Αφού το 2022 κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο καθαρών αγορών χρυσού που έχει καταγραφεί ιστορικά, οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν το 2023 από εκεί που σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πρόσθεσαν άλλους καθαρούς 77 τόνους στα αποθέματά τους σε χρυσό τον Ιανουάριο.
Ήταν μια αύξηση 192% σε μηνιαία βάση από τον Δεκέμβριο και πάνω από το εύρος των 20-60 τόνων των αναφερόμενων αγορών που έχουμε δει τους τελευταίους 10 συνεχόμενους μήνες καθαρών αγορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχαν ανακοινωθεί αγορές 31 τόνων τον Ιανουάριο, ωστόσο μια καθυστερημένη αναφορά για αγορά χρυσού 45 τόνων από τη Σιγκαπούρη τον Ιανουάριο εκτίναξε το τελικό νούμερο.
Χρυσός: Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες
Αμείωτη ένταση στην Τουρκία
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής το 2022 και συνέχισε να προσθέτει χρυσό στα αποθέματά της, αγοράζοντας επιπλέον 23 τόνους τον πρώτο μήνα του έτους. Πλέον κατέχει επισήμως 565 τόνους χρυσού.
Η χώρα δίνει μάχη με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, οποίος επιταχύνθηκε έως και 85% πέρυσι και υποχώρησε στο 64% τον Δεκέμβριο. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σχεδόν κατά 30% πέρυσι. Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού σε λίρες αυξήθηκε κατά 40% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Bloomberg .
Η σιωπή της Κίνας
Η Κίνα ανέφερε άλλη μια αύξηση 14,9 τόνων στα αποθέματά της σε χρυσό πέρα από τους 62 τόνους που αναφέρθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα συσσώρευσε 1.448 τόνους χρυσού μεταξύ 2002 και 2019 και, στη συνέχεια, ξαφνικά σίγησε μέχρι που ξανάρχισε να δημοσιοποιεί στοιχεία τον Νοέμβριο του 2022. Πολλοί εικάζουν ότι οι Κινέζοι συνέχισαν να προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά της κατά τη διάρκεια αυτών των σιωπηλών ετών.
Υπήρχαν πάντα εικασίες ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards στο Mises Daily το 2015 , πολλοί άνθρωποι εικάζουν ότι η Κίνα κρατά αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός των βιβλίων» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).
Οι κεντρικές τράπεζες που συχνά αποτυγχάνουν να αναφέρουν αγορές περιλαμβάνουν την Κίνα και τη Ρωσία. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ο μυστήριος αγοραστής που αποθηκεύει χρυσό για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση στο δολάριο .
Η εικόνα στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε αύξηση σχεδόν 2 τόνων στα αποθέματά της σε χρυσό τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το WGC, αυτό σχετίζεται με την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη.
Η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 3,9 τόνους τον Ιανουάριο, αφού πούλησε πάνω από 30 τόνους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Ο μόνος σημαντικός πωλητής τον Ιανουάριο ήταν το Ουζμπεκιστάν με μείωση 12 τόνων στα αποθέματα χρυσού.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό και φέτος.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, υπάρχουν δύο βασικοί μοχλοί πίσω από την αγορά χρυσού από κεντρικές τράπεζες – η απόδοσή του σε περιόδους κρίσης και ο ρόλος του ως μακροπρόθεσμου αποθετηρίου αξίας.
Δεν προκαλεί έκπληξη τότε το γεγονός ότι σε ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να συνεχίσουν να προσθέτουν χρυσό στα ταμεία τους και με επιταχυνόμενο ρυθμό».
Ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Χουάν Κάρλος Αρτίγκας, δήλωσε στο Kitco News ότι οι μεγάλες αγορές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο χρυσός παραμένει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
«Αν και ο χρυσός δεν υποστηρίζει πλέον νομίσματα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Γιατί; Γιατί είναι πραγματικό πλεονέκτημα», είπε.
Latest News
Καταρρέει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε κρίση, και η οικονομία στη Γερμανία ισοπεδώνεται
Πώς προετοιμάζεται ο πλανήτης για μια νίκη Τραμπ ή Χάρις
Η οικονομία της Αμερικής παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να την εργαλειοποιήσουν
Τι θα φέρουν οι αμερικανικές εκλογές στις εταιρείες των ΗΠΑ;
Το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλες συνέπειες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων
Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα γ' τριμήνου για την DHL
Ο γερμανικός όμιλος logistics ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 751 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, έναντι 807 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι
Βουτιά 69% στα κέρδη της Nintendo - Μειώνεται η ζήτηση για το Switch
Το Switch είναι η δεύτερη κονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις της Nintendo στην ιστορία, πίσω από το Nintendo DS
Αυτή την κάρτα ποιος θα την εξαργυρώσει; Τι φοβάται η TGI Friday's μετά την πτώχευση
Σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε αχρησιμοποίητες δωροκάρτες και δωροεπιταγές της TGI Friday's στις ΗΠΑ
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές