Η παγκόσμια οικονομία, παρακολουθεί με δέος τους τελευταίους μήνες την πορεία τριών μεγεθών. Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν), το οποίο για τις περισσότερες χώρες τείνει προς το μηδέν ή προς την ύφεση. Φυσικά το πώς θα καμφθεί ο πληθωρισμός, με πανίσχυρες σε σχέση με την Ελλάδα οικονομίες όπως η Γαλλία και η Ισπανία να εμφανίζουν σημάδια αναζωπύρωσης της ακρίβειας. Και τρίτο αλλά εξίσου σημαντικό, οι επιπτώσεις που θα έχει το γενικό κράτει στην οικονομία στην αγορά εργασίας. Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής (προ ατυχήματος και εκτόξευσης του πολιτικού κινδύνου), η ελληνική οικονομία κινείται κόντρα στο ρεύμα, υπεραποδίδοντας και στα τρία μεγέθη.
Δεν είναι και λίγο αυτό που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το ΑΕΠ της χώρας το 2022. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ποσοστό 5,9%. Πράγμα που σημαίνει ότι ο εθνικός πλούτος της χώρας, όσα παράγονται εντός των ορίων της επικράτειας, αυξήθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ. Η μεγάλη έκπληξη, που δείχνει και τις προοπτικές της οικονομίας το 2023, αν δεν αποφασίσουμε να την τινάξουμε στον αέρα, είναι ότι η επίδοση του τελευταίου τριμήνου (δ’ τρίμηνο) ήταν υψηλότερη από αυτή του τρίτου. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 5,2% έναντι 4,4% του τρίτου τριμήνου.
Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία, η οποία υποχώρησε σε νέο χαμηλό 12ετίας, καταγράφοντας σημαντική αποκλιμάκωση στο 10,8%. Πρακτικά σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που έμειναν εκτός της αγοράς εργασίας, βρήκαν δουλειά. Απέκτησαν εισόδημα. Επέστρεψαν σε μια κάποιας μορφής εργασιακή κανονικότητα. Η μείωση της ανεργίας φέρνει και άλλες θετικές εξελίξεις. Οδηγεί στο ξεπάγωμα των τριετιών. Της αύξησης δηλαδή του μισθού σε ανθρώπους με εμπειρία. Μια πρόβλεψη του πρώτου μνημονίου, όταν η ανεργία έτρεχε με 26%, είχε βάλει τον πήχη που θα επέστρεφαν οι τριετίες στο 10%. Πλέον απέχουμε μόλις 40.000 νέες θέσεις εργασίας ή λιγότερους ανέργους, από την υπερπήδηση αυτού του ορίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί και ένα ακόμα καλό νέο. Καταγράφηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για την Ελλάδα. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 6,5% που είναι η 4η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Μόνο Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ισπανία παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Από το υψηλό έτους τον Σεπτέμβριο όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση μεγαλύτερη των 5,5 μονάδων.
Για να γίνει σαφές. Η αύξηση του ΑΕΠ προφανώς δεν μας φέρνει ούτε καν κοντά στα προ μνημονίων επίπεδα, αλλά δείχνει ότι η οικονομία υπεραντιδρά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης μεγαλύτερης των προβλέψεων του τέλους των μνημονίων (2018). Η ανεργία παραμένει σε επίπεδα πολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σε διψήφια επίπεδα, αλλά η αλήθεια είναι ακόμα στις καλές εποχές η ανεργία πλησίον του 10% κινούνταν. Η μεγάλη διαφορά είναι στο μέγεθος του πληθωρισμού, αν και εκεί το 6,5% απέχει πολύ από τα βιώσιμα επίπεδα του 2-3%, που ο πληθωρισμός συνυπάρχει με μια οικονομία που αναπτύσσεται.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι μέχρι σήμερα επιδόσεις στα συγκεκριμένα πεδία είναι εξαιρετικές. Αλλά έχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Από μόνα τους δεν σημαίνουν τίποτα. Η δουλειά είναι μπροστά και είναι ανολοκλήρωτη. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο πιο «καυτό» της σημείο και οποιαδήποτε ανατροπή θα μας στοιχίσει…
Latest News
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται