Σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ απέστειλε η Κίνα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, προειδοποιώντας ακόμη και για σύγκρουση εάν η Ουάσινγκτον δεν σταματήσει τις προσπάθειες περιορισμού της.

«Αν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο και συνεχίσουν να κινούνται σε λάθος τροχιά, κανένα κιγκλίδωμα δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό και τη συντριβή της άμαξας και σίγουρα θα υπάρξουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις». Με αυτή την παραβολή κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του κοινοβουλίου στην Κίνα, ο Κιν Γκανγκ συντάχθηκε με την ασυνήθιστα σκληρή κριτική προς τις ΗΠΑ που άσκησε ο ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Παράλληλα θέλησε να μεταφέρει τις ανησυχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των αντίπαλων υπερδυνάμεων.

Επίδειξη ισχύος της Κίνας προς Ταϊβάν – Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά 7,2%

«Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφαρμόζουν μια ολόπλευρη ανάσχεση, περικύκλωση και καταστολή εναντίον μας», δήλωσε ο Σι στους εκπροσώπους του κορυφαίου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της Κίνας χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ενώ ο Σι χρησιμοποιεί συχνά έναν εθνικιστικό τόνο στη ρητορική του, σπανίως αναφέρεται στις ΗΠΑ και αποφεύγει να επικρίνει τις πολιτικές της Ουάσιγκτον.

Οι δηλώσεις του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, έρχονται μετά την κατάρριψη ενός κινεζικού αερόστατου από τις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, το οποίο είχε εισβάλει στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ένα επεισόδιο το οποίο ήταν αφορμή για να ακυρωθεί η τελευταία διμερής προσπάθεια για να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Κίνας συγκρούονται σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων από την Ταϊβάν και την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέχρι την εγκαθίδρυση στον χώρο της τεχνολογίας.

Οι ανησυχίες του Λευκού Οίκου ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ διαρκώς μεγαλώνουν. Υπό το φόβο αυτών των ανησυχιών, η Ουάσιγκτον έχει επιδοθεί σε προσπάθειες να περιορίσει την επιρροή του Πεκίνου. Μεταξύ άλλων διεξάγουν ελέγχους στις εξαγωγές και επιβάλουν κυρώσεις στοχεύοντας κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, ενισχύουν τους δεσμούς με συμμάχους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ παρέχουν ισχυρότερη υποστήριξη στην Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν

Σε μια ένδειξη του πόσο επικίνδυνες έχουν καταστεί οι αντικρουόμενες θέσεις του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον για την Ταϊβάν, η πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ Γουέν έπεισε τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να τη συναντήσει στις ΗΠΑ αντί να τον φιλοξενήσει στην Ταϊπέι, εν μέσω φόβων ότι μια τέτοια επίσκεψη θα μπορούσε να πυροδοτήσει στρατιωτικά αντίποινα από το Πεκίνο.

Αναφερόμενος στη δεδηλωμένη επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποτρέψει μια σύγκρουση, ο Κιν σημείωσε ότι οι πιο σημαντικές  «προστατευτικές μπάρες» είναι η Ουάσινγκτον να δεσμευτεί εκ νέου στην «ουσία» των προηγούμενων κοινών ανακοινώσεων για την Ταϊβάν, μια διφορούμενη διπλωματική γλώσσα που οι δύο πλευρές ερμηνεύουν με διαφορετικούς τρόπους εδώ και δεκαετίες.

«Γιατί να μιλάμε με μεγάλα λόγια για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια να μη σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα στο ζήτημα της κινεζικής Ταϊβάν;» έθεσε το ερώτημα. «Γιατί από τη μία πλευρά να απαιτείται η Κίνα να μην παρέχει όπλα στη Ρωσία, αλλά από την άλλη να πωλούνται όπλα στην Ταϊβάν παραβιάζοντας μακροπρόθεσμα [τα κοινά ανακοινωθέντα];».

Το Πεκίνο διεκδικεί την Ταϊβάν ως έδαφός του, αν και ποτέ δεν κατέλαβε τη χώρα, την οποία απειλεί να καταλάβει με τη βία αν η Ταϊπέι αρνηθεί να υποταχθεί στον έλεγχό της.

«Μοντέλο» οι σχέσεις με τη Ρωσία

Θέλοντας να υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου, η Κίνα να μην παρέχει όπλα ή πυρομαχικά στη Μόσχα, ο Τσιν επαίνεσε τη στενή συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία επειδή χάραξε ένα μονοπάτι εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και δημιούργησε ένα «μοντέλο» για τις διεθνείς σχέσεις.

«Με την Κίνα και τη Ρωσία να ενώνουν τα χέρια τους, η κίνηση προς έναν κόσμο με πολλούς πόλους και ένα πιο δημοκρατικό διεθνές σύστημα έχει αποκτήσει δυναμική και η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα έχουν αποκτήσει έναν εγγυητή. Όσο πιο ταραγμένος είναι ο κόσμος, τόσο περισσότερο οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας θα πρέπει να συνεχίσουν να προχωρούν».

Ερωτηθείς για τις συνδιαλλαγές με τους απλούς Αμερικανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, ο Κιν απάντησε: «Αυτό που πρέπει να καθορίζει τις σινοαμερικανικές σχέσεις είναι τα κοινά συμφέροντα, οι κοινές ευθύνες και η φιλία μεταξύ των λαών μας και όχι η εσωτερική αμερικανική πολιτική και ο υστερικός νέος Μακαρθισμός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος