Η αυτοαπασχόληση είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το χάσμα διευρύνεται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Μάλιστα η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ στην οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως ποσοστό αυτοαπσχολούμενων μεταξύ του συνόλου των μισθωτών.
Eurostat: Μικρότερο το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις αγροτικές περιοχές
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το τρίτο τρίμηνο του 2022, το 16,1% των μισθωτών ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι ποσοστού 9,4% των γυναικών.
Κατά το ίδιο διάστημα, το χάσμα μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων μεταξύ των φύλων στις ηλικίες 15-64 ετών ήταν μεγαλύτερο μεταξύ των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (8,4 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενο από άτομα με μεσαίο μορφωτικό επίπεδο (7,2 μονάδες) ή υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (5,8 ποσοστιαίες μονάδες).
Αυτή η διαφορά ανάμεσα σε αυτοαπασχολούμενους άνδρες και γυναίκες αυξανόταν με την ηλικία, με διαφορά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες στα άτομα ηλικίας 25-49 ετών, η οποία αυξανόταν σε 9,9 ποσοστιαίες μονάδες για τα άτομα ηλικίας 50-64 ετών.
Ακόμη, το 21,3% των εργαζομένων ανδρών ηλικίας 50-64 ετών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι 14,9% των ανδρών ηλικίας 25-49 ετών. Μεταξύ των εργαζομένων γυναικών ηλικίας 50-64 ετών, το 11,3% ήταν αυτοαπασχολούμενες, έναντι 9,2% για τις γυναίκες ηλικίας 25-49 ετών.
Με βάση το μορφωτικό επίπεδο, το χάσμα των φύλων για τους αυτοαπασχολούμενους ήταν μεγαλύτερο (12,4 ποσοστιαίες μονάδες) στην ομάδα ηλικίας 50-64 ετών με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, όπου το 23,9% των απασχολουμένων ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι 11,5% των γυναικών.
Η διαφορά στα ποσοστά αυτοαπασχόλησης των δύο φύλων ήταν μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (4,3 ποσοστιαίες μονάδες): 14,2% των απασχολουμένων ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι, έναντι 9,9% των γυναικών.
Το μεγαλύτερο χάσμα στην Ελλάδα
Σε επίπεδο χώρας, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων στην αυτοαπασχόληση το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (12,2 ποσοστιαίες μονάδες), στη Σλοβακία (11,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Μάλτα (10,6 εκατοστιαίες μονάδες), όλες με τιμές πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίθετα, οι μικρότερες διαφορές καταγράφηκαν στην Κύπρο (1,4 π.μ.), στο Λουξεμβούργο (2,2 π.μ.) και στη Λιθουανία (3,7 π.μ.).
Latest News
Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο
Παγκόσμιο Βαρόμετρο: 1 στους 3 εργαζόμενους σκέφτεται να αλλάξει άμεσα εργασία
Τι αποκαλύπτει έρευνα της ManpowerGroup η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους
Με ρυθμούς ρεκόρ και χρυσά μπόνους αποχωρούν οι Αμερικανοί CEOs
Η άνοδος των χρηματιστηρίων επιτρέπει στους επικεφαλής των εταιρειών να εξαργυρώσουν τα κέρδη και να αποχωρήσουν
Η αξιοποίηση της AI φέρνει αύξηση εσόδων στις ΜμΕ - Έρευνα της Salesforce
Το 75% των ΜμΕ αξιοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έδειξε έρευνα της Salesforce ενώ το 91% των ΜμΕ που ήδη χρησιμοποιούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης καταγράφει σημαντική αύξηση εσόδων
Tesla -Intel και η ανεπάρκεια των δ.σ. - Τα συστατικά για το τέλειο δ.σ.
Η Intel και η Tesla αντιπροσωπεύουν δύο τρόπους με τους οποίους τα δ.σ. αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να εκπροσωπούν τους επενδυτές και να θέτουν τη διοίκηση προ των ευθυνών της, υπσοτηρίζει ο Economist
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες