Η αυτοαπασχόληση είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το χάσμα διευρύνεται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Μάλιστα η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ στην οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως ποσοστό αυτοαπσχολούμενων μεταξύ του συνόλου των μισθωτών.
Eurostat: Μικρότερο το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις αγροτικές περιοχές
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το τρίτο τρίμηνο του 2022, το 16,1% των μισθωτών ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι ποσοστού 9,4% των γυναικών.
Κατά το ίδιο διάστημα, το χάσμα μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων μεταξύ των φύλων στις ηλικίες 15-64 ετών ήταν μεγαλύτερο μεταξύ των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (8,4 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενο από άτομα με μεσαίο μορφωτικό επίπεδο (7,2 μονάδες) ή υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (5,8 ποσοστιαίες μονάδες).
Αυτή η διαφορά ανάμεσα σε αυτοαπασχολούμενους άνδρες και γυναίκες αυξανόταν με την ηλικία, με διαφορά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες στα άτομα ηλικίας 25-49 ετών, η οποία αυξανόταν σε 9,9 ποσοστιαίες μονάδες για τα άτομα ηλικίας 50-64 ετών.
Ακόμη, το 21,3% των εργαζομένων ανδρών ηλικίας 50-64 ετών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι 14,9% των ανδρών ηλικίας 25-49 ετών. Μεταξύ των εργαζομένων γυναικών ηλικίας 50-64 ετών, το 11,3% ήταν αυτοαπασχολούμενες, έναντι 9,2% για τις γυναίκες ηλικίας 25-49 ετών.
Με βάση το μορφωτικό επίπεδο, το χάσμα των φύλων για τους αυτοαπασχολούμενους ήταν μεγαλύτερο (12,4 ποσοστιαίες μονάδες) στην ομάδα ηλικίας 50-64 ετών με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, όπου το 23,9% των απασχολουμένων ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι 11,5% των γυναικών.
Η διαφορά στα ποσοστά αυτοαπασχόλησης των δύο φύλων ήταν μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (4,3 ποσοστιαίες μονάδες): 14,2% των απασχολουμένων ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι, έναντι 9,9% των γυναικών.
Το μεγαλύτερο χάσμα στην Ελλάδα
Σε επίπεδο χώρας, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων στην αυτοαπασχόληση το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (12,2 ποσοστιαίες μονάδες), στη Σλοβακία (11,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Μάλτα (10,6 εκατοστιαίες μονάδες), όλες με τιμές πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίθετα, οι μικρότερες διαφορές καταγράφηκαν στην Κύπρο (1,4 π.μ.), στο Λουξεμβούργο (2,2 π.μ.) και στη Λιθουανία (3,7 π.μ.).
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών