Να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προτεινόμενη εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βόρεια Πλαγιά της Αλάσκας σκοπεύει η Qilak LNG, με στόχο να ανταγωνιστεί τον ρωσικό έργο Yamal στέλνοντας αμερικανικό αέριο στις αγορές της Ασίας έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Φυσικό αέριο: Τον Απρίλιο ενεργοποιείται η απόφαση για κοινή αγορά από την ΕΕ
Κίνητρο για το φιλόδοξο έργο σε μια περιοχή με εξαιρετικά αντίξοες κλιματικές συνθήκες – και τεράστια οικολογική βαρύτητα – αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, επανεξετάζουν τις ρωσικές προμήθειες μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Και αυτό την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες στρέφονται στο φυσικό αέριο προσδοκώντας να μειώσουν τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν.
Το κοίτασμα
Το κοίτασμα της Qilak βρίσκεται 3.700 χλμ πιο κοντά στις ασιατικές αγορές από τον σταθμό LNG της Novatek Yamal στη ρωσική Αρκτική. Έτσι, οι σχεδιαστές του πρότζεκτ φιλοδοξούν ότι θα μπορούν να στέλνουν φορτία LNG στην Ασία σε μόλις 14 ημέρες, περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από ότι οι ποσότητες που εξάγονται από τον Κόλπο του Μεξικού. Άλλωστε, η εταιρεία ποντάρει στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το Yamal LNG.
Το ρωσικό πρότζεκτ, που τέθηκε σε λειτουργία το 2017, κόστισε 27 δισεκατομμύρια δολάρια έχοντας δυνατότητα υγροποίησης 16,5 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας. Το κόστος δηλαδή, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, αντιστοιχεί σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ανά 1 εκατομμύριο τόνους.
Η ετήσια παραγωγή της Qilak θα είναι 4 εκατομμύρια τόνοι και με κόστος 5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα ξανά με υπολογισμούς του Reuters.
Το χρονοδιάγραμμα
Η Qilak LNG συνεργάζεται με τη Lazard ως επενδυτική τράπεζα για την προσέλκυση χρηματοδότησης και σχεδιάζει επίσης να προσφέρει μερίδιο ιδιοκτησίας σε φορείς της Αλάσκας, συμπεριλαμβανομένων επενδυτικών ομάδων ιθαγενών, δήλωσε ο Τρέντγουελ, πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας.
Το έργο, που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το 2030, όταν οι δυνητικοί αγοραστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελλείψεις στις παγκοσμίως παραγόμενες ποσότητες αερίου. Εκτιμάται ότι σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να παραδίδει τρία έως πέντε δεξαμενόπλοια ανά μήνα στην Ασία, με χρήση ειδικών πλοίων μεταφοράς LNG τύπου Arc7, τα οποία είναι ικανά να διασχίσουν τους πάγους της Αρκτικής.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους