Η φθίνουσα ζήτηση και οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες είναι οι δύο αιτίες που επικαλείται η International Data Corporation (IDC) για να δικαιολογήσει τις προβλέψεις της για περαιτέρω μείωση στις παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών και tablet.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι οι παγκόσμιες αποστολές, των συγκεκριμένων κατηγοριών συσκευών, αναμένεται να ανέλθουν σε 403,1 εκατομμύρια μονάδες το 2023, από τις 429,5 εκατομμύρια μονάδες που είχε προβλέψει τον Δεκέμβριο του 2022 το IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker.

«Ακάθεκτη» η ευρωπαϊκή αγορά τεχνητής νοημοσύνης

Ενώ οι όγκοι του 2023 θα είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019, η IDC αναμένει ότι το 2024 θα είναι έτος ανάκαμψης με τις αποστολές υπολογιστών και tablet να αυξάνονται κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023 και να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα καθώς ο συνολικός όγκος φτάνει τα 417,7 εκατομμύρια μονάδες.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά της εταιρείας η επιβράδυνση της αγοράς έχει συντελεστεί εδώ και αρκετό καιρό. Καθώς οι καταναλωτές δεν δεσμεύονται πλέον από τους περιορισμούς του COVID και οι εμπορικές παραγγελίες για υπολογιστές έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι συσκευές δεν είναι πλέον το επίκεντρο και ότι το 2023 θα είναι η περίοδος για εκκαθάριση αποθεμάτων και αλλαγή προτεραιοτήτων.

Το τέλος των Windows 10 δημιουργεί ελπίδες

Σύμφωνα με τον Τζιτές Ουμπράνι, διευθυντή έρευνας του Mobility and Consumer Device Trackers της IDC, θετικό στοιχείο των προβλέψεων παραμένει η εμπορική ζήτηση τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα σχολεία. Επιπλέον, καθώς βαδίζουμε προς το τέλος της εμπορικής ζωής του λειτουργικού συστήματος Windows 10, αναμένεται η αγορά να οδηγηθεί σε κύμα ανανεώσεων τα έτη 2024 και 2025, ενώ τα Chromebook και τα tablet με λειτουργικό Android θα επωφελούνται από ένα αντίστοιχο κύμα ανανέωσης από τον κλάδο της εκπαίδευσης.

«Παρά τα αργά και σταθερά εμπορικά κέρδη της Apple τα τελευταία τρίμηνα, η έλλειψη ευρείας υιοθέτησης των υπολογιστών της εταιρείας από τους εμπορικούς αγοραστές πιθανότατα θα καταλήξει στο αποτέλεσμα πλατφόρμες που θα βασίζονται σε λογισμικό της Microsoft – και της Google – να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα προϊόντα της Apple τα επόμενα δύο χρόνια», σημειώνει ο Τζιτές Ουμπράνι.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις στο καταναλωτικό κομμάτι της αγοράς, η ισχύς του δολαρίου και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, χάρη στην αυξημένη οικιακή πυκνότητα υπολογιστών και tablet, η αγορά κινδυνεύει να επιστρέψουν οι καταναλωτικές δαπάνες στα smartphone και σε άλλες κατηγορίες συσκευών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη