
Αφήνοντας πίσω τη μνημονιακή εποχή οι καταναλωτές στρέφονται σε διαφορετικές επιλογές τόσο στην αγορά ακινήτου όσο και στις αγοραστικές συνήθειές τους.
Έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με θέμα «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα» αναλύει το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή τη δεκαετία 2010-2021, τις προτιμήσεις σε ακίνητα και στα είδη θέρμανσης που επιλέγει για να ζεσταθεί.
Alpha Bank: Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα είναι σε ανοδική τροχιά
Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει παρουσιάσει σημαντική υποχώρηση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.
Tο χρονικό διάστημα από το 2005 έως το 2021, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας υποχώρησε από το 84,6% στο 73,3%, χάνοντας 11,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακίνητα το 2021 έχει το 69,8% των ιδιοκτητών χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις έναντι 58,8% το 2010, ενώ με οικονομικές υποχρεώσεις έχει το 6,9% έναντι 11,7% το 2010.
Επίσης, το 2021 το 63,1% των πολιτών διέμενε σε διαμέρισμα όταν το 2010 το ποσοστό ανερχόταν στο 59,9%.
Ενοίκιο ή αγορά ακινήτου; Το ερώτημα αυτό απασχόλησε τα τελευταία χρόνια τους πολίτες. Το 2010 ποσοστό 23,4% προτιμούσαν την ενοικίαση κατοικίας έναντι 16,4% το 2021.
Η συγκυρία το 2020 ήταν ιδανική για όσους έμενα στο ενοίκιο να προχωρήσουν σε αγορά δικής τους κατοικίας, χρηματοδοτούμενοι με στεγαστικό δάνειο. Οι τράπεζες διέθεταν απεριόριστη ρευστότητα και είχαν θέσει υψηλούς στόχους στη στεγαστική πίστη.
Το ποσοστό όμως μειώθηκε καθώς τα ενοίκια αυξήθηκαν σημαντικά και οι εκταμιεύσεις των δανείων γίνονται με το… σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα η απόκτηση κατοικίας να αποτελεί «όνειρο θερινής νυχτός».
Τα ακίνητα
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των αγοραστών ακινήτων στράφηκε σε μεγαλύτερες κατοικίες σε σχέση με πριν το 2010 που επέλεγαν σπίτια με λιγότερα τετραγωνικά.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, υποψήφιοι αγοραστές που αποφασίζουν να ζήσουν σε ιδιόκτητο ακίνητο, αλλά και όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε πιο άνετες κατοικίες για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες τους, να επιλέγουν κατοικίες άνω των 65 τετραγωνικών μέτρων.
Έτσι, καθοριστικοί παράγοντες επιλογής ενός διαμερίσματος, μίας μονοκατοικίας ή μεζονέτας αποτελούν εκτός της τοποθεσίας και της ηλικίας, το εμβαδόν και η διαρρύθμισή του και η στροφή σε ακόμη μεγαλύτερη ακίνητα.
Καλοριφέρ ή ξύλα;
Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην αναζήτηση της πλέον συμφέρουσας ενεργειακής λύσης για το… πορτοφόλι του.
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλάζουν συνεχώς με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται από το 2020 και μετά στις σόμπες με καυσόξυλα, στις ηλεκτρικές συσκευές (σόμπα, αερόθερμο, καλοριφέρ) και στο aircondition. Το καλοριφέρ αποτελεί, πλέον, παρελθόν για αρκετά νοικοκυριά (65,9% το 2010, 40,8% το 2021)!
Ακόμη και σήμερα το ενεργειακό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ρευστό, καθώς συνεχείς είναι οι ανατροπές ενώ οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις καθίστανται απαγορευτικές.
Έτσι, το ζήτημα της θέρμανσης βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του προϋπολογισμού των νοικοκυριών.
Πού πήγαν τα DVD;
Η «μάχη» για τα DVD ανήκει πια στο παρελθόν. Το αποδεικνύουν και τα στοιχεία όπου το 2010 συσκευή παραγωγής DVD είχε το 64,9% των νοικοκυριών, ενώ το 2021 το 22,6%.
Τι συνέβη; Την εποχή του γρήγορου Internet και του straming όλα αυτά μοιάζουν μακρινά, ενώ για τη νέα γενιά ίσως αποτελούν ιστορίες… επιστημονικής φαντασίας.
Μεγάλη στροφή υπήρξε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή συνέχισε να αυξάνεται και ανήλθε το 2021 σε 76,1% σε σχέση με 50,2% το 2010.
Και τι να πει κανείς για την «ανακάλυψη» του φούρνου μικροκυμάτων. Το 2010 δεν υπήρξε σαν συσκευή στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ το 2021 το 55,9% έχει φούρνο μικροκυμάτων.
Με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού ήταν αρκετό για να διευκολύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και πλέον αποτελεί απαραίτητη οικιακή συσκευή για την κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Όπως επίσης και η ηλεκτρική κουζίνα και η συσκευή υγραερίου.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία