Η αυτοαπασχόληση είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το χάσμα διευρύνεται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Μάλιστα η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ στην οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως ποσοστό αυτοαπσχολούμενων μεταξύ του συνόλου των μισθωτών.
Eurostat: Μικρότερο το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις αγροτικές περιοχές
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το τρίτο τρίμηνο του 2022, το 16,1% των μισθωτών ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι ποσοστού 9,4% των γυναικών.
Κατά το ίδιο διάστημα, το χάσμα μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων μεταξύ των φύλων στις ηλικίες 15-64 ετών ήταν μεγαλύτερο μεταξύ των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (8,4 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενο από άτομα με μεσαίο μορφωτικό επίπεδο (7,2 μονάδες) ή υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (5,8 ποσοστιαίες μονάδες).
Αυτή η διαφορά ανάμεσα σε αυτοαπασχολούμενους άνδρες και γυναίκες αυξανόταν με την ηλικία, με διαφορά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες στα άτομα ηλικίας 25-49 ετών, η οποία αυξανόταν σε 9,9 ποσοστιαίες μονάδες για τα άτομα ηλικίας 50-64 ετών.
Ακόμη, το 21,3% των εργαζομένων ανδρών ηλικίας 50-64 ετών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι 14,9% των ανδρών ηλικίας 25-49 ετών. Μεταξύ των εργαζομένων γυναικών ηλικίας 50-64 ετών, το 11,3% ήταν αυτοαπασχολούμενες, έναντι 9,2% για τις γυναίκες ηλικίας 25-49 ετών.
Με βάση το μορφωτικό επίπεδο, το χάσμα των φύλων για τους αυτοαπασχολούμενους ήταν μεγαλύτερο (12,4 ποσοστιαίες μονάδες) στην ομάδα ηλικίας 50-64 ετών με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, όπου το 23,9% των απασχολουμένων ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι 11,5% των γυναικών.
Η διαφορά στα ποσοστά αυτοαπασχόλησης των δύο φύλων ήταν μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (4,3 ποσοστιαίες μονάδες): 14,2% των απασχολουμένων ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι, έναντι 9,9% των γυναικών.
Το μεγαλύτερο χάσμα στην Ελλάδα
Σε επίπεδο χώρας, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων στην αυτοαπασχόληση το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (12,2 ποσοστιαίες μονάδες), στη Σλοβακία (11,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Μάλτα (10,6 εκατοστιαίες μονάδες), όλες με τιμές πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίθετα, οι μικρότερες διαφορές καταγράφηκαν στην Κύπρο (1,4 π.μ.), στο Λουξεμβούργο (2,2 π.μ.) και στη Λιθουανία (3,7 π.μ.).
Latest News
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους
Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στους 7 έχει χάσει την εργασία του - Αποκαλυπτική έρευνα
Ο χρόνος που εξοικονομείται από την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες
Από το «βερεσέ» των κρατών στο «τεφτέρι» των καταναλωτών - Πώς αλλάζει η τάση BNPL
Το μεγάλο όφελος του BNPL είναι επίσης το μεγαλύτερο πιθανό του πρόβλημα
Το νέο παράδοξο στην αγορά εργασίας: Θέσεις «χωρίς πτυχίο» που απαιτούν... πτυχίο
Ορισμένοι εργοδότες παραιτούνται από τις απαιτήσεις πτυχίου, ωστόσο αυτό δεν οδηγεί σε εκτεταμένες προσλήψεις.
Η πενταετία που ανέτρεψε τα πάντα - Από την τηλεργασία έως την AI
Τι αποκαλύπτει έρευνα της Adecco Group για τις συνθήκες εργασίας και τις νέες τάσεις - Η έρευνα έγινε σε 82.800 εργαζόμενους σε 25 χώρες
Πώς να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά - Οι τρεις κινήσεις
Μπορείς να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά σου, απ’ όλους τους συναδέρφους σου. Αρκεί να να το θέλεις…
Καραδοκεί η «σιωπηλή παραίτηση» - Από τι κινδυνεύουν οι εταιρείες
Η απώλεια κινήτρου στην εργασία και η μη υβριδική εργασία αποτελεί σοβαρή απειλή για την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων
Συγχωνεύσεις και εξαγορές σχεδιάζουν 4 στους 10 CEOs στο επόμενο 12μηνο
Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες δήλωσαν ότι αισθάνονται σχεδόν 7 στους 10 CEOs