
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίστηκε το σχέδιό του για κατάργηση της θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τα κτίρια που θα κτίζονται από το 2024, διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι είναι «εφικτοί». Ο κ. Χάμπεκ διέψευσε επίσης ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Κατασκευών και Οικοδομών, τα κτίρια που θα κατασκευαστούν από την 1.1.2024 θα πρέπει να θερμαίνονται με σύστημα που δεν θα χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ενώ η πλήρης απαγόρευση της λειτουργίας τέτοιων συστημάτων θέρμανσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2045. Η κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία θα μειωθεί κατά 24% έως το 2030 και κατά 45% έως το 2045, εξήγησε ο κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά οι αριθμοί είναι εφικτοί».
«Στην Ελλάδα ο υψηλότερος ενεργειακός πληθωρισμός στην Ευρώπη»
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το σχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε δριμεία κριτική, ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους Φιλελεύθερους (FDP) να επιδιώκουν ακόμη και την ακύρωσή του. Η κριτική αφορά κυρίως τη νέα επιβάρυνση που θα προκαλέσει για εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης. Απαντώντας σήμερα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ υποσχέθηκε ότι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα θα στηριχτούν από προγράμματα χρηματοδότησης «ύψους εκατομμυρίων».
Οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία στο υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε και επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι «οι δικές τους καθυστερήσεις προκαλούν τώρα πίεση χρόνου». «Είναι πολιτικά απαράδεκτο να συνεχίσουμε όπως πριν. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου στους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «η Γερμανία χάνει την ανταγωνιστικότητά της και βρίσκεται αντιμέτωπη με το καθήκον να αναδιαρθρώσει πλήρως την ευημερία της και να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Απαντώνας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται πίεση από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσει τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει τους δικούς της λόγους να θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο.
Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι αναθεωρεί τη συμμετοχή των κινεζικών εταιριών Huawei και ΖΤΕ στο δίκτυό της 5G, με στόχο την προστασία των κρίσιμων υποδομών.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024