι ενώ η τράπεζα αξιολογεί τον αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιγξης.

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια

Η απόφαση, η οποία θα αφορά μόνο τη δήλωση, που αναμένεται στις 10 το πρωί της Τετάρτης(ώρα Καναδά)  δεν θα περιλαμβάνει νέες προβλέψεις.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg βλέπουν τον Macklem να διατηρεί τα επιτόκια σταθερά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους. Οι έμποροι, ωστόσο, τιμολογούν περίπου 80% πιθανότητες για άλλη μια αύξηση κατά 25 μ.β.  κάποια στιγμή το 2023.

Ο ρόλος της Fed

Μετά την δήλωση του Πάουελ  ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα πρέπει να ανέβουν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, τα στοιχήματα για την επόμενη κίνηση της Fed έγειραν προς άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας αντί για κίνηση 0,25%.

Αυτό σύμφωνα με κάποιους αναλυτές θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τράπεζας του Καναδά.

Το καναδικό δολάριο πέφτει

«Κινδυνεύουν να δουν το νόμισμα να πέφτει», δήλωσε μέσω email ο Derek Holt, επικεφαλής οικονομικών κεφαλαιαγορών στην Bank of Nova Scotia. «Το loonie έχει ήδη υποτιμηθεί αρκετά σε μια πραγματική πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, ώστε να είναι ανησυχητικό για τις μεταβλητές επιδράσεις των τιμών των εισαγωγών και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Το καναδικό δολάριο είναι το δεύτερο νόμισμα της G10 με τις χειρότερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες. Υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο την Τρίτη, διαπραγματεύοντας 1,3733 δολάριο Καναδά ανά δολάριο ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας του Καναδά έχουν υποβαθμίσει τους φόβους για την απόκλιση των επιτοκίων. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ εάν ο Καναδάς ακολουθήσει μια ελαφρώς διαφορετική πορεία προς την εξομάλυνση από τους ομολόγους μας», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Paul Beaudry στην ομιλία του τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία» είναι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Η πορεία της οικονομίας

Η Τράπεζα του Καναδά δήλωσε ότι η παύση εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνουν σχεδόν μηδενική ανάπτυξη για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023 και τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο του επόμενου έτους. Ωστόσο, τα μπερδεμένα δεδομένα δυσκολεύουν τους αξιωματούχους να κατανοήσουν ακριβώς πόσο επιβαρύνουν την οικονομία οι αυξήσεις επιτοκίων του περασμένου έτους.

Η παραγωγή σταμάτησε στα τέλη του περασμένου έτους καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τα αποθέματα, αλλά η ανάκαμψη της κατανάλωσης και των δαπανών των νοικοκυριών δείχνει τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα των Καναδών καταναλωτών, παρά τα μεγάλα χρέη τους. Οι τιμές στην ευαίσθητη στα επιτόκια στεγαστική αγορά μειώθηκαν κατά 15% από την κορύφωσή τους στις αρχές του περασμένου έτους — αλλά πλέον υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πληθωρισμός άρχισε να μετριάζεται, επιβραδύνοντας στο 5,9% τον Ιανουάριο από το ανώτατο 8,1% στα μέσα του περασμένου έτους.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η BoC δεν θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια φέτος», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Canada, Nathan Janzen και Claire Fan, τη Δευτέρα σε έκθεση προς τους επενδυτές. «Αυτό εξαρτάται από το αν οι προηγούμενες αυξήσεις είναι αρκετές για να επιβραδύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τη δυναμική της αγοράς εργασίας τους επόμενους μήνες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή