Την ώρα που οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες τους για το Qatargate, δημοσίευμα της DW επικαλούμενη τις απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις του Παντσέρι, φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, αλλά και για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή.
Ο Παντσέρι αναφέρει ότι το Κατάρ άρχισε να επεκτείνει το δίκτυο επιρροής στους θεσμούς της ΕΕ στα τέλη του 2017. Μετά από συναντήσεις του, στις αρχές του 2018, με τον υπουργό Εργασίας της χώρας του Κόλπου, Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, το Κατάρ συμφώνησε να δίνει στον ίδιο και τον σύντροφο της Καϊλή από ένα εκατομμύριο ευρώ ανά έτος, τη διετία 2018-2019.
Κομισιόν: Οσμή σκανδάλου από ταξίδια ανώτερου αξιωματούχου στο Κατάρ
Το Κατάρ χρηματοδότησε την εκστρατεία επανεκλογής της Καϊλή
Συνεχίζοντας την κατάθεση του, ο πρώην ευρωβουλευτής αναφέρει πως επειδή δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» προκειμένου να συνεχίσει την δράση του υπέρ του Κατάρ. Ακόμη, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Καϊλή έλαβε το ποσό των 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με την μεταφορά των χρημάτων, όπως σημειώνει η DW, ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι μεγάλος μέρος του ποσού από το Κατάρ έφθασε στα χέρια τους μέσω ενός «Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο». Ο Παντσέρι υποστήριξε ακόμη ότι και ένας άλλος συμπατριώτης του ευρωβουλευτής έλαβε μετρητά και ότι συναντήθηκε με συνομιλητές που εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς.
Από που ξεκίνησε το σκάνδαλο διαφθοράς
Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν διαρρεύσει, προκύπτει ότι το σκάνδαλο ξεκίνησε με το Μαρόκο όχι με το Κατάρ. Η σχέση του πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρ, με τον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν ξεκινά το 2012 και ότι ο Μαροκινός διπλωμάτης του έδωσε 50.000 ευρώ το 2014 για μία προεκλογική συγκέντρωση στο Μιλάνο.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, ο Ατμούν πλήρωσε για τα πολυτελή ταξίδια της Καϊλή, του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και δύο άλλων ευρωβουλευτών, του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο και της Βελγίδας Μαρίας Αρενά στο Μαρόκο.
Από το 2019 και μετά, το Μαρόκο άρχισε να στέλνει σάκους με χρήματα, όταν ο Παντσέρι και Τζόρτζι δέχθηκαν να λαμβάνουν 50.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουν στους κύκλους χάραξης πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες μία καλή εικόνα για την βορειοαφρικανική χώρα.
Την ίδια συμφωνία έκανε ο ίδιος και με την Μαυριτανία. Ο Παντσέρι είπε ότι όλο αυτό διήρκεσε μόνον το 2019 κι ότι ο ίδιος και ο Τζόρτζι έλαβαν δύο πληρωμές των 50.000 ευρώ έκαστος. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, λέει η DW, έχει αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ η Μαυριτανία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Αποποιείται τις ευθύνες του ο Παντσέρι
Κατά την διάρκεια των καταθέσεων, ο Παντσέρι θέλησε να αποποιηθεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο υποστηρίζοντας πως δεν ήταν αυτός το «μεγάλο αφεντικό». Μάλιστα, για να το καταφέρει αυτό «κάρφωσε» τον σύντροφο της Εύας Καϊλή και πρώην κοινοβουλευτικό του βοηθό, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ως εκείνον που είχε το κύριο πρόσταγμα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο Τζόρτζι μοίραζε φακέλους και σάκους με μετρητά στους εμπλεκόμενους με το σκάνδαλο, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο. Στην συνέχεια, ο πρώην ευρωβουλευτής ανέφερε πως είχε προσεγγίσει τον συλληφθέντα Μαρκ Ταραμπέλα με ένα αρχικό ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ.
Ακόμη, ο Παντσέρι είπε πως το συνολικό ποσό που πήρε ο Ταραμπέλα ήταν 140.000 ευρώ. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι το 2021 θέλησε να αλλάξει το σύστημα καθώς «είχε ήδη συγκεντρώσει τόσα πολλά μετρητά, που δεν γνώριζε τι να τα κάνει». Επίσης, άτομα από το στενό περιβάλλον του Παντσέρι ανέφεραν στη DW ότι η σωματική και ψυχική κατάσταση του Παντσέρι «επιδεινώνονται σημαντικά», όσο παραμένει στη φυλακή.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις