Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου στο Πεκίνο, την πολιτική «ανάσχεσης» και «καταστολής» της χώρας του την οποία εφαρμόζουν, κατ’ αυτόν, κυβερνήσεις της Δύσης και ιδίως αυτή των ΗΠΑ, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που έχει δημιουργήσει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα στον τομέα των μικροτσίπ

Νέα κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας

Τον περασμένο μήνα, η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις έφθασε σε νέα κορύφωση, μετά την κατάρριψη κινεζικού αερόστατου από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ουάσιγκτον διατεινόταν πως επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι που επρόκειτο να περάσει πάνω από καίριες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά το Πεκίνο.

Η υπόθεση αυτή ανάγκασε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα, με στόχο θεωρητικά να κατευναστούν οι διμερείς εντάσεις σε κάποια καίρια ζητήματα, ιδίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον ανταγωνισμό των δύο κρατών στο πεδίο των τεχνολογιών αιχμής και για την Ταϊβάν.

H αέναη μάχη των ημιαγωγών

ΗΠΑ και Κίνα διεξάγουν σκληρή μάχη για την κατασκευή ημιαγωγών, καθώς οι Αμερικανοί έχουν απολέσει την δεσπόζουσα θέση τους στον τομέα από τον κινεζικό γίγαντα.

Επικαλούμενες την υποτιθέμενη απειλή για την εθνική ασφάλειά τους, οι ΗΠΑ πολλαπλασίασαν τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κινεζικών κατασκευαστριών μικροτσίπ, εμποδίζοντάς τις να προμηθεύονται αμερικανικές τεχνολογίες.

Εξάλλου δυτικοί κοινοβουλευτικοί, πάνω απ’ όλα Αμερικανοί, κάνουν αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Ταϊβάν, νήσο που το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της Κίνας προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, επιτείνοντας την κινεζική οργή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον