
Να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προτεινόμενη εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βόρεια Πλαγιά της Αλάσκας σκοπεύει η Qilak LNG, με στόχο να ανταγωνιστεί τον ρωσικό έργο Yamal στέλνοντας αμερικανικό αέριο στις αγορές της Ασίας έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Φυσικό αέριο: Τον Απρίλιο ενεργοποιείται η απόφαση για κοινή αγορά από την ΕΕ
Κίνητρο για το φιλόδοξο έργο σε μια περιοχή με εξαιρετικά αντίξοες κλιματικές συνθήκες – και τεράστια οικολογική βαρύτητα – αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, επανεξετάζουν τις ρωσικές προμήθειες μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Και αυτό την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες στρέφονται στο φυσικό αέριο προσδοκώντας να μειώσουν τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν.
Το κοίτασμα
Το κοίτασμα της Qilak βρίσκεται 3.700 χλμ πιο κοντά στις ασιατικές αγορές από τον σταθμό LNG της Novatek Yamal στη ρωσική Αρκτική. Έτσι, οι σχεδιαστές του πρότζεκτ φιλοδοξούν ότι θα μπορούν να στέλνουν φορτία LNG στην Ασία σε μόλις 14 ημέρες, περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από ότι οι ποσότητες που εξάγονται από τον Κόλπο του Μεξικού. Άλλωστε, η εταιρεία ποντάρει στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το Yamal LNG.

Το ρωσικό πρότζεκτ, που τέθηκε σε λειτουργία το 2017, κόστισε 27 δισεκατομμύρια δολάρια έχοντας δυνατότητα υγροποίησης 16,5 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας. Το κόστος δηλαδή, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, αντιστοιχεί σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ανά 1 εκατομμύριο τόνους.
Η ετήσια παραγωγή της Qilak θα είναι 4 εκατομμύρια τόνοι και με κόστος 5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα ξανά με υπολογισμούς του Reuters.
Το χρονοδιάγραμμα
Η Qilak LNG συνεργάζεται με τη Lazard ως επενδυτική τράπεζα για την προσέλκυση χρηματοδότησης και σχεδιάζει επίσης να προσφέρει μερίδιο ιδιοκτησίας σε φορείς της Αλάσκας, συμπεριλαμβανομένων επενδυτικών ομάδων ιθαγενών, δήλωσε ο Τρέντγουελ, πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας.
Το έργο, που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το 2030, όταν οι δυνητικοί αγοραστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελλείψεις στις παγκοσμίως παραγόμενες ποσότητες αερίου. Εκτιμάται ότι σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να παραδίδει τρία έως πέντε δεξαμενόπλοια ανά μήνα στην Ασία, με χρήση ειδικών πλοίων μεταφοράς LNG τύπου Arc7, τα οποία είναι ικανά να διασχίσουν τους πάγους της Αρκτικής.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου