Συντονισμένα πρόκειται να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές.
Αυτό έγραψε το Bloomberg, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν την κοινή ζήτηση από τα 27 κράτη μέλη και τις λεγόμενες «τρίτες χώρες», Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, στα 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα επόμενα τρία χρόνια.
Τον Ιούνιο οι πρώτες συμβάσεις
Μετά την έναρξη του διαγωνισμού τον Απρίλιο, η ΕΕ αναμένει ότι οι πρώτες συμβάσεις με προμηθευτές από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα υπογραφούν γύρω στον Ιούνιο.
«Πρέπει ξεκάθαρα να αλλάξουμε την οικονομική τάση στην Ευρώπη», είπε ο Σέφκοβιτς σε συνέντευξή του. «Πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα νέο σύστημα που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα φέρει νέους προμηθευτές και θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας. Από τότε που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από διεθνείς προμηθευτές» δήλωσε.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμη πως διακρίνει ενδιαφέρον για κοινές αγορές από βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου σε τομείς όπως χάλυβας, αλουμίνιο, κεραμικά, γυαλί και παραγωγή αυτοκινήτων.
Ενδιαφέρον για προσφορά
Από την πλευρά της προσφοράς, περισσότερες από 50 εταιρείες από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ευρώπη μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Μετά τον πρώτο διαγωνισμό, η ΕΕ θα διοργανώνει περισσότερες κοινές αγορές σε τακτική βάση για να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες.
Ο Σέφκοβιτς σχολίασε ακόμη πως «είμαι πολύ ενάντια σε κάθε εφησυχασμό ή αίσθηση ότι οι δύσκολες στιγμές του περασμένου έτους έχουν τελειώσει, επειδή δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει αυτή η χρονιά». Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία είναι να αντιμετωπίσουμε τις τιμές. Δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την οικονομία μας με τόσο τεράστια διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα».
Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου είναι το νέο εργαλείο που ανέπτυξε η ΕΕ προκειμένου να περιορίσει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μετά τη μείωση των εισροών αερίου από τη Ρωσία. Και, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πέσει κατά πολύ από τα «κόκκινα» του Αυγούστου, εξακολουθούν αν έχουν επίπτωση στον πληθωρισμό, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους