
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου στο Πεκίνο, την πολιτική «ανάσχεσης» και «καταστολής» της χώρας του την οποία εφαρμόζουν, κατ’ αυτόν, κυβερνήσεις της Δύσης και ιδίως αυτή των ΗΠΑ, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.
«Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που έχει δημιουργήσει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα στον τομέα των μικροτσίπ
Νέα κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας
Τον περασμένο μήνα, η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις έφθασε σε νέα κορύφωση, μετά την κατάρριψη κινεζικού αερόστατου από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ουάσιγκτον διατεινόταν πως επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι που επρόκειτο να περάσει πάνω από καίριες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά το Πεκίνο.
Η υπόθεση αυτή ανάγκασε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα, με στόχο θεωρητικά να κατευναστούν οι διμερείς εντάσεις σε κάποια καίρια ζητήματα, ιδίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον ανταγωνισμό των δύο κρατών στο πεδίο των τεχνολογιών αιχμής και για την Ταϊβάν.
H αέναη μάχη των ημιαγωγών
ΗΠΑ και Κίνα διεξάγουν σκληρή μάχη για την κατασκευή ημιαγωγών, καθώς οι Αμερικανοί έχουν απολέσει την δεσπόζουσα θέση τους στον τομέα από τον κινεζικό γίγαντα.
Επικαλούμενες την υποτιθέμενη απειλή για την εθνική ασφάλειά τους, οι ΗΠΑ πολλαπλασίασαν τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κινεζικών κατασκευαστριών μικροτσίπ, εμποδίζοντάς τις να προμηθεύονται αμερικανικές τεχνολογίες.
Εξάλλου δυτικοί κοινοβουλευτικοί, πάνω απ’ όλα Αμερικανοί, κάνουν αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Ταϊβάν, νήσο που το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της Κίνας προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, επιτείνοντας την κινεζική οργή.


Latest News

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του δικηγόρου του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση
Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή προβλέπεται στην οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου 2001

Ηλεκτροσόκ
Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έναν χώρο mega data center 300 MW που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να φτάσει το 1 GW

Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Άστατος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, ενώ μικρή πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία
![Ρωσία: Επιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ukraine-3-600x337.jpg)
Eπιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη, που καταλογίζουν στη Ρωσία [γράφημα]
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τους αντιπροσώπους της ότι διοργάνωσαν δεκάδες επιθέσεις και άλλα επεισόδια σε όλη την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Κόκκινο πανί οι δηλώσεις του Νίκου Τσάφου - Πυρ της αντιπολίτευσης
Κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση ο Νίκος Τσάφος- Στο στόχαστρο δημόσιες αναφορές του περί ύπαρξης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου

Γιατί η Southwest Airlines «στράβωσε» με την αντιστάθμιση κινδύνου στα καύσιμα
Η Southwest Airlines, μοναδική στον κλάδο των αερομεταφορών για τη συνεχιζόμενηδέσμευσή της στην αντιστάθμιση, λέει ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ δαπανηρό

Τέσσερις προτάσεις Τσίπρα για μια νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ
«Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την ειρήνη με τους καλύτερους δυνατούς όρους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του διάλεξη στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Harvard