Ένας νέος τύπος διπλώματος οδήγησης έρχεται από την μακρινή Σκανδιναβία, και συγκεκριμένα από τη Σουηδία, το οποίο μεταξύ άλλων θα «κλειδώνει» και θα «ξεκλειδώνει» το αυτοκίνητο του εκάστοτε οδηγού.
Αυτοκίνητο: Τα καύσιμα «γερνούν» – Γιατί είναι καλό να έχουμε το ρεζερβουάρ γεμάτο;
Η ψηφιοποίηση των διπλωμάτων είναι κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται η γραφειοκρατία που συνεπάγεται η έκδοσή τους.
Την ίδια ώρα όμως, οι Σουηδοί δοκιμάζουν έναν νέο τύπο διπλώματος, σε μορφή κάρτας, μέσα στο οποίο θα είναι αποθηκευμένο όλο το ιστορικό του οδηγού.
Πώς θα λειτουργεί
Το «ηλεκτρονικό» δίπλωμα οδήγησης, το οποίο βρίσκεται στη φάση της δοκιμαστικής περιόδου, δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα τυπικά στοιχεία του οδηγού, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, κατηγορία οχήματος και τυχόν παραβάσεις, αλλά και πληροφορίες που θα σχετίζονται με τα οχήματα στα οποία έχει πρόσβαση.
Επί της ουσίας το ηλεκτρονικό δίπλωμα των Σουηδών θα είναι αυτό που θα «ξεκλειδώνει» το αυτοκίνητο, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα.
Εάν το δίπλωμα δεν είναι συνδεδεμένο με το όχημα ή ο οδηγός δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια τότε ο κινητήρας του αυτοκινήτου δεν θα τίθεται σε λειτουργία και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να βρεθεί στον δρόμο.
Οι Σουηδοί χρησιμοποίησαν 15 οχήματα τα οποία έφεραν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να υποστηρίξουν τα νέα, «έξυπνα» διπλώματα οδήγησης, με τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε όλα σχεδόν τα επίπεδα.
Τα οφέλη
Η χρήση του ίδιου του διπλώματος οδήγησης ως «κλειδί» στο αυτοκίνητο θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των κλοπών, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέψει και το φαινόμενο της οδήγησης από άτομα τα οποία είτε δεν έχουν τα τυπικά προσόντα είτε τους έχει απαγορευτεί η οδήγηση εξαιτίας κάποιας παράβασης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια οδηγία ώστε όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν έναν ενιαίο τύπο ψηφιακού διπλώματος, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να δημιουργηθεί και ένα ευρωπαϊκό μητρώο παραβάσεων, το οποίο θα επιτρέπει σε όλα τα κράτη-μέλη να έχουν σαφή εικόνα για το ιστορικό κάθε οδηγού.
Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού διπλώματος, το οποίο αποθηκεύεται σε smartphone και έχει την ίδια ισχύ με το φυσικό έγγραφο.
Πηγή: in.gr
Latest News
H Ινδονησία έβαλε σε... αναμονή τις Google-Apple - Γιατί απαγόρευσε τα smartphone τους
Η Ινδονησία εμπόδισε τις πωλήσεις τηλεφώνων Pixel της Google επειδή η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει τους κανόνες που απαιτεί η κυβέρνηση
Η Ινδία θέλει να εκθρονίσει την Κίνα στην παραγωγή iPhone [γράφημα]
Η Apple, υποβοηθούμενη από τις κρατικές επιδοτήσεις της Ινδίας, αυξάνει την παραγωγή smartphone στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου
Νέα μέθοδος από το MIT στην εκπαίδευση ρομπότ - Πώς αξιοποιεί μοντέλα όπως το GTP-4
Απώτερες στόςο ένας παγκόσμιος εγκέφαλος ρομπότ που θα μπορεί κανείς να τον "κατεβάζει" και να τον χρησιμοποιεί στο ρομπότ του
Τι συμβαίνει στα βιντεοπαιχνίδια μετά το τελευταίο επίπεδο;
Για σχεδόν 40 χρόνια κανείς δεν κατάφερνε να «τερματίσει» το Tetris - Ένας 16χρονος όμως το πέτυχε
Γιατί οι Big Tech επενδύουν στο μέλλον χωρίς βέβαιες αποδόσεις
Οι Big Tech είναι ασαφείς σχετικά με επενδυτικά σχέδια και την πιθανή απόσβεση
Η Disney επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη - Τα σχέδια του ομίλου
Διάφορα τμήματα εντός της Disney εξερευνούν εφαρμογές για την επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία τοποθετεί ψηφιακά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο
Deal 1,5 δισ. της Apple με Globalstar για επέκταση της δορυφορικής κάλυψης
Η Apple θα δεσμεύσει 1,1 δισ. δολ. σε μετρητά και θα αγοράσει επίσης το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Globalstar έναντι 400 εκατ. δολ.
Ποιες ειναι οι χώρες με τις φθηνότερες και ακριβότερες διαδικτυακές συνδρομές
Οι υπηρεσίες streaming αποτελούν την κατηγορία με τις περισσότερες συνδρομές, με το 22% των χρηστών να κάνει εγγραφή σε αυτές τις πλατφόρμες
Πώς εκμεταλλεύθηκαν την Meta οι Κινέζοι για στρατιωτικούς σκοπούς
Η Κίνα χρησιμοποιεί τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα προς στρατιωτικές και χρήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]
Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;