Περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας» σχεδιάζει να επιβάλει η Ολλανδία, με το Άμστερνταμ να συστρατεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού των εξαγωγών τσιπ προς την Κίνα.
Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη κίνηση της Ολλανδίας, που ελέγχει βασικό μέρος της τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, προς την υιοθέτηση των κανόνων που προωθεί η Ουάσινγκτον, με στόχο να παρακωλύσει τη βιομηχανία κατασκευής τσιπ της Κίνας και να επιβραδύνει τις στρατιωτικές της προόδους.
Τεχνολογικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας – Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε 9 + 2 γραφήματα
Οι περιορισμοί των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Οκτώβριο σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικών εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα, αλλά για να είναι αποτελεσματικοί οι περιορισμοί χρειάζεται να συμφωνήσουν και άλλοι βασικοί προμηθευτές, η Ολλανδία και η Ιαπωνία, που παράγουν καίριας σημασίας τεχνολογία κατασκευής τσιπ. Οι συμμαχικές χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα αυτό εδώ και μήνες.
Η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου Liesje Schreinemacher ανακοίνωσε την απόφαση σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι οι περιορισμοί θα εισαχθούν πριν από το καλοκαίρι.
Η επιστολή της δεν κατονόμασε την Κίνα, που αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της Ολλανδίας, ούτε την ASML Holding NV, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας και σημαντικό προμηθευτή των κατασκευαστών ημιαγωγών, όμως είναι βέβαιο ότι τόσο το Πεκίνο όσο και ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κολοσσός, θα επηρεαστούν από την απόφαση.
«Επειδή οι Κάτω Χώρες θεωρούν απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας να τεθεί αυτή η τεχνολογία υπό εποπτεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, το υπουργικό συμβούλιο θα εισαγάγει έναν εθνικό κατάλογο ελέγχου», αναφέρεται στην επιστολή.
H ASML
Η ASML από την πλευρά της, μια εταιρεία που κυριαρχεί στην αγορά συστημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιούν ισχυρά λέιζερ για να δημιουργήσουν τα μικροσκοπικά κυκλώματα των τσιπ υπολογιστών, ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023.
Η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις στην Κίνα θα παραμείνουν περίπου σταθερές στα 2,2 δισ. ευρώ το 2023 – γεγονός που συνεπάγεται σχετική συρρίκνωση, καθώς η εταιρεία αναμένει αύξηση των συνολικών πωλήσεων κατά 25%. Σημαντικοί πελάτες της ASML, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing και η Intel, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επέκτασης της παραγωγικής τους ικανότητας.
Θα ακολουθήσει η Ιαπωνία;
Όπως σημειώνει το Reuters, σύντομα αναμένεται και από την Ιαπωνία να επικαιροποιήσει την πολιτική της για τις εξαγωγές τσιπ. «Για λόγους εθνικής ασφάλειας επανεξετάζουμε συνεχώς τους κανόνες εξαγωγών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποφασίσει κάτι σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura στο κοινοβούλιο, όταν ρωτήθηκε για πιθανούς περιορισμούς.
Latest News
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ