Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίστηκε το σχέδιό του για κατάργηση της θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τα κτίρια που θα κτίζονται από το 2024, διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι είναι «εφικτοί». Ο κ. Χάμπεκ διέψευσε επίσης ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Κατασκευών και Οικοδομών, τα κτίρια που θα κατασκευαστούν από την 1.1.2024 θα πρέπει να θερμαίνονται με σύστημα που δεν θα χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ενώ η πλήρης απαγόρευση της λειτουργίας τέτοιων συστημάτων θέρμανσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2045. Η κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία θα μειωθεί κατά 24% έως το 2030 και κατά 45% έως το 2045, εξήγησε ο κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά οι αριθμοί είναι εφικτοί».
«Στην Ελλάδα ο υψηλότερος ενεργειακός πληθωρισμός στην Ευρώπη»
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το σχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε δριμεία κριτική, ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους Φιλελεύθερους (FDP) να επιδιώκουν ακόμη και την ακύρωσή του. Η κριτική αφορά κυρίως τη νέα επιβάρυνση που θα προκαλέσει για εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης. Απαντώντας σήμερα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ υποσχέθηκε ότι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα θα στηριχτούν από προγράμματα χρηματοδότησης «ύψους εκατομμυρίων».
Οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία στο υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε και επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι «οι δικές τους καθυστερήσεις προκαλούν τώρα πίεση χρόνου». «Είναι πολιτικά απαράδεκτο να συνεχίσουμε όπως πριν. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου στους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «η Γερμανία χάνει την ανταγωνιστικότητά της και βρίσκεται αντιμέτωπη με το καθήκον να αναδιαρθρώσει πλήρως την ευημερία της και να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Απαντώνας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται πίεση από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσει τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει τους δικούς της λόγους να θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο.
Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι αναθεωρεί τη συμμετοχή των κινεζικών εταιριών Huawei και ΖΤΕ στο δίκτυό της 5G, με στόχο την προστασία των κρίσιμων υποδομών.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους