
Σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ απέστειλε η Κίνα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, προειδοποιώντας ακόμη και για σύγκρουση εάν η Ουάσινγκτον δεν σταματήσει τις προσπάθειες περιορισμού της.
«Αν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο και συνεχίσουν να κινούνται σε λάθος τροχιά, κανένα κιγκλίδωμα δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό και τη συντριβή της άμαξας και σίγουρα θα υπάρξουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις». Με αυτή την παραβολή κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του κοινοβουλίου στην Κίνα, ο Κιν Γκανγκ συντάχθηκε με την ασυνήθιστα σκληρή κριτική προς τις ΗΠΑ που άσκησε ο ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Παράλληλα θέλησε να μεταφέρει τις ανησυχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των αντίπαλων υπερδυνάμεων.
Επίδειξη ισχύος της Κίνας προς Ταϊβάν – Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά 7,2%
«Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφαρμόζουν μια ολόπλευρη ανάσχεση, περικύκλωση και καταστολή εναντίον μας», δήλωσε ο Σι στους εκπροσώπους του κορυφαίου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της Κίνας χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ενώ ο Σι χρησιμοποιεί συχνά έναν εθνικιστικό τόνο στη ρητορική του, σπανίως αναφέρεται στις ΗΠΑ και αποφεύγει να επικρίνει τις πολιτικές της Ουάσιγκτον.
Οι δηλώσεις του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, έρχονται μετά την κατάρριψη ενός κινεζικού αερόστατου από τις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, το οποίο είχε εισβάλει στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ένα επεισόδιο το οποίο ήταν αφορμή για να ακυρωθεί η τελευταία διμερής προσπάθεια για να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Κίνας συγκρούονται σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων από την Ταϊβάν και την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέχρι την εγκαθίδρυση στον χώρο της τεχνολογίας.
Οι ανησυχίες του Λευκού Οίκου ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ διαρκώς μεγαλώνουν. Υπό το φόβο αυτών των ανησυχιών, η Ουάσιγκτον έχει επιδοθεί σε προσπάθειες να περιορίσει την επιρροή του Πεκίνου. Μεταξύ άλλων διεξάγουν ελέγχους στις εξαγωγές και επιβάλουν κυρώσεις στοχεύοντας κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, ενισχύουν τους δεσμούς με συμμάχους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ παρέχουν ισχυρότερη υποστήριξη στην Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν
Σε μια ένδειξη του πόσο επικίνδυνες έχουν καταστεί οι αντικρουόμενες θέσεις του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον για την Ταϊβάν, η πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ Γουέν έπεισε τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να τη συναντήσει στις ΗΠΑ αντί να τον φιλοξενήσει στην Ταϊπέι, εν μέσω φόβων ότι μια τέτοια επίσκεψη θα μπορούσε να πυροδοτήσει στρατιωτικά αντίποινα από το Πεκίνο.
Αναφερόμενος στη δεδηλωμένη επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποτρέψει μια σύγκρουση, ο Κιν σημείωσε ότι οι πιο σημαντικές «προστατευτικές μπάρες» είναι η Ουάσινγκτον να δεσμευτεί εκ νέου στην «ουσία» των προηγούμενων κοινών ανακοινώσεων για την Ταϊβάν, μια διφορούμενη διπλωματική γλώσσα που οι δύο πλευρές ερμηνεύουν με διαφορετικούς τρόπους εδώ και δεκαετίες.
«Γιατί να μιλάμε με μεγάλα λόγια για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια να μη σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα στο ζήτημα της κινεζικής Ταϊβάν;» έθεσε το ερώτημα. «Γιατί από τη μία πλευρά να απαιτείται η Κίνα να μην παρέχει όπλα στη Ρωσία, αλλά από την άλλη να πωλούνται όπλα στην Ταϊβάν παραβιάζοντας μακροπρόθεσμα [τα κοινά ανακοινωθέντα];».
Το Πεκίνο διεκδικεί την Ταϊβάν ως έδαφός του, αν και ποτέ δεν κατέλαβε τη χώρα, την οποία απειλεί να καταλάβει με τη βία αν η Ταϊπέι αρνηθεί να υποταχθεί στον έλεγχό της.
«Μοντέλο» οι σχέσεις με τη Ρωσία
Θέλοντας να υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου, η Κίνα να μην παρέχει όπλα ή πυρομαχικά στη Μόσχα, ο Τσιν επαίνεσε τη στενή συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία επειδή χάραξε ένα μονοπάτι εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και δημιούργησε ένα «μοντέλο» για τις διεθνείς σχέσεις.
«Με την Κίνα και τη Ρωσία να ενώνουν τα χέρια τους, η κίνηση προς έναν κόσμο με πολλούς πόλους και ένα πιο δημοκρατικό διεθνές σύστημα έχει αποκτήσει δυναμική και η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα έχουν αποκτήσει έναν εγγυητή. Όσο πιο ταραγμένος είναι ο κόσμος, τόσο περισσότερο οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας θα πρέπει να συνεχίσουν να προχωρούν».
Ερωτηθείς για τις συνδιαλλαγές με τους απλούς Αμερικανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, ο Κιν απάντησε: «Αυτό που πρέπει να καθορίζει τις σινοαμερικανικές σχέσεις είναι τα κοινά συμφέροντα, οι κοινές ευθύνες και η φιλία μεταξύ των λαών μας και όχι η εσωτερική αμερικανική πολιτική και ο υστερικός νέος Μακαρθισμός».


Latest News

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Βρέθηκε η ισχυρότερη ένδειξη εξωγήινης ζωής από το τηλεσκόπιο James Webb
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας γιγαντιαίος πλανήτης σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη έδωσε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 16 τραυματίες σε επίθεση της Ρωσίας
Χτυπήθηκαν σπίτια και δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, δημοσιοποιώντας προκαταρκτικό απολογισμό που έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 16 τραυματίες

Μαλδίβες: «Μπλόκο» σε είσοδο Ισραηλινών στη χώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
«Οι Μαλδίβες δηλώνουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του προέδρου της νησιωτικής χώρας, Μοχάμεντ Μουίζου.

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ζελένσκι προς Τραμπ: Έλα να δεις τι έκανε ο Πούτιν
«Θέλουμε να έρθετε να δείτε», λέει ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του, απευθυνόμενος στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Θα καταλάβετε τι έκανε ο Πούτιν».

Η Γαλλία αυστηροποιεί την απαγόρευση χρήσης smartphones στα σχολεία
Έκθεση επιστημόνων στη Γαλλία υποστήριξε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν smartphones μέχρι τα 13 τους και ότι θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα social media μέχρι τα 18 τους

Ουκρανία: Πάνω από 21 νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα
«Η Ρωσία σκοτώνει αμάχους» έγραψε ο επιτελάρχης του Ζελένσκι

Ισραήλ: Βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα – Τρεις ασθενείς νεκροί
Το Ισραήλ «σκοπίμως κατέστρεψε 34 νοσοκομεία για να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα», λέει η Χαμάς