Συντονισμένα πρόκειται να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές.
Αυτό έγραψε το Bloomberg, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν την κοινή ζήτηση από τα 27 κράτη μέλη και τις λεγόμενες «τρίτες χώρες», Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, στα 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα επόμενα τρία χρόνια.
Τον Ιούνιο οι πρώτες συμβάσεις
Μετά την έναρξη του διαγωνισμού τον Απρίλιο, η ΕΕ αναμένει ότι οι πρώτες συμβάσεις με προμηθευτές από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα υπογραφούν γύρω στον Ιούνιο.
«Πρέπει ξεκάθαρα να αλλάξουμε την οικονομική τάση στην Ευρώπη», είπε ο Σέφκοβιτς σε συνέντευξή του. «Πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα νέο σύστημα που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα φέρει νέους προμηθευτές και θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας. Από τότε που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από διεθνείς προμηθευτές» δήλωσε.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμη πως διακρίνει ενδιαφέρον για κοινές αγορές από βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου σε τομείς όπως χάλυβας, αλουμίνιο, κεραμικά, γυαλί και παραγωγή αυτοκινήτων.
Ενδιαφέρον για προσφορά
Από την πλευρά της προσφοράς, περισσότερες από 50 εταιρείες από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ευρώπη μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Μετά τον πρώτο διαγωνισμό, η ΕΕ θα διοργανώνει περισσότερες κοινές αγορές σε τακτική βάση για να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες.
Ο Σέφκοβιτς σχολίασε ακόμη πως «είμαι πολύ ενάντια σε κάθε εφησυχασμό ή αίσθηση ότι οι δύσκολες στιγμές του περασμένου έτους έχουν τελειώσει, επειδή δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει αυτή η χρονιά». Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία είναι να αντιμετωπίσουμε τις τιμές. Δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την οικονομία μας με τόσο τεράστια διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα».
Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου είναι το νέο εργαλείο που ανέπτυξε η ΕΕ προκειμένου να περιορίσει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μετά τη μείωση των εισροών αερίου από τη Ρωσία. Και, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πέσει κατά πολύ από τα «κόκκινα» του Αυγούστου, εξακολουθούν αν έχουν επίπτωση στον πληθωρισμό, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.