Οι πολλαπλές παράμετροι της τραγωδίας στα Τέμπη πιέζουν την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει ότι το παραμικρό ολίσθημα, επικοινωνιακό και ουσιαστικό, οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση όρων ασφάλειας στον σιδηρόδρομο και κυρίως η αναποτελεσματικότητα δεν συγχωρούνται πια. Στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας καταγράφεται έκφραση αντίδρασης της κοινωνίας με πολυπληθείς διαδηλώσεις, επιδεινώνοντας το ήδη βαρύ κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Οι δρόμοι και οι πλατείες με τα συνθήματα οργής και πόνου για τον φριχτό «χαμό» τόσων ανθρώπων, η πλειονότητα νεαρής ηλικίας, στις ράγες στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών προκαλούν αγωνία στο Μαξίμου, όσο κι αν προς το παρόν κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για απολύτως εύλογη, «δίκαιη» οργή.

Δέκα ημέρες μετά την τραγωδία, η παραδοχή άλλωστε είναι ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άμεσα. Αντίθετα εκτιμάται ότι μπορεί να λαμβάνουν μέρα με την ημέρα πιο μαζικά χαρακτηριστικά.

Τέμπη: Πλαίσιο αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων… μετά τις κυβερνητικές εξαιρέσεις

«Αντισυστημικός» φόβος

Σε κυβέρνηση και κόμμα αρχίζει να γεννάται στο μεταξύ «αντισυστημικός» φόβος, τρέμουν δηλαδή τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ενίσχυση των άκρων και ευρύτερη απαξίωση για το πολιτικό σύστημα αυτό το κλίμα έντασης στην κοινωνία. Πρώτα καμπανάκια χτυπούν άλλωστε από δημοσκόπους, οι οποίοι καταγράφουν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, βαριά «τραύματα» για τη ΝΔ, αλλά και σημαντική ενίσχυση της αδιευκρίνιστης ζώνης.

Χωρίς η εικόνα των τάσεων στο εκλογικό σώμα να έχει αποκρυσταλλωθεί αυτή τη στιγμή και με επισφαλείς συνεπώς τις εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι όποιες προοπτικές αποτυπώνονται σήμερα. Πάντως, η… ψυχική απόσταση μερίδας ψηφοφόρων της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα δείχνει να αποτελεί κοινό σημείο σε όλα τα γκάλοπ που τρέχουν από τις αρχές της εβδομάδας.

Η νέα παρέμβαση Μητσοτάκη

Το Μαξίμου διατηρεί στο προσκήνιο τη διπλή επιχείρηση «καμία συγκάλυψη – ποτέ ξανά», προσδοκώντας ουσιαστικά να ανοίξει εκ νέου τον βηματισμό της προς την κοινωνία. «Αλήθειες και πράξεις» είναι η οδηγία που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα στελέχη του και αυτήν αναμένεται να επαναλάβει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην πρώτη μετά την εφιαλτική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου διευρυμένη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό στην Ηρώδου Αττικού, σήμερα στις 11 το πρωί, προδιαγράφεται μακροσκελής δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού. Οι ενέργειες της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου, όπως τις παρουσίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι το βασικό θέμα της συζήτησης.

Στήριξη των οικογενειών

Αναμένονται ωστόσο και σαφή σήματα – αν όχι συγκεκριμένες προαναγγελίες – για έμπρακτη στήριξη όλων των οικογενειών των θυμάτων και των ανθρώπων που βίωσαν τον εφιάλτη και επέζησαν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του Μαξίμου και συναρμόδιων υπουργείων (του οικονομικού επιτελείου, του Παιδείας κ.λπ.) βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα πακέτο στήριξης, που μόλις εγκριθεί θα εξειδικευτεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Πέραν των ζητημάτων αποζημίωσης, εξετάζεται σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία θα μπορούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων (ιδίως των φοιτητών) που βρίσκονταν στα βαγόνια του «IC62» και γλίτωσαν από τον θάνατο.

Για όλες τις εξελίξεις – από τη συνδρομή της ΕΕ και της Γερμανίας που ζήτησε το Μαξίμου στην παροχή τεχνογνωσίας μέχρι τις άμεσες παρεμβάσεις – θα ενημερώσει ο Μητσοτάκης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αύριο. Μια επίσκεψη στο Προεδρικό, η οποία «δεν συνδέεται με οτιδήποτε άλλο», όπως έχουν επισημάνει με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό